Villeneuve-öt a tesztpilóta válthatja Brazíliában

2004.10.15. 10:21
Elképzelhető, hogy a Renault kanadai pilótáját, Jacques Villeneuve-öt, akit szeptemberben a szezon utolsó három futamára szerződtetett Flavio Briatore csapatfőnök, Brazíliában a tesztpilóta Franck Montagny váltja föl. Az 1997-es világbajnok Kínában és Japánban is lassú volt, még pontot sem szerzett, így a szezonzárón valószínűleg a francia versenyző kap lehetőséget.
Spanyolországból származó hírek szerint elképzelhető, hogy a jövő hétvégi Brazil Nagydíjon már nem Jacques Villeneuve lesz a Renault második pilótája. A kanadai Kínában közel egy év kihagyás után tért vissza a Forma-1-be, ám akkor, és a két héttel későbbi Japán GP-n is lassú volt, előbb tizenegyedik, majd tizedik lett, jócskán elmaradt csapattársától, Fernando Alonsotól.

Villeneuve is elismerte a kudarcot

A kudarcot maga Villeneuve is elismerte, azt mondta, "zavarba ejtő" volt a teljesítménye. A vasárnapi futam után azt tervezte, a háromnapos jerezi teszten megpróbál feljavulni, ám csak az egyik napon ült autóba.

Mindhárom napon körözött viszont a Renault tesztpilótája, Franck Montagny, aki több mint háromszáz fordulót tett meg, így Forma-1-es források tudni vélik, hogy Brazíliában ő ugrik be Villeneuve helyére.

A váltás valószínűségét erősíti, hogy szerdán, amikor mindketten futottak, Montagny három tizeddel gyorsabb volt, majd csütörtökön az egész heti gyakorlás legjobb idejét is a francia érte el, megelőzve többek között a Williams és a McLaren autóját is.

Prost ismeri a kanadai problémáját

A négyszeres világbajnok Alain Prost már a hét elején felszólalt Montagny mellett: "Tudom, mi történhet Villeneuve-vel, hiszen én az 1992-es szezont hagytam ki, majd amikor egy év elteltével visszatértem, jó időbe tellett, míg újra fel tudtam venni a Forma-1 tempóját. Szerintem Jacques nem veszített a tehetségéből, de túl keveset tesztelt ahhoz, hogy versenyképes legyen. Montagny viszont idén mindig gyors volt, ezért nem értem, eddig miért nem ő indult."

Villeneuve-öt három futamra azt követően szerződtette Flavio Briatore csapatfőnök, hogy Jarno Trullival az Olasz Nagydíj után szerződést bontott. Az 1997-ben világbajnok, 33 éves pilóta az idény végén mindenképpen elhagyta volna az istállót, mert a 2005-ös szezonra a Sauberrel állapodott meg.