Baumgartner esőben tesztelt

2004.02.19. 21:43
A magyar pilóta először vezethette vizes pályán a Minardit Imolában, a tesztek utolsó napján. A nehéz körülmények között egyszer ki is csúszott, de így is ötvenöt körön át próbálgatta a gumikat és az új kocsit.
A Minardi csapat csütörtökön befejezte az imolai teszteléseket, a gyakorlás utolsó napján Baumgartner Zsolt vezette a PS04B kódjelű modellt. A magyar pilótának egész nap esőben kellett köröznie, reggel tartósan zuhogott, délután pedig zivatarok vonultak át a pálya fölött.

"Van még javítanivalóm"

A 23 éves versenyzőnek meg is gyűlt a baja a körülményekkel, egyszer ki is csúszott, de így is 55 kört tudott megtenni.

"Első alkalommal vezethettem vizes aszfalton a Minardit, és mint kiderült, bőven van még mit javítanom az esős stílusomon. Persze már egy nap alatt is sokat tanultam és az autó is egyre jobb lett, de még nem elég jó az egyensúlya a nedves pályán. Különösen akkor volt nehéz irányítani, amikor már kezdett fölszáradni a pálya, viszont maradtak még tócsák és nedves foltok" - értékelt némi önkritikával Baumgartner.

A legújabb Minardi is debütált csütörtökön, hiszen eddig még senki nem vezette azt vizes körülmények között. Az időeredmények nem is lettek valami jók, Badoer, a leggyorsabb versenyző a Ferrarival hét másodperccel ért el jobb időt, ami óriási különbség.

"Izgalmas idény áll előttünk"

Amint Paul Stoddart, a Minardi főnöke elmondta, csütörtökön viszont a megtett kilométerek, nem pedig a gyorsaság volt a legfontosabb.

"Jobban örültünk volna, ha a tesztek utolsó napján száraz időben az autó fejlesztésén dolgozhatunk, de a vizes pályán lehetőségünk volt az esőgumik kipróbálására. Gumiszállítónkkal, a Bridgestone-nal remekül sikerült együtt dolgoznunk, és mivel Ausztráliában, az első futam helyszínén gyakran szokott esni az eső, egyáltalán nem volt haszontalan a munkánk - nyilatkozta Stoddart. - Ráadásul az új kocsink, a PS04B-t eddig még ki sem próbáltuk esőben, így ebből a szempontból is megérte csütörtökön körözni. Mivel a csapat már a jövő héten elhagyja Európát, több tesztre nem lesz lehetőségünk, de biztos vagyok benne, hogy változatos és izgalmas idény áll előttünk."

A Minardi a jövő hét elején indul Melbourne-be, a március 7-i nyitó futam színhelyére, de valószínűleg útba ejti Dél-Afrikát is, ahol a kétüléses autójával tart a budapestihez hasonló bemutatót.