Olimpia 2004

'Ez az olimpia a legkínosabb mind közül'

Molnár Zoltán csapatvezető az elmúlt napok történéseiről

2004. 08. 27., 18:42 | Frissítve: 2004. augusztus 27., péntek 19:24

Ezerkétszáz magyar doppingtesztet végeztek el az első félévben a magyar olimpikonokon, és valamennyi negatívnak bizonyult. Az olimpián mégis lebukott eddig három súlyemelő, a diszkoszvető Fazekastól elvették aranyérmét, a kalapácsvető Annustól pedig el akarják. Molnár szerint agyrém, hogy a vezetőknek kellett volna visszatartani Fazekast. Nagy pofonokat kapott a magyar sport, olyan nagyokat, mint még soha.

A súlyemelő Kecskés Zoltán az olimpia ötödik versenynapján akadt fenn a doppingellenőrzésen, noha korábban számtalan negatív tesztet produkált a versenyt megelőzően. Hamarosan követte őt Fazekas Róbert, aki ugyan a legnagyobbat dobta a diszkoszvetés döntőjében, mivel nem produkálta a megfelelő mennyiségű vizeletmintát, kizárták. Egy nap sem telt el, amikor a súlyemelő Kovács Zoltán ugyanebbe a hibába esett. Annus is gyanús lett az ellenőröknek, ezért ellenőriznék ismételten, a 105 kilós súlyemelők között meglepetésre ezüstérmes Gyurkovics Ferencről pedig kiderült, pozitív mintát produkált.

Magyarország vezeti a doppinglistát

Két doppingeset előfordult már tizenhat éve Szöulban, de akkor egy második - Szanyi Andor - és egy negyedik helyezést - Csengeri Kálmán - elérő súlyemelő bukott le. Pillanatnyilag Magyarország vezeti az olimpián doppingvétséget elkövető országok listáját.

"Mielőtt bárki is kétes és a lényegen túlmutató következtésekbe bonyolódna, kijelenhetem: nem lettünk dopping-nagyhatalom, bármiféle következtetések is lássanak napvilágot a sajtóban" - kezdte értékelését az Indexnek Molnár Zoltán a magyar olimpiai csapat vezetője, akinek a szabályok értelmében kötelessége volt végrehajtani a vétkes sportolók kizárását az olimpiai faluból.

Fazekas harcolhat, nem lesz egyedül

Molnár, aki egyébként a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) igazgatója, a testület nevében igyekszik mindent elkövetni a gyanúba keveredett sportolók védelmében. Fazekas esetéről például elmondta, levelet írtak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB). Ebben kérték, hogy a diszkoszvetőtől származó nem elégséges vizeletet vizsgálják meg, és derüljön ki végre egyértelműen: negatív, vagy pozitív a lelet.

"Úgy véljük, erre azért van szükség, hogy nyilvánvalóvá váljon a szurkolók előtt, hogy Fazekas tiszta volt, vagy sem." Az igazgató hozzátette, reméli, a NOB hajlandó is lesz megvizsgálni a 25 milliliternyi vizeletet, ami harmada a kötelező mennyiségnek. Az Indexnek azt is kifejtette, hogy amennyiben ez a lelet negatív, akkor Fazekas harcot indíthat aranyérmének visszaszerzéséért.

Annus esete felfoghatatlan

"Egyelőre azonban ne szaladjunk ennyire előre, maradjunk csak mindig a következő lépcsőfoknál. A folytatás egyébként is a jogászok dolga" - magyarázta. Hozzátette, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a diszkoszvető visszakapja aranyérmét, de nagy kérdés, hogy az eljárási hibát, hogyan ítélik meg a jogászok. "Fazekas nem lesz egyedül, a klubja, a szövetség, mellette áll mindvégig" - mondta.

Kijelentette, hogy az esettel kapcsolatosan az dühítette leginkább, hogy sem a szövetség vezetői, sem pedig a versenyző orvosa, Pikó Károly nem értesítették arról a MOB-ot közvetlenül a verseny után, hogy mi történt az Európa-bajnokkal.

Annus esetéről szólva kiemelte, hogy "ez egy furcsa történet. Fel sem foghatom, mit akarnak tőle, hiszen már négyszer ellenőrizték Athénban." Elárulta, nem lehet bizonyítani, hogy Magyarországra külön rászálltak volna az ellenőrök, mert a többi országot is legalább ennyiszer ellenőrzik.

Sydbeyben az utcáról is elvittek olimpikonokat doppingtesztre

"A téli olimpián volt olyan versenyzőnk, akit néhány napon belül négyszer egymás után vittek el doppingvizsgálatra, és mi hiába kértük, hogy ne zaklassák tovább, a panasztételt követően egy órával ismét szólították a laborba. Most ráadásul még annyival szerencsésebb helyzetben is vagyunk, hogy az utcáról nem vittek el olimpikont, mint Sydneyben, csak az olimpiai faluból" - elevenítette fel.

Fazekas esetével kapcsolatosan még elmondta, agyrémnek tartja azt a felvetést, miszerint a MOB funkcionárusainak, illetve az orvosnak kellene visszatartania a sportolót. "Felnőtt emberekről beszélek, akik olykor nem fogadnak el tanácsokat, de olykor nem is kérik. Minden egyes versenyző mellett nem állhatunk ott, mert akkor legalább háromszor annyi embernek kellene készenlétben lennie, mint most vagyunk" - értékelt.

A legkínosabb olimpia

Molnár azt sem titkolta, hogy idén valamennyi olimpikon és edzőjének részére konferenciát szerveztek, ahol felhívták a figyelmet arra, hogy nagyon kemény ellenőrzések várhatók. Ennek szellemében itthon az arra illetékes szervezet 1200 vizsgálatot végzett az olimpia kezdetéig állami, sportminisztériumi irányítással és finanszírozással. "Ennek egyike sem volt pozitív, így egyértelműnek látszik a versenyzők és edzőik felelőssége" - állította.

Emellett elmondta, hogy a legkínosabb ez az olimpia mind közül, mert nem az volt a megszokott, hogy a doppingbotrányoktól híres a magyar sport. Ezek a doppingesetek aláássák a sport tekintélyét. Molnár szomorúnak tarja, hogy az itthoni újságok címlapjairól mostanában kiszorulnak az olimpiai bajnokok - Nagy Tímea vagy Majoros István sikere a múlté -, helyettük az ügyeletes botrányokozók veszik át a terepet.

N;
hirdetés