Olimpia 2004

Egyelőre nem hullottak fejek a dopping miatt

2004. 09. 02., 11:12 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 16:02

A súlyemelők és az atléták is elnökségi ülést tartottak kedden, de csak az előbbi szövetség alelnöke gondolta úgy, hogy az Athénban történt doppingesetek miatt távozik posztjáról. Az atlétikai szövetség kiáll az olimpiai aranyától megfosztott Annus Adrián és Fazekas Róbert mellett, de a doppingszabályok megsértése miatt eljárást indít ellenük. A tiltott szerek elleni harc egyik legismertebb képviselője úgy nyilatkozott, két éve tudnak Fazekas módszeréről, de a nemzetközi atlétikai szövetség nem tett semmit. A súlyemelő Gyurkovics Ferenc azt állítja, vizeletében oldották fel a később kimutatott doppingszert.

Kedden előbb a súlyemelők, majd az atléták szövetségének elnöksége is ülést tartott az athéni doppingesetek kapcsán.

Aján és Dolovai marad

Többen is megválnak a Magyar Súlyemelők Szövetségben (MSSZ) viselt pozíciójuktól az athéni olimpián kipattant doppingügyek miatt, de a szervezet elnöke, Dolovai Tamás, valamint a nemzetközi szövetséget vezető Aján Tamás nem távozik. A válogatott orvosa, valamint a több pozíciót betöltő, többek között alelnökként is dolgozó László Imre is lemondott, de mint hangsúlyozták, nem az ügyekben érzett felelősség miatt.
Lemondások a súlyemelőknél

Gyurkovics szerint belecsempészték a vizeletbe a szert

A súlyemelők elnökségi ülésén az a hangulat alakult ki, hogy az ötkarikás játékokon manipuláció történt a magyarok vizsgálataival. Erre utal többek között szerintük az is, hogy az elsősorban nőknél használt oxandrolonnal bukott le a 105 kilósok között Gyurkovics Ferenc. Az érintett szerint vizeletébe belecsempészték a tiltott anyagot, amelyről nem lehet kimutatni, hogy később került a mintába.
Gyurkovics ártatlannak tartja magát

Kiállnak Annusék mellett, de eljárást is indítanak

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) vezetésében annyi változás sem állt be, mint a súlyemelőknél. A MASZ kiáll az Athénban aranyától megfosztott Annus Adrián és Fazekas Róbert mellett, mindkét atlétának minden erkölcsi támogatást megadnak, hogy elérjék céljukat, de csak akkor, ha valóban benyújtják fellebbezésüket a lausanne-i Sportdöntőbírósághoz (CAS). A szövetség ugyanakkor fegyelmi eljárást indít két atlétájával szemben, mivel mindketten vétettek az olimpia doppingszabályai ellen.
Az atlétikai szövetség kiáll Annusék mellett

A német szakértő két éve tudott a módszerről

A német Werner Franke professzor a csütörtöki Népszabadság cikke szerint régen tudott a magyar dobóatléták módszeréről. "Fazekas Róbert doppingolása két éve köztudott, csupán a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem akart tudomást venni róla" - mondta a lapnak a heidelbergi rákkutató központ osztályvezetője, a doppingügyek legtekintélyesebb németországi szakértőinek egyike. Franke és felesége nagy szerepet vállalt az egykori NDK állami doppingjának felderítésében és ezért német érdemrenddel tüntették ki őket.

A szakértő azt mondta, állítását egy, a témával foglalkozó tájékozott német újságíró írásaira alapozza, valamint véletlenül is tudomást szereztem róla, hiszen fia ugyancsak diszkoszvető. Emellett 2002-ben egy német edzőt két magyar tréner, egymástól függetlenül, tájékoztatott arról, hogy miféle "vizelettrükkökkel" cselezik ki a doppingellenőrzést a magyar atléták, és név szerint is említették Fazekast. A német tréner jelentette az ügyet a német, majd a nemzetközi atlétikai szövetségnek. Az azóta eltelt két évben semmi sem történt. Franke állítja, valamennyi említett szereplő nevét tudja, de nem fedi fel kilétüket. Amúgy nem új trükkről van szó: a nők korábban az úgynevezett svájci kondomba töltötték idegen vizeletet, amelyet a virágcsokorban kaptak meg, majd rejtettek vaginájukba.

A professzornak nincs illúziója afelől, hogy csak Fazekas és Annus doppingolt volna. "Másutt viszont jobban odafigyeltek, és időben abbahagyták a tiltott szerek szedését. Három héttel később ezek a szerek már nem mutathatók ki a szervezetben, ezért nincs is értelme a versenyeken való ellenőrzésnek. De persze mindig vannak olyanok, akik hisznek benne, hogy megússzák a kontrollt vagy ki tudják cselezni az ellenőröket" - szögezte le a német szaktekintély.

N;
hirdetés