Olimpia 2004

Annus Adrián csalt és elvették aranyát

2004. 08. 29., 15:11 | Frissítve: 2004. szeptember 01., szerda 16:26

Annus Adrián távollétében a NOB végrehajtó bizottsága egyhangúlag - 16-0 arányban - úgy döntött a vasárnap délután befejeződött meghallgatás után, hogy elveszik a magyar sportoló olimpiai aranyérmét. A NOB a doppingvizsgálat megtagadása miatt vette el Annustól aranyérmet, de a hivatalos közleményben jelzik: a magyar atléta által leadott két minta két különböző sportolótól származik.

Az AP amerikai és a Kyodo japán hírügynökség értesülése szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy megfosztja az aranyérmétől az athéni játékokon kalapácsvetésben győztes, doppinggyanúba keveredett Annus Adriánt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik névtelenséget kérő tagja nyilatkozta, hogy megfosztják a kalapácsvetőt az aranytól - állítja az AP hírügynökség. A hírt később több hírügynökség, köztük a német DPA és a brit Reuters, valamint a CNN is megerősítette.

A Magyar Olimpiai Bizottságot ugyanakkor még nem értesítették a határozatról - írja az MTI. A magyar csapat sem kapott még hivatalos tájékoztatást, pedig úgy volt, hogy a kora délutánra várható határozatról elsőként a magyar csapatirodát, azaz Molnár Zoltán csapatvezetőt értesítik - jelentette az Index athéni tudósítója.

A WADA Gyulai ellen is vizsgálódik?

A WADA egyik magas rangú tisztviselője azt nyilatkozta a Scotsman.comnak, hogy a szervezet újabb vizsgálatot indított a magyar sportolók doppingügyével kapcsolatban. A nemzetközi Atlétikai Szövetség ugyanis már közel egy éve kapott információt arról, hogyan játsszák ki a doppingtesztet Fazekasék.

"A végére akarunk járni az ügynek. Ha a nemzetközi szövetség már egy éve tud a gyanúról, meg akarjuk tudni, mit lépett az ügyben" - nyilatkozta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő. A Scotsman tudósítása szerint a forrás nyitva hagyta a kérdést, hogy a szálak a szervezet főtitkárához, Gyulai Istvánhoz vezetnek-e.

Nem sokkal negyed három előtt végetért az athéni Dinaki Caravelle Hotelben az a meghallgatás, amin a NOB háromfős bizottsága előtt az Annus Adriánt képviselő magyar sportvezetők beszámoltak a kalapácsvető körül történtekről, és vázolták a magyar fél álláspontját - jelentette Athénból tudósítónk. Mérei László az Index érdeklődésére elmondta, hogy a hűvös hangnemben zajló hosszas tárgyaláson a felek elmondták saját érveiket, így Annus védelmében elhangzott, hogy négyszer is átesett doppingvizsgálaton az olimpiai bajnok sportoló, és merőben szokatlan dolog hajtóvadászatot rendezni egy versenyző után. A NOB ismételten kifejtette, hogy Fazekas Róbert miatt terelődött a gyanú Annusra, akitől mindenképp szerettek volna még egy vizeletmintát venni.

Schmitt Pál szerint korrekt tárgyalás folyt Annus ügyében, bár a NOB illetékesei kezdetben meglepődtek, hogy a MOB elnöke védi a bajba került sportolót. A meghallgatás alatt Schmitt többször is konzultált Gyulai Istvánnal, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkárával - tudta meg az Index athéni tudósítója.

Nem akart, vagy nem tudott?

A Reuters a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) közel álló forrásra hivatkozva közölte, Annus Adrián ügyében arról dönt ma a szervezet, hogy a kalapácsvetés olimpiai bajnoka nem akart vagy nem tudott-e megjelenni ismételt vizsgálatra a doppingellenőrök előtt.

"Az illetékes testületnek az a dolga, hogy eldöntse, Annus elutasította a vizsgálatot, vagy csak nem volt abban a helyzetben, hogy részt vegyen azon. A NOB-illetékeseknek a meghallgatás után állást kell foglalniuk, majd javaslatot kell tenniük a végrehajtó bizottságnak" - idézte a brit hírügynökség a forrást.

Annus nem ment el Athénba

Idegösszeomlásra hivatkozva nem vett részt a vasárnap délelőtti athéni egyeztetésen a kalapácsvető Annus Adrián, akitől a Nemzetközi Olimpiai Bizottság arra várt volna választ, hogy hazatérése után miért nem állt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ellenőreinek rendelkezésére.

A Pál T. Gábor, Annus személyi titkára által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a kalapácsvetőt dr. Unger Péter Vas megyei sportorvos kérésére pszichiáterek vizsgálták meg, erre szombaton este nyolc után került sor. A szakemberek szerint Annus rossz lelki és fizikai állapotban volt, és akut stresszes állapotot véleményeztek nála. Az atléta a felajánlott kezelést elfogadta.

Az egyeztetésen Schmitt Pál és Nagy Zsigmond, a MOB elnöke, illetve nemzetközi titkára képviselte Annust. A korábban ugyancsak a tárgyalódelegáció tagjaként említett Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára végül nem jelent meg a megbeszélésen, mivel őt nem a magyar küldöttség tagjaként akkreditálták. A NOB részéről a német Thomas Bach, az ukrán Szergej Bubka és a svájci Denis Oswald volt ott a magyar idő szerint tízkor kezdődött találkozón.

Nem működött együtt

Annus a múlt vasárnapi győzelme után negatív vizeletmintát szolgáltatott, klubtársa, a diszkoszvetésben győztes Fazekas Róbert doppingvétségét követően azonban ismét ráirányult a NOB figyelme. Fazekastól elégtelen mintaadás miatt vették el az aranyérmét.

Annust újabb vizsgálatnak akarta alávetni a NOB, a kalapácsvető azonban nem akart együttműködni. A WADA ellenőrei előbb nem találták a jáki házában, majd a péntek délután négykor hiába várták a bucsu-schachendorfi határállomásnál. Annus egészségügyi okokra hivatkozva nem ment el a kontrollra. A NOB ezután kérte a magyar dobóatlétát, hogy jelenjen meg vasárnap Athénban, és adjon magyarázatot a történtekre.

N;
hirdetés