Belefért-e az Izland elleni vereség?

2012.01.24. 15:23

A közérzetünknek biztosan jót tett volna, ha Izlandot is legyőzi a magyar férfi kézilabda-válogatott a szerbiai Európa-bajnokságon, de azzal számolni kellett, hogy a két bravúr – spanyol döntetlen (24-24), franciák elleni győzelem (26-23) - rengeteget kivett a játékosokból.

A legfontosabb: a sorsunk a saját kezünkben van, hogy ott is maradjon, meg kell verni a szlovénokat. Nem egyszerű feladat, a 2010-es világbajnoki selejtezőn a horrorszerű végjáték után egy gól különbség volt a két csapat között. Akkor az utolsó tíz percben olyan masszívvá vált a magyar védőfal, hogy nem kaptunk gólt.

Ha nem verjük meg Szlovéniát, még van esély a négy közé kerülésre, de csak akkor, ha a horvátok is veszítenek a franciákkal szemben. (Akkor viszont óriási felfordulás lenne, a franciák is elénk kerülnének a szlovénok mellett.)

Valószínűleg minden más tornán lehetne bízni a francia segítségben, de most nem, mert a címvédő csapat nincs jó állapotban, a pillanatnyi forma alapján valószínűtlen, hogy mínusz két gólról indulva megnyerjenek végjátékot, mint a spanyolok tették ezt a horvátokkal (19-21-ről lett 24-22 az utolsó kilenc percben).

A legjobb variáció az lenne, ha mégis feltámadnának a franciák, megvernék az egyre fáradó horvátokat, akikkel mi egy győztes szlovén-meccs után találkoznánk. Akkor a horvátok lennének győzelmi kényszerben, nekünk pedig egy döntetlen is elég, hogy ott lehessünk a négy között, amire még sohasem volt példa Európa-bajnokságon.

A jobb felsőt pontosabban lőjük, mint a vb-n

A magyar válogatott sokkal pontosabban lő, mint egy éve a vb-n. A bal felsőt akkor is kitűnő százalékkal lőttek a mieink – Újvidéken egyszer hibáztunk -, most a jobb felsőnél is jelentős a változás. A jobb felsőbe tartó lövések kétharmadából ugyanis gól lesz. A vb-n öt meccs után 66 lövésből értünk 14 gólt. A mieink közül a legtöbbet Iváncsik Gergő töltötte a pályán (3 óra 25 perc) őt a csapatkapitány Ilyés követi.

Az eddig helytállás is azt jelenti, hogy visszakerültünk a világ élvonalába – erre célzott már Mocsai Lajos kapitány is -, és ha a két évvel ezelőtti 13. helyezést vesszük alapul, hatalmas bravúr.

A mondás, miszerint bárkit le tudunk győzni, most is áll, a mondat második fele, hogy bárkitől ki tudunk kapni, már nem feltétlenül igaz. Izland nem fekszik nekünk, más stílus, más mentalitás, gondot okozott ez már 2008-ban is, nagy bravúrok (spanyolverés, svéd döntetlen) után jöttek az utunkba, és könnyen kiikszeltek bennünket az olimpiai selejtezőről. A meccs nagyon hasonló volt, csak akkor nagyobb volt a rohanás, ami még inkább kedvezett az ellenfélnek.

A szlovénok legalább 28 gólt eddig mindkét meccsükön kaptak, Prost ugyan jól védett a franciák ellen, mivel a Montpellier alkalmazottja, ismerte is őket, még így is sok gólt kapott.

A szlovénok ellen megintcsak a magyar védekezés lesz kiemelkedően fontos, mert ha 25 vagy 26 gólt dobnak, akkor verhetőek. Még jobb lenne, ha addig sem jutnának el, mert kikapcsolnánk a belső embereket: a Skube, Dolenec, Spiler triót, illetve a legnagyobb sztárt, a Ciudadban is megforduló irányítót, Uros Zormant.

A két szélső, Gajic és Zvizej 40 gólnál tart eddig, utóbbit jól ismerhetjük, mert Szegeden volt. Krivokapics is feltehetően hasznos információkat képes adni a szlovénokról, mert a Koperben játszik. Izland ellen egy percet sem volt a pályán, a kapitány talán már pihentette a keddi csatára.

Jegyzőkönyv, menetrend

Kedden:

Spanyolország-Izland 16:10 ó
Horvátország-Franciaország 18:10 ó
MAGYARORSZÁG-Szlovénia 20:10 ó
Szerdán:
Franciaország-Izland 16:10 ó
Spanyolország-Szlovénia 18:10 ó
MAGYARORSZÁG-Horvátország 20:10 ó

Eddigi eredmények:
Spanyolország-Franciaország 29-26
Horvátország-Izland 31-29
Horvátország-Szlovénia 31-29
Magyarország-Spanyolország 24-24
Szlovénia-Izland 34-32
Magyarország-Franciaország 26-23

Spanyolország-Horvátország 24-22 (11-14)  
Franciaország-Szlovénia 28-26 (14-15)
Izland-MAGYARORSZÁG 27-21 (14-10)

Az állás:  1. Spanyolország 5 pont, 2. Horvátország 4, 3. MAGYARORSZÁG 3, 4. Izland 2 (88-86), 5. Szlovénia 2 (89-91), 6. Franciaország 2 (77-81)