Tomori szétlőtte a spanyol falat

2012.12.07. 20:11 Módosítva: 2015.05.12. 02:04

A magyar női kézilabda válogatott izgalmas végjátékban, de végig vezetve 32-31-re verte Spanyolországot a női kézilabda Európa-bajnokság csoportmérkőzésén. A győzelemért járó két pontot a válogatott továbbviszi a középdöntőbe. Tomori Zsuzsanna óriásit játszott, 12 góllal és rengeteg passzal segítette csapatát.

Nagy lendülettel és önbizalommal kezdett a magyar válogatott az olimpiai harmadik spanyolok ellen, az első öt támadást hibátlanul vezette végig a magyar csapat. Szamoransky ott folytatta, ahol a németek ellen abbahagyta, beállóból szerezte az első gólt. Rédei Soós és Szucsánszki gyors betörésből szerzett gólt, miközben kiválóan működött a védelem. Középen nem tudták átlőni a spanyolok a falat, Szekeres jól blokkolta Manguét. 4-0-nál a spanyol kapitány időkéréssel próbálta megtörni a magyar lendületet.

Az első góljukat ezután Carmen Martín lőtte, majd a jobbszélső hetesből is betalált, Görbicz és az előző meccsen támadásban gyengélkedő Tomori azonban ötgólosra növelte a magyar előnyt (7-2), a betörésekkel nem tudtak mit kezdeni a spanyolok, de ugyanakkor megtalálták a magyar védelem gyenge pontját, a jobb szélen egyre többször Martínt keresték a labdákkal, aki jól élt a lehetőségekkel.

Az előny azonban szépen lassan fogyni kezdett, a védekezés már nem volt elég erőteljes, a sokat keresztbe futó Penával nem tudtak mit kezdeni a védők és Begona Fernandezt sem tudták tartani. A spanyolok ugyanekkor változtattak védekezésükön, kijjebb jöttek és a kilencesnél egyre többször tudtak labdát szerezni, majd gyors indításból gólt szerezni. 11-9-nél ezért jött az első magyar időkérés. A játék nem sokat változott,  a 23. percre 13-13-ra dolgozták fel magukat a spanyolok. Tomoriék ezután kijöttek a hullámvölgyből, és visszaállították a háromgólos különbséget, így 17-14-es félidővel zártak a csapatok.

A második félidőt is jól kezdte a Görbicz nélkül játszó válogatott, az irányítót sérülés miatt pihentette a kapitány, így Tomori lett a csapat vezéregyénisége. A háromból négy, majd ötgólos előny lett, jól működtek a gyors letámadások, még az elsősorban védőt játszó Szekeres is betalált. Szamoránsky is lőtt beállóból, Tomori pedig hetesből és átlövésből is sikeres volt, és mellé Herr remek kapusteljesítménye is párosult.

24-21-nél azonban egy kicsi elfáradt a magyar csapat, ha Tomorinak nem sikerült valami, nem volt más, aki lendítsen a csapaton, és a kevés csere miatt is kimerültek a kulcsemberek. A kapitány ezért szélsőket is cserélt, és Görbiczet is újra bevetette. A bal oldalon Vincze jó teljesítményt nyújtott, jól fogta a szélső Fernandezt és gólt is dobott. Görbicz is frissített a csapaton, de a spanyolok nagyon nyomtak. Tomori és a végjátékban ismét formában lévő Rédei Soós azonban átlövésekkel biztosította, hogy egy gólnál ne tudjon közelebb jönni Spanyolország. Az utolsó három percet már háromgólos előnnyel (32-29) kezdték Görbiczék, szép kombinációk és cselezések után szereztek gólokat, látszott, ha taktikusan, időt lopva játszanak, nem lehet megverni őket.

A végjáték azonban izgalmasra sikerült, kétgólos előnynél Görbicz cseles szabaddobását érvénytelenítették, a spanyolok támadhattak, Tomori blokkja ekkor még segített, de Fernandez 32-31-re hozta fel csapatát, több támadásra azonban már nem volt idejük, így a néhány perces holtpontok ellenére megérdemelten nyert a magyar válogatott.

A középdöntőben a válogatott Montenegróval, Romániával és Oroszországgal fog játszani, mivel a németek legyőzték a selejtezőcsoportban a horvátokat, a válogatott négy ponttal, csoportelsőként megy a középdöntőbe, vasárnap Montenegróval, kedden Romániával, csütörtökön Oroszországgal játszik.

A mutatott játékkal Karl Erik Böhn is elégedett volt: "Egész nap éreztem a lányokon, hogy nyerni fognak. Tudták, hogy van tétje a mérkőzésnek, mégis könnyedén játszottak, és végig kézben tartották az irányítást. Megvolt az önbizalmuk, a támadókedvük. Tudtuk, hogy az olimpiai és vb-bronzérmes spanyolok védelme nem a legerősebb, ezért próbáltuk meg a gyors támadásvezetéseket. Most ugyan több gólt kaptuk, mint korábban, mégis sikerült nyerni, mert elől többen remekeltek. Jellemző, hogy a 12 gólos Tomorit megdicsértem, milyen fantasztikus volt, ő meg azt válaszolta: csak átlagosan játszott."

"Nagy élmény volt játszani, a jó kezdés révén kellő önbizalmat szereztünk. A spanyolok falát könnyebb volt áttörni, mint a németekét, és most ez elég volt a győzelemhez" - mondta Rédei-Soós Viktória.

"Az első két mérkőzésünkön rosszul kezdtünk, megbeszéltük, hogy most nem lehet így -  Ez tulajdonképpen meghatározta az egész mérkőzést, végig mi irányítottunk. A németek elleni, középdöntőt érő sikerrel megkönnyebbültünk, és bátran játszhattunk" - nyilatkozott Szamoránsky Piroska.

"Nagyon jó érzés volt nyerni az olimpiai és vb-bronzérmes ellen. Mindenki élvezte a játékot, szerettük volna megmutatni, hogy bárkit képesek vagyunk legyőzni. Nagyon együtt volt most a csapat" - összegzett Herr Orsolya.

Jegyzőkönyv

Magyarország-Spanyolország 32-31 (17-14)
Újvidék, Spens Aréna, 3000 néző, V: Maric, Masic (szerbek)

Magyarország:
Herr - Bódi 1, Szamoránsky 4, Szekeres 1, Tomori 12/3, Szucsánszki 2, Vérten 2 - cserék: Kiss (kapus), Rédei-Soós 5, Görbicz 4/1, Bulath, Kovacsicz, Vincze 1

A spanyol góldobók:
Martin 7/2, Pena 5, Pinedo 5, Alonso 3/1, Cabral 3, Begona Fernandez 3, Beatriz Fernandez 2, Mangue 2, Cuadrado 1,

Pénteki eredmények

C csoport (Újvidék):
Németország-Horvátország 17-16 (8-7)
Magyarország-Spanyolország 32-31 (17-14)
A csoport végeredménye: 1. MAGYARORSZÁG 4 pont, 2. Spanyolország 4, 3. Németország 2, 4. Horvátország 2
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.

D csoport (Versec):
Montenegró-Románia 23-20 (9-10)
Oroszország-Izland 30-21 (15-8)
A végeredmény: 1. Montenegró 6 pont, 2. Oroszország 3 (78-72), 3. Románia 3 (63-63), 4. Izland 0