Palik László utolsó nagydíját vezényli

2010.07.29. 11:06
A kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Gyulay Zsolt váltja Palik Lászlót szeptemberben a Hungaroring elnöki székében. Az új elnök megszavazása, a szerződések aláírása még hátra van, Gyulay azonban nem cáfolta a hírt. Palik a minisztériumban lazán viselkedett.

Palik Lászlót még 2001. februárjában kérte fel az akkori sportminiszter, Deutsch Tamás a Hungaroring vezetésére, a cég vezetése meg is szavazta a riportert. Palik benne volt Deutsch tanácsadói stábjában is, és a politikus nemcsak vele, hanem Héder Barnával is baráti viszonyt ápolt, őt a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) választotta meg elnökének.

Palik megválasztásakor a Hungaroring elnöki és vezérigazgatói posztját is megkapta, később a vezérigazgatói posztról leváltotta Gyurcsány Ferenc – Dancsó László a mostani vezérigazgató -, ekkor nem is volt biztos, hogy az elnöki tisztséget megtartja, de végül nem távozott. Az idei viszont az utolsó nagydíja lesz.

A Hungaroring visszakerült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz, ennek felügyeletét jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium látja el.

Az Indexnek a minisztérium egyik, neve elhallgatását kérő vezető tisztségviselője megerősítette, Palik nem marad, akit ez a hír nem is ért igazán váratlanul, lazán viselkedett a megbeszéléseken.

Utóda a kétszeres olimpiai bajnok kajakos Gyulay Zsolt lesz, aki az első Orbán kormány idején az újpesti futballklub ügyvezetője volt. (Akkoriban támogatta a Mol és az Otp is a futballistákat.)

Gyulay a funkciót csak szeptembertől töltené be, mert a szingapúri Ifjúsági Olimpiára utazó magyar küldöttség vezetője, és csak augusztus végén tér haza.

Az Index rákérdezett nála, nem cáfolta a hírt, de egyelőre még a másik megbízatására koncentrál. Azt elárulta, egyelőre még semmilyen szerződést sem írta alá, ezért nem is szeretne bezsélni erről.

Gyulay jelenleg a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, eddig nem jelezte, hogy indulni szeretne Schmitt Pál megüresedő helyéért. Az 1988-as olimpia kétszeres bajnoka a hétvégi kajakos válogatón sem titkolta, hogy ő lenne a cég új vezetője, mi több, a szövetségben is biztosra veszik: ő kapja a megbízatást.

Mivel a Hungaroring Zrt-nek az állam többségi tulajdonosa (69,84), de a majdnem 20 százalékos részesedéssel rendelkező Ostermann Kft nélkül nem hozható semmilyen személyi döntés, Frank Tamáson múlik, hogy Gyulay megkapja-e a tisztséget. Frank alelnöke is a Zrt-nek, és állítása szerint nem ismeri az új kormány terveit.

A váltás nem befolyásolja a hazai Forma-1-es futam jövőjét, mert a jogtulajdonos Bernie Ecclestone-nal 2016-ig a magyar állam megállapodást kötött.