Londonban már kijelölték az F-1-es pálya útvonalát

2004.09.28. 17:28
London polgármestere, Ken Livingstone továbbra is támogatja a brit főváros F-1-es futam rendezési terveit. A városatya az Európai Nagydíj megszerzésén dolgozik, de szükség esetén akár a legendás Silverstone-t is felválthatja a belvárosi pálya. A lehetséges nyomvonalat már ki is jelölték, a kocsik a Hyde Parkot övező Park Lane-en köröznének.
Ken Livingstone főpolgármester változatlanul támogatja, hogy a közeljövőben Londonban is rendezzenek Forma-1-es futamot, de nem a silverstone-i Brit Nagydíj kárára.

Az Európa GP megszerzése a terv

"Örülnék annak, ha a sorozat illetékesei felkérnének bennünket az Európai Grand Prix megrendezésére. Ugyanakkor azt is szorgalmazom, hogy Silverstone maradjon a Brit Nagydíj házigazdája, hiszen ez az esemény folyamatosan hozzájárul a brit autó-motorsport sikerességéhez" - nyilatkozta a londoni Evening Standard című lapnak.

Július 6-án a brit főváros központjában látványos bemutatót tartott nyolc F-1-es autóversenyző, köztük Baumgartner Zsolt is. A csaknem másfél órásra tervezett fesztivál nagyon sikeresnek bizonyult, ugyanis az óriási tömeg miatt le kellett rövidíteni az eredetileg kijelölt útvonalat, és idő előtt véget kellett vetni a lassított futamoknak: az eseményre mintegy háromszázezren gyűltek össze.

Mansell szerint London képes a rendezésre

A nyolc autó egyébként a belváros legelegánsabb bevásárlónegyedén haladt át, az útvonal a Regent Streeten vezetett a Piccadilly Circuson át az Oxford Circusig és vissza.

Az eseményen sikerült rábírni az 1992-es világbajnokát, a majd' tíz éve visszavonult Nigel Mansellt is arra, hogy egy körre beüljön egy Jordanbe. A legenda a bemutató után kijelentette: ha London akarja, meg tudja rendezni a városi nagydíjat, csakúgy, mint Monte-Carlo.

Kétmillió turista, 120 millió font bevétel

Hasonló véleményen van Ken Livingstone, aki már ki is jelölte a lehetséges nyomvonalat. Ez természetesen nem a zsúfolt Regent Street lenne, hanem a Hyde Park tágasabb környéke, benne a park keleti szélén végighúzódó, több mérföldes, kétszer négysávos, osztott pályás Park Lane-nel.

Livingstone úgy véli, hogy a GP legalább 2 millió turistát vonzana a metropoliszba. Nem hivatalos számítások szerint egy ilyen sportrendezvény 120 millió font (45 milliárd forint) bevételt hozna Londonnak.

Ecclestone nem szereti Silverstone-t

Bernie Ecclestone, az F-1 legfőbb vezetője már évek óta elégedetlen a második világháborús repülőtér helyén épült silverstone-i létesítménnyel, s már többször felvetette, hogy London ideális "utódhelyszín" lenne. A Brit Nagydíj jelenlegi otthona viszont már a sorozat 1950-es indulásánál rendező volt, sőt a sporttörténelem első Forma-1-es futamát is ott bonyolították le.

London neve amiatt merült föl a napokban, mint lehetséges Forma-1-es helyszín, mert a pálya üzemeltetőinek ehét csütörtökig van idejük arra, hogy megegegyezzenek Bernie Ecclestone-nal a jövő évi futam rendezéséről. A pályát bitokló Brit Autórvesenyzők Klubja (BRDC) felajánlotta a promóteri pozíciót a 73 éves üzeletembernek, de a jogdíjakban nem tudtak megegyezni a felek, így biztos, hogy a határidőig nem lesznek képesek megállapodni.

Korábban Doningtonban már volt Európa GP

A Brit GP rendezésére korábban pályázott Brands Hatch is, ám az ottani, szintén történelmi aszfaltcsík nem felel meg a nemzetközi biztonsági előírásoknak.

Az Európai Nagydíjra az elmúlt hat évben a németországi Nürburgringen került sor, de korábban más országok is házigazdák voltak. Rendeztek futamot a spanyolországi Jerezben és az angliai Donington Parkban is.