Félsiker a Honda-fellebbezés, rengeteg pontot buknak Micheliszék

2016.06.10. 13:04

Fél-, de inkább csak negyedsikerrel járt a Honda az FIA-hez beadott fellebbezésével, kettő helyett ugyanis csak egy futam eredményét törölték a csapat szabálytalannak ítélt padlólemezei miatt, azon a futamon, Marokkóban viszont tarolt a Honda gyári csapata, hiszen a fő futamon lefoglalták maguknak a dobogót.

A pontlevonás után így áll a világbajnoki pontverseny

  1. José María López, Citroën – 209 pont
  2. Mehdi Bennani, Citroën – 115
  3. Tiago Monteiro, Honda – 94
  4. Yvan Muller, Citroën – 94
  5. Michelisz Norbert, Honda – 88
  6. Rob Huff, Honda – 85
  7. Tom Chilton, Citroën – 84
  8. Nicky Catsburg, Lada – 70
  9. Gabriele Tarquini, Lada – 57
  10. Tom Coronel, Chevrolet – 50
  11. Hugo Valente, Lada – 47
  12. Fredrik Ekblom, Volvo – 35
  13. Thed Björk, Volvo – 27
  14. Grégoire Demoustier, Citroën – 11
  15. James Thompson, Chevrolet – 8
  16. John Filippi, Chevrolet – 7
  17. Ficza Ferenc, Honda – 2
  18. René Münnich, Chevrolet – 2
  19. Sabine Schmitz, Chevrolet – 1

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a magyarországi futam idején találta szabálytalannak a négy Honda Civic (a három gyári és az egy zengős kocsi) padlólemezeit, ám rövid tárgyalás után közölték, a hétvége eredményeit később vizsgálják felül. Ez volt az első idei versenyhétvége, amikor a Hondáknak pluszsúllyal kellett versenyezniük, ebben találtak kiskaput: a plusz súly egy részét a padlólemezbe építették be, hogy mélyebbre kerüljön a kocsi súlypontja, így jobb legyen annak egyensúlya. Marokkóban ugyanezt a módszert alkalmazták, akkor ismét fennakadtak a kérdéses alkatrésszel az ellenőrzésen.

Ezután, a német hétvége közepén döntött úgy az FIA, hogy mindkét futam hondás eredményeit törlik, a csapat emiatt fellebbezett. A szervezet a csütörtökre, Párizsba kiírt meghallgatás után egy nappal meg is hozta döntését: részben elfogadta a japán gyár érvelését, és a két hétvégéből csak az egyik eredményeit törölte: Marokkóét, ahol a fő futamon mindhárom gyári Honda a dobogón végzett.

A  Hungaroringen a technikai gondokkal küzdő Michelisz Norbert egyetlen pontot szerzett, a zengős Ficza Ferenc kettőt, míg Rob Huff 11, Tiago Monteiro pedig 17 pontot gyűjtött – a pilóták ezeket a pontokat tehát megtartják.  A Marokkóban szerzetteket (Michelisz – 32, Huff – 38, Monteiro – 30, Ficza – 0) viszont elvesztik, így jelentősen átalakul az összetett sorrendje is. A három gyári hondás a 2-4. helyekről a harmadik (Monteiro), az ötödik (Michelisz) és a hatodik (Huff) helyekre csúszott vissza.

A döntés után kiadott közleményében a Honda csalódását fejezte ki amiatt, hogy az FIA csak az egyik versenyhétvége kapcsán fogadta el a fellebbezésüket. „Bár elfogadjuk a döntést, annak eredménye meglepett minket, és fontosnak tartjuk kiemelni, hogy mindig jóhiszeműen, abban a tudatban jártunk el, hogy a Honda Civic WTCC minden alkatrésze megfelel az FIA WTCC sorozat technikai előírásainak.”

Kitértek az elvesztett, a három gyári pilóta közötti összesen 100 pontra is, amely miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerültek az összetett versenyben, a szurkolóktól pedig elnézést kértek.

A marokkói nyitó futam győztese ezzel Tom Coronel, a fő futamé pedig a címvédő José María López lett – a büntetés miatt az argentin az öt versenyhétvégén hat futamgyőzelmet szerzett eddig a szezonban.

Az FIA WTCC, vagyis a túraautó-világbajnoki sorozat jelenleg Oroszországban, a Moscow Racewayen tölti. A szombati időmérő magyar idő szerint 1-kor, a két vasárnapi futam 11.15-kor és 12.30-kor indul majd.