Button szabira megy, jön Vandoorne

2016.09.03. 17:05

Az Olasz Nagydíj szombati időmérője után a McLaren bejelentette, hogy jövőre az eddigi tesztpilótája, Stoffel Vandoorne veszi át Jenson Button helyét az istállónál, ő lesz Fernando Alonso csapattársa.

Az angol nem vonul viszont vissza, elméletileg kivesz legalább egy év szabadságot: a McLarennél marad, különleges fejlesztőpilótai szerződést kap két évre, amiben benne van, hogy 2018-ban visszakerülhet a versenyzők közé.

Hogy tisztázzam, egyáltalán nem fejezem be. Aláírtam 2017-re és 2018-ra. Az autó fejlesztésén fogok dolgozni, és biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb vezetni fogom az új kocsit. Imádom a McLaren-Hondát, más csapathoz már nem szerződök. Itt vannak a legjobb emberek, akikkel valaha dolgoztam. Az új szerepem azután merült fel, hogy rengeteget beszélgettünk Ron Dennis csapatfőnökkel

- idézte a Motorsport.com Buttont.

2017-ben új szabályok jönnek új autókkal, elkel majd Button tapasztalata, igaz, sosem tartozott az igazán jó autófejlesztő versenyzők közé. De azt múlt héten elmondta, mindenképp ki akarja próbálni a jövő évi, kiszélesített autókat, nagyon izgatja a fantáziáját.

Vandoorne tavaly GP2-es bajnok volt, az egyik legnagyobb tehetségnek tartják. Idén Bahreinben, a sérült Alonso helyén már bemutatkozott, azonnal pontot szerzett, tizedik lett.

Button 2000 óta indul a Forma-1-ben, januárban lesz 37 éves. 2009-ben világbajnok volt a Brawn GP-vel, 15 futamot nyert, 50-szer állt dobogón, 297-szer startolt az F1-ben 301 nagydíjon. 2010 óta van a McLarennél.

Jenson Button
Jenson Button

Azt beszélték, a Williamshez szerződik, de ebből nem lesz semmi. Kérdés, hogy akkor ki lesz a Williams másik pilótája, mert Felipe Massa pénteken bejelentette visszavonulását, vagyis az egyik hely biztosan megüresedik. Nem fix még a másik mostani williamses, Valtteri Bottas helye sem, bár ezek után szinte biztosra vehető, hogy marad.

Sergio Perez szombaton nem hivatalosan elmondta, marad a Force Indiánál, így nem lehet kizárni, hogy csapattársa, Nico Hülkenberg tart Frank Williamsékhez. De több másik név is felmerülhet.

Button távozásával Kimi Räikkönen lesz a legidősebb az F1-ben, a finn októberben tölti a 37-et. A következő legkorosabb a 35 éves Fernando Alonso.