Briatore: Elég a műanyag pilótákból!

2005.02.21. 11:47
A Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore az egyik vezető angol lapnak, a Sunday Telegraph-nak adott interjújában a Forma-1 szürke pilótáit, a pénzen vitatkozó vezetőket és a Ferrarit kritizálta.
Múlt héten az új Forma-1-es csapat, a Red Bull Racing fiatal főnöke, Chris Horner jelentette ki, célja, hogy alakulata kilógjon a szürke gyári istállók közül, és vagány stílusával a közönség kedvence legyen. Szerint ebbe még az is belefér, hogy pilótája, David Coulthard - a 2000-es Francia GP után - ismét bemutasson Michael Schumachernek, ha a szituáció megengedi.

A hétvégén a Sunday Telegraphnak adott interjújában a Renault bohém főnöke, Flavio Briatore helyeselte harmincegy éves kollégája véleményét, szerinte is fel kell rázni a Forma-1-et. Az olasz viszont nem csak az istállókat, de a versenyzőket is kritizálta.

"Sorozatban gyártott plasztik-pilóták"

Flavio Briatore
Flavio Briatore
"Egy Forma-1-es sofőrnek egyéniségnek kell lennie, ehelyett a legtöbb könyvtárosra hasonlít. Tízenkét éve még mindenkit ismertem a boxutcában, ma már soknak a nevét sem tudom, ha meg nincsenek overallban, fel sem ismerem őket. Piquet, Berger és Mansell karakterek voltak, a maiak sorozatban gyártott műanyag versenyzők" - szólta le a legtöbb sofőrt Briatore.

Az ötvennégy éves menedzser sosem vetette meg az éjszakai életet, éveken át szupermodellekkel, Naomi Campbell-lel, valamint Heidi Klummal járt - utóbbitól gyereke is született -, ám emellett élcsapatot kreált a Benettonból, majd a Renaultból is.

Raikkönennek fizet egy sört

A mai versenyzők között talán Kimi Raikkönen lehet a megfelelője, a finn múlt decemberben a Kanári-szigeteken, majd néhány hét múlva egy londoni discóban szórakozott több mint kapatos állapotban és került a bulvárlapok címlapjára.

Csapata, a McLaren figyelmeztette, többet ne okozzon botrányt, ám Briatore szerint ennyi kilengés még bőven belefér: "Ha az én versenyzőmmel történne ilyen, semmi problémám nem lenne vele. Meg kell értenünk, hogy egyik fiatal pilóta sem robot. Amíg a verseny előtti éjjel nem iszik, addig nincs gond. Tette, egy kis életet vitt a Forma-1-be, ezért megis hívom egy sörre Melbourne-ben".

A Ferrari nem akar versenyezni

A plasztik pilótáknál is nagyobb gond viszont, hogy tavaly nem volt verseny a Forma-1-ben, majd a holtszezonban csak a szabályokon, és a bevételek elosztásán vitatkoztak a tulajdonosok.

"A Forma-1-ben manapság mindenki csak a pénzről és a problémákról beszél, ideje, hogy újra a sport kerüljön a címlapokra. Tizenkét éve a jelenlegi költségek hatvan százalékával dolgoztunk, a nézők mégis versenyeket láthattak. Legrosszabb esetben is egy csapat két pilótája harcolt a vb-címért. A Ferrari erről viszont hallani sem akar" - vetette fel sokadszor a világbajnokok felelősségét Briatore, aki idén mindenképp le akarja győzni Michael Schumacheréket.

"Schumacher is hibázhat"

"Tavaly Schumacher úgy vezetett, mint a taxisok, a könyöke kilógott az ablakon. De ha nyomás alá kerül, akkor őt is le lehet győzni. Legyőzte Hill, legyőzte Hakkinen és Villeneuve is".

A Renault a szezon előtti teszteken mindenhol a leggyorsabb volt, pilótái, Fernando Alonso és Giancarlo Fisichella uralták a mezőnyt, az előjelek szerint győzelmi esélyekkel indulnak a március 6-i első futamra, Ausztráliába.