Ross Brawnnak teli a töke a szárnybalhéval

2012.04.12. 16:51

Úgy tűnik, vége a Mercedes szárnyrendszerével kapcsolatos bizonytalanságnak, a Lotus csütörtöki óvását elutasította a FIA, így már konkrét írásos állásfoglalás van róla, hogy a megoldás szabályos.

Ross Brawn Mercedes-főnök még a döntésre várva beszélt a körülményekről, illetve arról, mennyire elege van az egész ügyből.

"Kiábrándító, hogy a harmadik versenyen még mindig ezzel foglalkozunk. A rendszerünk nem változott, a FIA álláspontja nem változott, és ahogy tudom, az ellenkezők érvei sem változtak. Akkor meg miért nem óvtak már Ausztráliában? Nincs semmi új azóta" - idézte az Autosport Brawnt.

A szakember elárulta, a FIA-nak már 2010-ben bemutatta az ötletet, és már akkor rábólintották. (Ez egyébként az óvás elutasításának indokai között is helyet kapott.)

"Charlie Whiting már 2010-ben megállapította, hogy a rendszer legális. A technikai csoport előtt merült fel a kérdés, ekkor mondta, hogy rendben van. Vagyis nem három futam óta tart ez az egész, hanem két éve."

Brawn szerint az egész jócskán túl van lihegve, ugyanis a szárny hatása kisebb, mint hiszik: "A Lotus azt mondta, két tizeddel lesznek itt gyorsabbak a fejlesztéseikkel, becsület szavam, hogy a megoldásunk nem ér két tizedet körönként. Ráadásul a futamon csak akkor használhatjuk, ha előzünk. Az erölködés és az idő, amit erre fordítanak, nincs arányban a nyereséggel, az egész helyzet furcsa".

A FIA-határozat értelmében nem marad más a riválisoknak, mint másolni, ám Brawn már korábban figyelmeztetett, ez nem lesz egyszerű.