Még mindig tart a pilótapóker a McLarennél

2013.11.05. 14:23

Továbbra is nyílt a verseny a Jenson Button melletti McLaren-helyért, az esélyesek: Sergio Perez, akinek szerződését még mindig nem hosszabbította meg az istálló, és Kevin Magnussen, a csapat 21 éves tartalékpilótája. Nico Hülkenberg, ha esetleg eddig volt is valami sansza, kiszállt, a Lotushoz megy, aláírása formalitás.

A Daily Telegraph úgy tudja, a McLaren expilótájának, Jan Magnussennek a fia lesz a befutó.

"Ha versenyképes helyet kaphatok az F1-ben, azt választom. Rizikósabb, mert ha topcsapatnál nem teljesítesz, véged. De ha odakerülök, és nem élek a lehetőséggel, akkor nem is vagyok elég jó. Világbajnok akarok lenni, nem csak a Forma-1-ben versenyezni. Hiszem, hogy képes vagyok erre, ezért boldogan kihasználnám az F1-es sanszot" - nyilatkozta az újságnak a 21 éves reménység, akinek apja is még csak 40, aktív sportkocsiversenyző.

A McLaren választása kockázatos lehet a jövő évi turbómotoros változások miatt, de a kis Magnussen szerint nem ez a helyzet: "Előny (az új szabály), mert egyenlőbb esélyekkel indulunk. Egyetlen pilótának sem lesz tapasztalata ezekkel a kocsikkal, ez nagyon jó egy újoncnak".

Jan Magnussen óriási tehetség volt 20 évvel ezelőtt, mégis csak egyetlen nagydíjon indult a McLarennel, 1995-ben. Pár év múlva a Stewart adott neki visszatérési esélyt, miután felépült súlyos lábtöréséből, viszont csak másfél szezont tudott kihúzni, összesen 25-ször sem startolt az F1-ben.

Fia idén megnyerte a Formula-Renault 3.5-sorozatot, majd a hétvégén közölte, nem vesz részt a jutalomként járó GP2-es teszten. Ez megerősítheti, hogy a McLarenhez tart.

"Nem titok, hogy ebben az istállóban akarok versenyezni, ez a legjobb csapat, egész életemben itt akartam indulni, már gyerekként is. Én megtettem, amit tudok, innét nem rajtam múlik" - lelkendezett Kevin Magnussen.

Az Autosport ellenben úgy értesült, a McLaren megtartja Sergio Perezt még egy évre, ám nagyon szigorú teljesítménybeli kikötésekkel: a szerződésébe lesz foglalva, hogy meg kell vernie Buttont, különben akár szezon közben is kitehetik. Idén nem volt elégszer gyorsabb az angolnál, elégedetlenek vele, ezért csúszik a hosszabbítás.

"Tudom, mi fog történni, úgyhogy nem érzem nyomás alatt magam. Biztos vagyok benne, hogy bármi is történik, az a legjobb lesz nekem" - nyilatkozta nyugodtan Abu-dzabiban a mexikói, akinek szponzorpénzét és immár hároméves rutinját valószínűleg szívesen látná volt csapata, az anyagi gondokkal küzdő Sauber is. A svájciaknál egy 18 éves orosz vezet jövőre, egyelőre Esteban Gutierrez a társa, és mivel szintén fiatal, idén újonc volt, nem tudni, meg merik-e tartani.

A McLarennél azért ekkora a kavarás, mert a 2015-ben a csapattal visszatérő Honda Fernando Alonsót akarja, ő viszont - ahogy kívülről látszik - nem igazán akarja elhagyni a Ferrarit.

Az ügyek végkifejletére így még várni kell, Martin Whitmarsh McLaren főnök ennyit árult el a hétvégén: "Mikor jelentjük be a pilótáinkat? Hamarosan".