Előd
5 °C
12 °C

Gyurcsányt megdöbbentette a hétvégi örökrangadó

2004.04.21. 16:59
Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminszter levélben fordult Szieben Lászlóhoz, a Magyar Labdarúgó Liga elnökéhez és Bozóky Imréhez, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökéhez a hétvégi MTK-FTC futballmérkőzésen botrányos történésekkel kapcsolatban. Ebben úgy fogalmaz: "több eltökéltség kell ahhoz, hogy egyszer és mindenkorra véget vessünk annak a gyalázatos magatartásnak, mely már ma is tisztességes emberek ezreiben-tízezreiben erősíti azt a meggyőződést, hogy jobb távol tartaniuk magukat a magyar stadionok világától." A Liga szerint nem rajtuk, hanem a rendőrségen, és a jogalkotón a sor.
A levelet teljes terjedelmében közöljük: "Elkeseredéssel és megdöbbenéssel értesültem a hétvégi Ferencváros-MTK bajnoki mérkőzésen történtekről. Elkesesített a játékosok durvasága, de megdöbbentettek azok a rasszista megnyilvánulások is, amelyek a Ferencváros szurkolótáborának egy részét jellemezték. Továbbra is szeretnék bízni abban, hogy a magyar labdarúgást irányító testületek is azon dolgoznak, hogy a magyar futballról alkotott képet ismét a teljesítmény és ne a stadionokban hovatovább rendszeressé váló rasszista megnyilvánulások alakítsák.

Még közvetett módon módon sem kívánok beavatkozni a Magyar Labdarúgó-szövetség és a Liga működésébe. Ugyanakkor a hétvégén történtek méltatlanok a magyar labdarúgás és a magyar közélet szempontjából egyaránt. Különösen bántó, hogy mindez azokban a napokban történik, amikor a magyar társadalom a magyar történelem legsötétebb fejezetével való fájdalmas szembenézésre kényszerül.

Nem lehet úgy tennünk, mintha nem hallanánk, mit kiabálnak magukból kivetkőzött emberek. Mindannyiunknak tudomásul kell vennünk, hogy a futball nem ér véget a partvonalon túl. A sport és így a futball is közügy, nemzeti ügy. Az is, ami a pályán, és az is, ami a lelátón történik.

Sajnálatosnak tartom, hogy egyre inkább az a vélemény alakul ki, miszerint a sport, és ezen belül a futball világa nem tud élni a törvények és a demokratikus közélet normái által szavatolt felelősségével. A jelenlegi helyzetben mindannyiunk részéről több eltökéltség kell ahhoz, hogy egyszer és mindenkorra véget vessünk annak a gyalázatos magatartásnak, mely már ma is tisztességes emberek ezreiben-tízezreiben erősíti azt a meggyőződést, hogy jobb távol tartaniuk magukat a magyar stadionok világától."

A Magyar Labdarúgó Liga kommunikáciüós igazgatója regált Gyurcsány véleményére: "Örömmel vennénk, ha kormányzat, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, valamint a rendőrség a maga területén hozzánk hasonló keménységgel járna el, vagy járt volna el az elmúlt időszakban, és a megfelelő időben történő jogszabályalkotó tevékenységük maradéktalan teljesítésével, kiegyenlítette volna az önellentmondó szabályozást. A rendőrség pedig abban az esetben, ha rasszista, gyalázkodó, közrendet sértő magatartást lát vagy tapasztal, haladéktalanul intézkedne, a Sporttörvény határozatainak megfelelően.

Az MTK stadionjában történt események többsége ugyanis rendőrségi hatáskörbe tartozik, hiszen a Liga nem hatóság. Mégsem történt semmilyen hatékony fellépés a helyszínen.

Megítélésünk szerint nem közlemények kibocsátása, hanem kinek-kinek a feladatkörébe tartozó kötelességek maradéktalan teljesítése biztosíthatja az érdeklődő közönség visszacsábítását, az újra európaivá varázsolt stadionokba.

A közlemény, mint műfaj a labdarúgástól való távolságtartásra és negatív hangulatkeltésre alkalmas. A Liga, mint a bajnokság lebonyolító szervezete minden, a részére rendelkezésre álló eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy se a holokauszt 60. évfordulóján, se más alkalommal az MTK pályán történtekhez hasonló eset soha ne fordulhasson elő.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.