A Merci szárnyrendszere lekopizhatatlan

2012.04.07. 14:03

Jelenleg is folyik a Red Bull és a Lotus harca a Mercedes furfangos szárnyrendszere miatt: a megoldást, ami a hátsó szárny két csatornáján át a kocsi alá vezeti a levegőt, így az egyenesben nagyobb végsebességet biztosít, már kétszer legalizálta a FIA, ám az RBR még mindig ellenkezik. A világbajnok csapat a jövő hétvégi Kínai GP előtt újabb megerősítést/betiltást vár a szervezettől. Ha előbbi érkezik meg újra, azt mondják, kénytelenek lesznek "egy vagyonért" lemásolni.

Csakhogy ez értelmetlen és valószínűleg illegális lenne, nyilatkozta az Autosportnak a Mercedes-főnök Ross Brawn.

"A rendszer valójában nagyon olcsó, két karbonszálas csatorna fut az autón, ami pár ezer font, nem pár millió, vagyis nem kell nagy költségekről beszélni. Olcsó és egyszerű, csakhogy nem könnyű utólag beépíteni a kocsiba, ha nem eköré tervezted a kasztnit. Ez frusztrálja az ellenfeleinket és ez váltja ki a harcos ellenállást. Abból profitálunk, hogy mi ezt beleterveztük az autóba, aki meg nem, most jön rá, hogy nem fog boldogulni vele. Dehát erről szól a Forma-1" - vágott vissza Brawn.

A csapatvezető egy másik szempontra is figyelmeztet: "Arra panaszkodnak, hogy rengetegbe kerülne lemásolni, ebben az az érdekes, hogy miből költenének erre, ugyanis a forráskorlátozó egyezményen belül kell maradniuk, és ugye az ember azt feltételezné, hogy mindenki ennek határán mozog a költségvetésével. Akkor honnét vennék a pénzt, hogy lekopizzák?".

Brawn nem csak szóban, tettekkel is igyekezett zavarba hozni a Red Bullt, aminek a kipufogórendszerét kifogásolta a FIA-nál, de elutasították. Elfogadta a döntést, bár ahhoz tartja magát, hogy az RBR - és valószínűleg a Sauber meg a McLaren - átlépte a határt.