Szétvertük az amerikaikat, mégsem örültünk

2009.03.08. 14:26 Módosítva: 2015.05.21. 00:20
A magyar férfi vízilabda-válogatott 13-4-re verte olimpiai döntős ellenfelét, az Egyesült Államokat, de az egri Volvo-kupát így sem szerezhette meg. A tornát ugyanis a szerbek nyerték. A legfiatalabb olimpiai bajnok, a 22 éves Varga Dénes öt gólt lőtt, igazi vezére volt a három napban a formálódó csapatnak, ő lett a torna legjobbja.

A szombati, szerbek elleni döntetlen után nyilvánvalóvá vált, hogy gólkülönbség dönt a harmadik Volvo-kupa első helyéről. Mivel a szerbek alaposan, kilenc góllal elverték a románokat, a végső sikerért tíz góllal kellett volna verni az amerikaiakat.

Legutóbb a pekingi olimpiai döntőben találkozott a két válogatott, azóta jelentősen kicserélődött mindkettő, az amerikaiak legjobbja, Toni Acevedo hiányzott, a magyar oldalon valamennyi idegenlégiós, illetve Benedek és Molnár a válogatottban már nem játszik.

Álomszerűen kezdődött a mérkőzés, nyolcgólos magyar rohammal - Varga Dénes és Hosnyánszky Norbert indította -, a tizenhatodik percben kapta az első gólt Szécsi Zoltán.

Akkor úgy tűnt, simán meglesz a tornagyőzelemhez szükséges különbség. A harmadik negyedben azonban csak egy gól született, ez Szívós nevéhez fűződött.

A befejező negyedben két amerikai találat után azok voltak eredményesek, akik eddig is kiemelkedtek a magyar csapatból: Varga Dénes távolról és megúszás után ejtésből is sikeres volt, Kis Gábor szintén ejtett, Szívós pedig lőtt.

A végeredmény így 13-4 lett, vagyis a szerbek egy góllal jobbak voltak összesítésben. Így fordulhatott elő az, hogy egy fölényes, roppant magabiztos győzelem után mosolygós arcot alig lehetett látni.

Kemény Dénes szövetségi kapitány így értékelt: "Az olimpiai ezüstérmes ellen nem lehet tízgólos győzelmet tervezni. De készültünk erre, és közel voltunk a bravúrhoz. Sajnálom a közönséget, hogy nem sikerült megnyerni a tornát. A végjátékban egyetlen támadást kellett volna kivédekezni. Arra kértem a fiúkat, hogy ezt úgy tegyék meg, hogy tudjunk indulni. Sajnos az ellenfél kapott egy erősen vitatható előnyt. Fantasztikus mérkőzést játszottunk a szerbek és az amerikaiak ellen, a vártnál sokkal közelebb vagyok a válogatott keret kialakításához."

Jegyzőkönyv:

Magyarország-Egyesült Államok 13-4 (3-0, 5-1, 1-0, 4-3)
gólszerzők: Varga Dénes 5, Szívós 3, Hosnyánszky 2, Hárai, Kis G., Mátyás 1-1, illetve Smith 2, Hopkins, Wright 1-1

A torna végeredménye: 1. Szerbia 7 pont (34-19), 2. Magyarország 7 pont (33-19), 3. Románia 3 pont, 4. Egyesült Államok 0 pont.