Verik a szlovákokat és az oroszokat

2013.05.10. 21:54 Módosítva: 2013.05.11. 16:29

Nagy kérdés volt a jégkorong-világbajnokság előtt, hogy Szlovákia megtudja-e ismételni a tavalyi szereplését, amikor Helsinkiben döntőt játszhatott az orosz válogatottal. Akkor vereséget szenvedtek, de minden szurkoló megszerette a szlovákok odaadó, megalkuvást nem ismerő, szellemes és eredményes játékát.

Hát a szlovák szurkolók az idei vb-t szeretnék majd gyorsan elfelejteni, a franciák legyőzése, majd a finnektől elszenvedett vereség után a németeket verték és úgy festett, simán meglesz idén is a negyeddöntő, azaz a csoport legalább negyedik helye. Aztán a következő két meccs már olyan volt, mint a rémálom. Előbb 3-5 a lettekkel szemben, majd hosszabbításban elszenvedett újabb vereség az idei újonc osztrákoktól. Maradt hátra az oroszok és az amerikaiak elleni meccs, és ha valami csoda nem születik, ebből már nem lesz negyeddöntő.

Már csak azért sem, mert Oroszország is képes volt arra a negatív bravúrra, hogy egymás után két csoportmeccset bukjanak el. Előbb történelmi vereség Franciaországtól, majd az eddig néha halványan teljesítő házigazda Finnország is jobb volt Kovalcsukéknál. Ez első óriási meglepetés volt, ismerve az oroszok mentalitását, senki sem gondolta, hogy egymás után két napon két vereség jön.

Petri Kontiola negyedik percben lőtt gólját még kiegyenlítette Alekszandr Radulov, de a második Kontiola gól után Juhamatti Aaltonen is betalált. Ilja Kovalcsuk 58:12-nél lőtt egy parádés gólt, így majdnem száz másodperce maradt az oroszoknak az egyenlítésre. A kapust is lehozták, de még sem sikerült és éppen Kovalcsuk miatt, akinél elgurult a gyógyszer. Előbb bottal ütötte le Pesonent, aki nem akart verekedni, az orosz pedig kesztyűvel húzott be egy nagyot a feltápászkodó finnek, aki elterült. Érdekes döntés született, mindkét játékos tízperces kizárást kapott, az oroszok ebből a szitációból már nem tudtak felállni.

A csehek valamelyest javítottak eddigi szerény mérlegükön, a vb-n második győzelmüket a szlovénok ellen szerezték meg, pedig az első harmadban Szlovénia még 0-1-ről megfordította a meccset.

A játéknap utolsó meccsén Kanada nem hibázott és magabiztosan verte Fehéroroszországot, a tengerentúliak már 4-0-ra is vezettek, meggyőző fölényük valódi mutatója: 37-10-re nyerték a kapura lövéseket. A Philadelphia csapatkapitánya, Claude Giroux gólja mellett két gólpasszt is adott, a kanadai válogatott kapitánya, Eric Staal pedig kilencszer lőtt kapura.

H csoport

Ausztria–Szlovákia 2-1 (-0, 1-0, 0-0, 0-0, 1-0)

Gólszerző: Unterluggauer, Vanek (szétlövésből), ill. Surovy.

Finnország–Oroszország 3-2 (1-0, 2-1, 0-1)

Gólszerző: Kontiola (2), Aaltonen, ill. Radulov, Kovalcsuk.

Az állás: 1. Finnország 5 meccs/11 pont, 2. Oroszország 5/9, 3. Egyesült Államok 5/9, 4. Szlovákia 5/7, 5. Franciaország 4/6, 6. Ausztria 5/5, 7. Németország 4/4, 8. Lettország 4/3

S csoport

Csehország–Szlovénia 4-2 (2-2, 0-0, 2-0)

Gólszerző: Koukal, Hudler, Z. Michalek, Novotny, ill. Sabolic, Ticar.

Kanada–Fehéroroszország 4-1 (2-0, 1-0, 1-1)

Gólszerző: O’Reilly, Ladd, Stamkos, Giroux, ill. Jefimenko.

Az állás: 1. Kanada 5 meccs 13 pont, 2. Svájc 4/11, 3. Svédország 5/9, 4. Csehország 5/8, 5. Norvégia 4/6, 6. Fehéroroszország 4/3, 7. Dánia 4/3, 8. Szlovénia 5/1.

A csoportokból az első négy helyezett jut a negyeddöntőbe, a két csoport utolsó helyzettje pedig kiesik a divízó I/A-s csoportba, ahol jövőre a magyar válogatott ellenfele lesz.