A McLaren kirúgta hazudozó mérnökét

2009.04.03. 11:43 Módosítva: 2009.04.03. 11:43
Dave Ryant a Trulli-ügy miatt azonnal menesztette az istálló, bár 35 éve a csapatnál dolgozott. A BMW csatlakozott a Brawnt feljelentőkhöz, a maláj futam után óvhat is a fenéklemez miatt.
ryanham

A McLaren felfüggesztette állásából sportigazgatóját, Dave Ryant, közölte Martin Whitmarsh csapatfőnök pénteken Malajziában. A szakember a nagydíj első szabadedzése közben már el is hagyta a pályát, tudósított az autosport.com.

Ryannek azért kellett távoznia, mert a múlt hét végi Ausztrál Nagydíjon félrevezette a sportfelügyelőket, hazugságra bírta Lewis Hamiltont, akit csütörtökön utólag emiatt kizártak a futamról. Elveszítette harmadik helyét, mind ő, mind az istálló további büntetésre számíthat.

”Dave Ryan a McLaren része volt. 1974 óta volt nálunk, sok világbajnoki címben volt óriási szerepe, de a múlt vasárnapi események, különösen a felügyelőknél történtek visszavetették az istállót. Bocsánatot kérünk, ezzel együtt felfüggesztettem őt péntek reggel, amit el is fogadott” – nyilatkozta Whitmarsh.

Csütörtökön bebizonyosodott, Ryan és Hamilton hazudott az ellenőröknek, emiatt zárták ki tévesen Jarno Trullit Melbourne-ben. Az igazság kiderült, ezért a világbajnok és a McLaren pontjait vették el.

Mivel a Forma-1-es hatóság szándékos félreveztése külön vétség, az ügynek további következményei lesznek.

A BMW is feljelent, a futam után óvhat

A BMW pénteken közölte, csatlakozott a feljelentő Ferrari, Red Bull és Renault-istállóhoz, vagyis vádlóként lesz ott a diffúzorügy április 14-ei ítélethirdetésén. A németek azt sem zárják ki, hogy Malajziában a futam után óvnak még a Brawn, a Toyota és a Williams fenéklemeze ellen. Az Autosport szerint a Ferrari csatlakozhat hozzájuk vasárnap.