Nyolc pilóta is csapatot válthat

2004.07.21. 14:12
A Motorsport News nevű angol szaklap szerint a szezon végén évek óta nem tapasztalt pilótacsere indul meg a Forma-1-ben. Az már biztos, hogy a McLarennek, a Williamsnek és a Toyotának lesz új versenyzője a következő szezonban, de az újság információi szerint a Renault, a Jaguar és a Sauber is lecseréli legalább az egyik sofőrjét.
Az idei Forma-1-es átigazolási szezon valójában már tavaly novemberben elkezdődött, amikor Juan Pablo Montoya bejelentette, hogy 2005-től kezdve a McLaren versenyzője lesz. Természetesen azonnal megindultak a találgatások, ki veheti át a kolumbiai helyét a Williamsnél? Ráadásul még mielőtt a kék-fehér istálló megtalálta volna a helyettest, elveszítette másik versenyzőjét is: Ralf Schumacher jövőre a Toyotánál kap állást.

Szinte az összes élcsapat akar új versenyzőt

A jövő évi pilótaelosztás a Motorsport News alapján
McLaren-Mercedes:
Kimi Raikkönen (biztos)
Juan Pablo Montoya (biztos)
Williams-BMW:
Mark Webber (várható)
Nick Heidfeld (feltételezett)
Renault:
Fernando Alonso (biztos)
Giancarlo Fisichella (feltételezett)
Toyota:
Ralf Schumacher (biztos)
Jarno Trulli (feltételezett)
Jaguar:
Christian Klien (kérdéses)
David Coulthard (feltételezett)
Sauber-Petronas:
Felipe Massa (biztos)
Anthony Davidson (feltételezett)
Jordan-Ford:
Antonio Pizzonia (kérdéses)
Timo Glock (feltételezett)
Minardi:
Baumgartner Zsolt (valószínű)
Gianmaria Bruni (kérdéses)
Ferrari:
Michael Schumacher (biztos)
Rubens Barrichello (biztos)
BAR-Honda:
Jenson Button (biztos)
Takuma Szato (biztos)
A jósolgatásokkor több mint féltucat sofőr nevét megemlítették, mint leendő Williams-alkalmazott, de az angol Motorsport News nevű lap úgy tudja, eddig egyetlen befutó biztos: Mark Webber. Az újság szerint a hétvégi Német GP után nyilvánosságra is hozzák, hogy az ausztrál elhagyja a Jaguart és a Williams-BMW-hez szerződik.

A szaklap viszont nem áll meg ezen a ponton, hanem továbbfűzi a pilótakeringőt. Az angol újságírók szerint a Montoya miatt a McLarentől elküldött David Coulthard ül át Webber Jaguarjába.

Briatore olaszt cserélne olaszra

Az átigazolások másik szálát a Toyota mozgatja, amely Olivier Panis mellett megválik Cristiano da Mattától is, és Jarno Trullit hozza a helyére. Az olasz az egyetlen idén, aki Michael Schumacher mellett futamot tudott nyerni - Monacóban győzött - , ám a Renault-nál lejáró szerződését így sem hosszabbítja meg Flavio Briatore. A franciák vagány csapatfőnöke azon dolgozik, hogy Giancarlo Fisichellával pótolja Trullit, ami nem is lehet gond, hiszen a Sauber, ha nagycsapat jelentkezik be érte, hajlandó elengedni Fisicót.

Semmi okuk megakadályozni a transzfert, ugyanis már ki is szemelték Fisichella utódját: Anthony Davidson, a BAR eddigi tesztpilótája érkezne a helyére. A kör Nick Heidfeld nevével zárulna be, aki a Jordant elhagyva Webber csapattársa lenne a Williamsnél.