Nem vagyok híve Perez behívogatásának

2012.01.27. 14:58

Ötmilliós prémiumot kapnak a férfi kézilabda-válogatott játékosai a szerbiai Európa-bajnokság után, a szövetség minimális célkitűzését teljesítette a csapat – nyilatkozta Borsos Attila elnökségi tag a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában.

A kézilabda szövetség új vezetőségében lévő egykori válogatott játékos elmondta, a prémiumot az olimpiai kvalifikációra orientáltuk, illetve a négy közé kerülésért kaptak volna egy jelentősebb összeget a játékosok. Ez az összeg 10 millió forint körül lett volna az egész csapatra. Az olimpiáért amúgy húszmillió forint jár.

Borsos szerint az Európa-bajnokságon nem volt gond a motivációval, csak elfáradt a társaság. „Ez egy furcsa Európa-bajnokság volt, hiszen előtte, amikor végignéztük a csoportot, azt mondtuk: a 7-8. hely reális. Aztán minden fordítva történt. Az eredmény ez lett, ám a legeslegjobb csapatok ellen értünk el fantasztikusan jó eredményeket. Viszont azokat a meccseket, amelyekről a leginkább azt gondoltuk, hogy nyerhetők, nem tudtuk hozni."

Borsos Attila a fáradtság mellett megemlítette azt is, hogy rosszul jött a kulcsjátékosok sérülése. „A jobbszélen egy emberrel kellett végigjátszani a tornát. Harsányi Gergelyre egy rossz szót nem szólhatunk, mindent kihozott magából. Igaz ez Mocsai Tamásra is, aki nagyon jól kezdett az első három mérkőzésen, a vezéregyéniségünk volt, de utána elfáradt."
 

Borsos kiemelte a kapusok szerepét is, Fazekas Nándor franciák elleni játékát egészen extrának nevezte. "Úgy nem lehet nyerni, hogy három labdát fogunk a szlovénok ellen."

A legnagyobb problémát azonban a csapatvédekezésben látja. "A magyar válogatott egyféle védekezést tud. Van egy jól szervezett hatos falunk, amelyik jól rombol nyolc méteren a nagy lövőkkel rendelkező csapatok ellen. Ám ahogyan egy jól mozgó, jól cselező, kistermetű, energikus játékosokkal felálló csapat ellen kell játszani - Izland és Szlovénia -, máris könnyebben verhető a védelmünk. Egy az egyben sebezhetőbbek a játékosaink, amit a rengeteg, középső területen begyűjtött két perces büntetés is mutat. Sajnos a válogatottnak nincs meg az a taktikai repertoárja, amivel másként védekeznénk egy ilyen ellenfél ellen."

Borsos Attila szerint azokon a mérkőzéseken voltunk jók, amelyeken megfelelő sebességgel, a helyzeteket bátran elvállalva tudtunk játszani. „Ha ezt nem tudjuk hozni, egyből beszürkül a játékunk, nem tudunk jó helyzeteket kialakítani a hatosnál, és ekkor elkezdünk messziről lövöldözni, ám az átlövősorunk nem olyan veszélyes messziről, kilenc méterről."

„Nem vagyok híve annak, hogy behívogassuk Carlos Perezt kisegítésre, azokban a játékosokban kell gondolkoznunk, akik minden nap ott küzdenek. De ez a kapitány döntésén múlik." Szerinte a jelenleg sérült Lékai Máté visszatérése mindenképpen segíteni fog a csapat játékán, majd az is mondta, hogy „nagy csoda lenne, ha Iváncsik Tamás felépülne. Azt gondolom, erre a keretre kell építeni, csak javulni kell a védekezésben, és más variációkat is meg kell tanulni."

Az olimpiai előselejtező kapcsán Borsos Attila így fogalmazott: „kaphatunk egy afrikai csapatot, akár Tunéziát, akár Algériát, mindkettő mozgékony kézilabdát játszik, még az is lehet, hogy visszakapjuk a szlovénokat. A másik két csapat esetében, akár a dánok lesznek, akár a svédek, netán a spanyolok, nehéz meccsek várhatók, de ellenük jó ez a játék, amit most is tudnunk. Ez a lebonyolítási forma kedvez nekünk, a kvalifikációs tornán három nap alatt három mérkőzést kell játszani, de a mostani Európa-bajnokság azt mutatja, hogy pont eddig tart ki az erőnk."