Jelentős változások jönnek a tenisz Grand Slam-tornákon

2017.11.21. 18:57

A négy legnagyobb tenisztorna szervezői több újítást is elfogadtak, amik a következő, illetve a 2019-es szezontól lépnek életbe.

Kedden hozták nyilvánosságra a Grand Slam-bizottságnak nevezett testület múlt heti ülésén hozott határozatokat. Az ausztrál, a francia és az amerikai nyílt bajnokság, valamint a wimbledoni verseny szervezőiből álló testület tagjai úgy döntöttek, hogy a jövő évtől kezdődően pénzlevonással büntetik azokat, akik a főtábla első fordulójában meccs közben visszalépnek, vagy a szokásosnál rosszabb teljesítményt nyújtanak.

Az intézkedés célja, hogy senki ne induljon el csak azért akár sérülten is a nagy tornákon, hogy felvegye az első fordulós szereplésért járó díjazást. Azok viszont, akik a még sorsolás előtt visszalépnek, megkapják a pénzdíj ötven százalékát, míg a pénz maradék részét a helyükre a főtáblára kerülő játékosok kapják.

További változás, hogy a jövő évi ausztrál nyílt bajnokságon - az idei US Openen való tesztelést követően - a főtáblán játszott mérkőzéseken is csak 25 másodperc áll majd rendelkezésre az adogatásra.

Az ülésen a kiemelt játékosok számának csökkentéséről is döntöttek, így 2019-től kezdődően a mostani 32 kiemelt játékos helyett csak 16 lesz a Grand Slameken.