Svájci csoda a jégen

2013.05.06. 22:28 Módosítva: 2013.05.06. 23:01

Svédországban, Kanadában és Csehországban az a közös, hogy mindhárom jégkorong-válogatott nyert már világbajnokságot. Nem is keveset, hárman együtt 44 aranyat (ha a Csehszlovák időket is ideszámoljuk). Hétfőtől pedig az is közös ebben a három válogatottban, hogy Svájc a finn-svéd közös rendezésű vb-n mindhármat legyőzte.

A stockholmi csoportban Svájc, amely egy éve csak a csoporthatodik lett, a legerősebbek ellen kezdett, nyolc pontot gyűjtött, innen már szinte biztosan tovább fog lépni a vb-negyeddöntőbe. A házigazda svédek és Kanada után hétfőn Csehországot is kipipálták a svájciak, akik hihetetlen agresszíven kezdtek, és Ambuhl, valamint Nino Niederreiter harmadik vb-góljával már 2-0-ra vezettek. Mielőtt még nagyobb baj lett volna, a Stanley-kupagyőztes Jiri Hudler két góljával, 2-2-vel fordulhattak az utolsó játékrészbe.

Ekkor azonban csak kapkodták a fejüket a sokat látott cseh hokisok és szurkolóik. Hiába záporoztak a lövések – a végére 39 – a svájci kapura, Reto Berra hibátlan maradt az utolsó harmadban, miközben Moser, Bodenmann és a Kanada elleni meccs büntetőző hőse, Reto Suri három gól lőtt. Nem lehet kifogyni a jelzőkből, ami a svájci csapat munkáját illeti ezen a vb-n, pedig még csak három meccsen vannak túl, három hatalmas meglepetést hozó meccsen.

A németek is valami hasonlóban reménykedtek, kétszer is vezettek Szlovákia ellen, de az utolsó játékrészben Tomás Zaborsky – Amerikában csak az AHL-ig jutó, jelenleg az Avangard Omszk hokisának – két góljával mégis nyertek a szlovákok.

Estére a két házigazda meccse maradt. Előbb a finnek a franciákkal meccseltek, a finn válogatott 35 percnyi szenvedés után, 38 másodperc alatt lőtt két gólt, ezzel gyakorlatilag el is döntötte a meccset.

A svédek fehérorosz-vezetés után hatalmas góllal egyenlítettek, de azt csak némi videózás után adta meg a bíró. A fehéroroszok lőttek két kapuvasat, aztán a svédek beszenvedték a második gólt is.

H csoport

Németország–Szlovákia 2-3 (1-0, 0-1, 1-2)

Gólszerző: Wolf, Kink, ill. Bliznak, Zaborsky (2).

Finnország–Franciaország (0-0, 2-0, 1-1)

Gólszerző: Pesonen, Aaltonen, Viitaluoma, ill. Bellemare.

A csoport állása: 1. Finnország 8, 2. Oroszország 6, 3. Egyesült Államok 6, 4. Szlovákia 6, 5. Franciaország 3, 6. Németország 1, 7. Ausztria 0, 8. Lettország 0.

S csoport

Svájc–Csehország 5-2 (1-0, 1-2, 3-0)

Gólszerző: Ambuhl, Niederreiter, Moser, Bodenmann, Suri, ill. Hudler (2).

Svédország–Fehéroroszország 2-1 (0-1, 1-0, 1-0)

Gólszerző: Lindberg, Petterson, ill. Kolcov.

A csoport állása: 1. Svájc 8, 2. Norvégia 6, 3. Svédország 6, 4. Kanada 4, 5. Fehéroroszország 3, 6. Csehország 3, 7. Szlovénia 0, 8. Dánia 0.

A csoportokból az első négy helyezettek jutnak a negyeddöntőbe, a két utolsó kiesik a divízió I/A-s világbajnokságba.