Egy magyar short trackes maradt állva

2009.03.08. 13:14

Heidum Bernadett továbbjutott, Huszár Erika és Darázs Péter viszont kiesett a bécsi rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság zárónapi 1000 méteres selejtezőjében.

A 46 női indulót tíz futamba sorolták, mindegyikből az első kettő, valamint a négy legjobb időt elérő harmadik helyezett jutott tovább. Az 55 férfi résztvevőt 12 csoportba osztották, ott kizárólag az első két pozíció ért továbbjutást.

Heidum Bernadett nehéz sorsolást kapott, együtt korcsolyázhatott a címvédő kínai Vang Menggel (Wang Meng), aki egyúttal olimpiai bajnok 500 méteren, és szombaton is megnyerte a legrövidebb számot. A kínai azonban nagy tempót ment, így Heidum arra építette taktikáját, hogy az erős kezdés után - sokáig vezetett is - biztosan harmadik legyen. A taktika bevált, Heidum ideje (1:32.676 p) több futamgyőztesnél is jobb lett.

Huszár kedvenc számában, azaz 500-on elért szombati bravúros nyolcadik helye után ezúttal időnek előtte búcsúzott, ugyanis harmadik lett ötösében, de az ideje (1:35.464) nem volt elég a legjobb 24-be jutáshoz. Számára véget ért a vébé.

Szerencsétlenül esett ki Darázs Péter, aki a szombaton 500-on világbajnok kanadai Charles Hamelinnel versenyzett egy csoportban. Darázs vezetett is egy ideig, majd Hamelin megelőzte, a harmadik helyen haladó ausztrál Lachlan Hay támadásai nem veszélyeztették a magyar pozícióját. Darázs az utolsó körben megbotlott, kiesett a ritmusból, Hay pedig könnyedén futott be a második, továbbjutó helyre.Ő is befejezte világbajnoki szereplését.