Garnett nélkül védene címet a Boston

2009.04.18. 16:26
Az NBA rájátszásának első játéknapján pályára lép a két keleti favorit, a címvédő, de sérült sztárja nélkül harcba induló Boston Celtics, és az alapszakaszt simán behúzó Cleveland Cavaliers. Nyugaton a középmezőny kezd, vasárnap csatlakoznak a konferencia nagyjai.

Ki állítja meg a LeBron James vezette Cleveland Cavalierst? Mennyi esélye maradt a Bostonnak a címvédésre legjobb védőjátékosa, Keving Garnett nélkül? Kaliforniába viszi-e az aranygyűrűket a Bryant, Gasol, Bynum hármas, vagy megint elbukik a döntőben a Lakers? Meddig tart a Denver és a Portland lendülete? Indul az NBA 2009-es rájátszása, a Cleveland-Detroit meccsel kezdődik a playoff.

KELETI KONFERENCIA

Cleveland Cavaliers (1.)-Detroit Pistons (8.)

A Pistons télen még sokkal kellemesebb helyzetből várhatta a rájátszást, de sikerült addig szerencsétlenkedniük, míg utolsóként az alapszakaszgyőztes Cleveland nem került az útjukba. A Detroit sokkal jobb csapat, mint helyezése mutatja, meg is verte a Cavst korábban, de a továbbjutáshoz egyszer mindenképpen nyernie kellene egy meccset Ohióban, ami idén mindössze két csapatnak jött össze.

És akkor még nem beszéltünk LeBron Jamesről, a Cleveland dobógépéről, akinek így vagy úgy, de kulcsszerepe lesz az összecsapásban. Az idén rekordok egész során átgázoló Jamest a szakértők szerint ütni-vágni fogják a Pistons játékosai, és ez a taktika marad is, ha rosszul dobja majd a büntetőket. A Cavs viszont messze nem egyemberes csapat, Mo Williams és Z. Ilgauskas bármikor előléphet nyerőemberré, de ugyanez áll a detroiti Hamilton, Iverson, Wallace trióra.

Boston Celtics (2.)-Chicago Bulls (7.)

A címvédő Bostont óriási csapás érte, könnyen lehet, hogy az elmúlt szezon legjobb védekező játékosa, Kevin Garnett az egész rájátszásra kidőlt. A Celticsnek az első körben még kár kétségbeesnie, hiszen a Bulls nem verhetetlen, de hogy a palánk alatt lesznek gondjai a Bostonnak, az biztosnak látszik. A külső dobóposztokon iszonyú erős Celticsnek elsősorban a védekezésén (azaz legnagyobb fegyverén) sebzett óriásit Garnett kiesése, de az elődöntő nem okozhat gondot.

Tudják Chicagóban is, hogy nagy esélyt kaptak a sorstól, igaz, ők maguk is tettek érte, hogy a címvédővel akadjanak össze. Garnett hiányában a Deng, Miller, Noah hármas uralhatja a palánk környékét, a pontokért pedig az alapszakaszt 20 pontos átlaggal záró Ben Gordon lesz a felelős. A Bulls legnagyobb baja szellős védekezése, átlagban 102 pontot dobnak nekik az ellenfelek.

NYUGATI KONFERENCIA

San Antonio Spurs (3.)-Dallas Mavericks (6.)

A délnyugati csoport két texasi fellegvára közül a Spurs lehet büszkébb idei teljesítményére, a szokásos Duncan, Parker kettős hozta magát, ellenben Manu Ginobili a szezon jelentős részét kihagyta, és a rájátszás előtt újra megsérült. A Spurs ritkán veri rommá ellenfeleit, az egész liga egyik leggyengébb támadóalakzatával rendelkezik, de a védelménél csak Clevelandé jobb.

A Dallas kiváló játékosok egész sorával rendelkezik, valahogy mégsem áll össze igazán a játéka, hol sérülések, hol formaingadozás miatt nem jönnek az eredmények. Dirk Nowitzki és Jason Kidd a csapat sztárjai, de Josh Howard és Jason Terry is ponterős, a rájátszásban azonban a liga egyik legjobban védekező csapatával szemben kellene villogniuk, és nem sikerült megegyezniük Shaq O’Neallel, pedig egy jó center elfért volna Nowitzki mellett.

Portland Trailblazers (4.)-Houston Rockets (5.)

A Blazers tavaly be sem jutott, idén pedig az utolsó fordulóban aratott sikerével egyből pályaelőnyből kezdi a Houston elleni párharcot. Az utolsó hét legjobbja, Brandon Roy csapata legponterősebb játékosa, emellett a legtöbb lopása és asszisztja is neki van. Rajta kívül a center Joel Przybilla fontos láncszeme a csapatnak, amely elsősorban kiváló védekezésének köszönheti jó helyezését.

A Houston nagy hármasát sokan akár a végső győzelemre is esélyesnek találják, hiszen minden posztra klasszisjátékossal rendelkeznek. Jao Ming a csapat legjobb dobója, a kínait szorosan követi Ron Artest, de a rengeteget sérült Tracy McGrady is ott van. A palánk alatt rettenetesen erős Rockets Luis Scola révén alig hagy lepattanót az ellenfeleknek, de míg a mezőny alsó felét verik rendesen, a rangadókon rendszeresen megszenvednek.