50 millió euróra ácsingózik Alonso a Ferrarinál?

2014.11.06. 15:24

"Nincs semmi új, még semmit nem döntöttem el a következő évvel kapcsolatban, még semmi sem biztos. A Ferrarival együtt a legjobb megoldást keresem a következő szezonra, hogy folytassam, vagy sem, de azt fogom tenni, ami a legjobb a jövőmnek. Tisztelem a Ferrarit, szeretem ezt a csapatot" - nyilatkozta a hét közepén Mexikóban, egy PR-eseményen Fernando Alonso.

A hét elején a BBC sztorija erősítette meg, hogy a McLarenhez tart, már meg is egyezhettek évente 35 millió euróban, 2+1 éves szerződésben, amiről csak a spanyol aláírása hiányzik. Amint halljuk, az tényleg nincs ott, saját bevallása szerint Alonsónak nincs csapata 2015-re. Pontosabban még mindig a Ferrari az.

Alonsónak 2016 végéig érvényes megállapodása van a Ferrarival, amit még nem bontottak fel. Nyílt titok, a Red Bull-főnök Chris Horner jelentette be, hogy jelenlegi pilótája, Sebastian Vettel jövőre a Ferrarihoz szerződik, az olaszok pedig azt hangsúlyozták, Kimi Raikkönen biztosan marad náluk, és a finn is ugyanezt mondta. Hivatalos bejelentés a Ferraritól Vettelről még nem volt.

Angol oldalak szerint azért, mert Alonso és a Ferrari között a pénzen megy a vita. Állítják, a két fél arra vár, hogy a másik szerződést bontson: ha a Ferrari teszi ezt meg, akkor állítólag fizetnie kell valamennyit Alonsónak, az sem kizárt, hogy kétévi bérét, ami 50 millió euró körül van. Ha Alonso bontja fel a szerződést, akkor nem jár neki pénz. Vagyis Alonso taktikázik, úgy akar lelépni, hogy anyagilag azért jól járjon, főleg, ha már nem nem azt kapja a másik oldalon, amit szeretne: ő Mercedest akar vezetni, ami lehetetlennek tűnik, így kénytelen lesz elfogadni a McLaren Honda ajánlatát.

Az is előfordulhat, hogy Alonsónak akkor jár a teljes egyévi bére, ha jövőre nem versenyez máshol az F1-ben. Ez 25 millió eurót jelenthetne neki, ezért merült fel az, hogy kihagy egy évet. Hasonló történt 2009-ben Kimi Raikkönennel, akit kitett az élő szerződéséből a Ferrari. A finn inkább ralizni ment 2010-ben, és felvette a megállapodása végéig neki járó mintegy 17 millió eurót.

Az biztos, hogy Alonso a Forma-1-ben akar maradni, 33 évesen már nem fér bele a pihenő, ha meg akarja nyerni a harmadik világbajnokságát, amit lépten-nyomon hangoztat.

Csakhogy már a McLaren is kezd türelmetlenkedni, Eric Boullier csapatvezetőt a német Bild idézte: "Választ akarunk Fernandótól Brazília és Abu-dzabi között. Pozitív tárgyaláson vagyunk túl vele, jól beillene hozzánk, jelezte, hogy kell neki a munka. Csakhogy mi hosszútávú megoldást keresünk, három évet, nem csak egyéves szerződést".

Ez egybevág azzal, hogy Alonso csak rövid időre akar aláírni, ha egy év múlva megüresedik egy Mercedes, vagy bármi más, a Hondánál ígéretesebb lehetőség adódik, könnyedén át tudjon ugrani. Valószínűleg persze már belemenne a 2+1 évbe is, amint tudósított a BBC, de a Ferrariból is ki akarja sajtolni a maximumot.

A Ferrari viszont jobban ráér, nekik akkor is ott lesz Vettel, ha nem jelentik be hivatalosan. Elkezdhetnek vele készülni a következő szezonra úgy, hogy nem rúgják ki Alonsót sem. A McLarrennek viszont kell Alonso aláírása, és ezt egyre jobban sürgeti is.

Alonso érkezésével egyébként szinte biztosan Jenson Button szorulna ki a McLarenből, az angol minden bizonnyal visszavonulna az F1-től. Ron Dennis viszont akkor sem esik kétségbe, ha Alonso végül nem jön össze, legfeljebb megtartja mégis Buttont még egy évre.

Dennis ismeri Alonsót, 2007-ben végigszenvedtek egy irtó problémás szezont, és úgy tűnik, a gondok most már az aláírás előtt elkezdődtek.