Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Halálközeli 0-6 Mexikóban

2006.06.02. 17:21
Nullhatos eredménnyel kezdte a mexikói labdarúgó-világbajnokságot a magyar válogatott. Mezey György szövetségi kapitány csapata első mérkőzésén a Szovjetuniótól kapott ki siralmasan. Détári mintha a pályán sem lett volna, Péter úgy futballozott, mintha a harmadik meccsét játszaná egy nap alatt. Kaphattunk volna akár tizet is Belanovéktól.
Megsemmisült első mexikói világbajnoki mérkőzésén a labdarúgó-világbajnokságon a válogatott: Magyarország-Szovjetunió 0-6.

Öt perc után már 0-2

Irapuatóban, mintegy 1800 méterrel a tengerszint fölött, napsütéses hőségben találkozott a két gárda, és a szovjetek alig két perc alatt megszerezték a vezetést. Jobboldali szabadrúgás után Jakovenkóhoz pattant a labda, aki az ötös jobb sarkának környékéről a rövid alsóba lőtt, laposan (0-1).

Disztl kapus foghatta volna, mentsége, hogy két védő - Kardos és Péter - is állt előtte, így talán nem látta jól a labdát.

A magyar középkezdés után nem telt el újabb két perc sem, és már kétgólos hátrányban voltunk: remek összjáték végén Alejnyikov találta el tökéletesen a labdát 22 méterről, ami a kapu bal oldalába vágott, védhetetlenül (0-2).

Negyedórát bírtunk futni


Kattintson!
Úgy tűnt, nemzeti csapatunkat megfogta a kétgólos hátrány, ám hamar kiderült, agyonütötte. Egyetlen normális támadást nem sikerült összehoznunk, irányítónk, Détári mintha a pályán sem lett volna, Kiprichet látni nem lehetett, Esterházy labdába sem ért.

A középhátvéd Róthot Mezey György szövetségi kapitány a 14. percben lecserélte a középpályás Burcsára, ám még emiatt sem kaptunk volna gólt. De balhátvédben Péter Zoltán úgy játszott, mintha legalább harmadik kilencven percét nyomná egy nap alatt. A felezővonalig még csak-csak fölért, ám ha eladtuk a labdát - ez szinte mindig megtörtént - már a huszadik percben nem tudott visszafutni, helyén szabadon járhattak a szovjet támadók.

0-3 után a szovjetek már nem fociztak

Az ő helyén jött föl a 25. percben Belanov is, belépett a tizenhatosra, Kardos előtt megcsinálta a visszacselt, de védőnk otthagyta a lábát. Nem tudni biztosan, tizenegyes volt-e, ám a játékvezető határozottan mutatott a büntetőpontra. Belanov a kapu közepébe, magasan bombázta a labdát, Disztlnek esélye sem volt (0-3).

A 30. percre Szovjetunió megnyerte a meccset, teljesen visszaállt, az addig sem épp friss magyarok pedig láthatóan holtfáradttá váltak. Poroszkálás volt csupán, mindössze Bodnár találta el a kaput 20 méterről - lövését könnyedén fogta Daszajev. Détári csavarhatott volna remek helyről szabadrúgásból, de a legurítást gyatrán a sorfalra rúgta.

Az első félidő utolsó negyedórája csendesen telt el, bár a labda többet volt nálunk, néhány alibi passzon kívül - elsőre átvenni nem sikerült semmit - nem tudtunk mit kezdeni vele.

A szünet után tíz percre felpörögtünk

A szünetben ennek ellenére nem cserélt Mezey, az újrakezdés után mégis úgy tűnt, a második félidőben nem kapunk újabb gólt. Folyamatosan nálunk volt a labda, helyzetünk is lett volna, de Esterházy, majd Kiprich képtelen volt átvenni a labdát a tizenhatosnál. Az ellenfél térfelén nem volt nagy probléma, főleg, hogy a szovjetek már látványosan nem akartak futballozni, ám ha megszerezték a labdát, azonnal lefordultak.

Visszafutásra maximum gondolni tudtak Détáriék, és a hatvanadik percre újra padlóra került a csapat fizikailag. Ziccereket hibáztak a szovjetek, majd Jarencsuk ugrott ki, eltolta a labdát Disztl mellett, és mivel Kardosnak ereje sem volt a labda felé mozdulni - másra nem lehet gondolni - , könnyedén az üres kapuba gurított (0-4).

Öngól, szabálytalan találat

Az ötödik gólt magyar játékos rúgta, mégsem 1-4, hanem 0-5 lett az állás: egy szovjet kényszerítő után Dajka menteni akart, de lövése a jobb kapufáról a hálóba pattant (0-5).

Balszerencsénkre a halálközeli állapotba jutott csapatunkat a bíró sem segítette, Larionov műesését megette, pedig Kardos nem találta el az alapvonal felé törő játékost. A kamutizenegyest Jevtusenko a bal felsőbe akarta helyezni, de húsz centit tévesztett, fölélőtt.

A féltucatot így sem úsztuk meg, bár Rogyionov üres kapuba gurított gólja szabálytalan volt: Alejnyikov, miután a labda elpattant tőle, befeküdt a menteni igyekvő Garaba elé, így került a játékszer a gólszerző Rogyionovhoz (0-6).

0-10 is lehetett volna

A hatból mintha hármat mi magunk szereztünk volna, egészen érthetetlen, hogy a második félidőben csak lazsálni akaró szovjetek még három gólt tudtak rúgni. Sőt, húsz százalékot teljesítve is kihagytak még három tiszta ziccert, meg egy tizenegyest, vagyis örülhetünk, hogy nem tíz lett a vége.

Persze ők tudtak futni a harmincfokos hőségben, míg a mieink közül Disztl kapuson, Garabán és Burcsán kívül már mindenki legszívesebben cserét kért volna a 20. percben.

Válogatottunk tehát megszégyenült első mexikói meccsén, de esélye még van a szerencsés esetben továbbjutást érő harmadik hely megszerzésére Kanada és Franciaország ellen.

Jegyzőkönyv

Magyarország-Szovjetunió 0-6 (0-3)
Irapuato, 16 500 néző, vezette: Agnolli (olasz)
Magyarország: Disztl - Sallai, Róth (Burcsa 13.), Garaba, Péter (Dajka 63.) - Bognár, Nagy A., Kardos, Détári, - Kiprich, Esterházy
Szovjetunió: Daszajev - Larionov, Kuznyecov, Besszonov, Gyemjanyenko - Jarencsuk, Jakovenko (Jevtusenko 73.), Zavarov, Rác - Belanov (Rogyionov 70.), Alejnyikov
Gól: Jakovenko (3.), Alejnyikov (5.), Belanov (25.), Jarencsuk (67.), Dajka (75., öngól), Rogyionov (81.)

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!