Álomcsoportban a pólósok a római vb-n

2009.04.17. 15:02
Csakis vb-csoportjának megnyerése lehet az olimpiai címvédő magyar vízilabda-válogatott a nyári világbajnokságon. A nyolc között lehet az első komoly meccs. A nők a rendező olaszokkal kezdenek, tőlük is várható a négy közé jutás, bár nekik nehezebb lesz.

A júliusi, római vízilabda-világbajnokság csoportjainak sorolását péntek délben tartották. A magyar férfi csapat olimpiai győzelmének, legutóbbi vb-ezüstjének köszönhetően kiemelt volt, és a második kalapból a létező legkönnyebb riválist kapta. A Kanadánál ugyanis jóval erősebbek a horvátok vagy a spanyolok, vagy a rendező olaszok.

Kanada és Dél-Afrika ellen csak a gólkülönbség lehet kérdéses.

"Nem lehet más célunk, mint a csoportgyőzelem, annak ellenére, hogy egy újjáalakuló csapattal veszünk részt a vb-n. A nyolc között nyilván már bármi lehet. Mindenesetre a további menetrend ismeretében lehet értékelni ezt a sorsolást, ugyanis a nyolc között majd egy olyan csapatot kapunk, amely eredetileg csoportmásodik volt, s nyolcaddöntőn jutott tovább. Remélem, nem a montenegróikat és a horvátokat "tartalmazó" csoport másodikja lesz az” – értékelt Kemény Dénes kapitány a válogatott honlapján.

Van két-három nagyon jó dél-afrikai játékos, és a melbourne-i világbajnokságon voltak nagyon jó mérkőzéseik. Ezek a meccsek igazából rajtunk múlnak. Mind a három meccs - beleértve a csoportban legerősebb ellenfélnek számító németek ellenit is - azon múlik: mi hogy állunk neki. Ha úgy, ahogy kell, akkor ezeket a csapatokat meg tudjuk verni.  Mióta kapitány vagyok, 97 óta mindig azon múlott a németek elleni eredményünk, mi hogyan játszottunk. Jobbak vagyunk náluk két-három góllal, amiből lehet öt, ha nagyon fel vagyunk tüzelve és pontosan játszunk, illetve lehet szoros, mint volt akár a melbourne-i világbajnokságon jó darabig. Brandenburgban már idén, újjáalakuló csapattal is bebizonyítottuk, hogy verhetőek” – latolgatott a szakvezető.

A csoportokból mindkét nemnél az első helyezett automatikusan kerül tovább a legjobb nyolc közé, míg a fennmaradó négy helyért a csoportok második és harmadik helyezettjei játsszanak. A negyeddöntőben már párokra osztva, egyenes kieséses rendszerben folytatódik a vb.

A nők az olaszokkal várhatóan kiélezett meccset vívnak, az üzbégeket simán kell verniük. Kína okozott meglepetéseket az olimpián, az oroszokat például legyőzte. Ha fejlődnek, egy-két váratlan eredményt okoznak, ha csak az olimpiára időzítettek, akkor nem jelenthet gondot legyőzésük.

A vb-csoportok összetétele:

Férfiak:
A csoport: Dél-afrikai Köztársaság, Kanada, Németország, MAGYARORSZÁG
B csoport: Montenegró, Horvátország, Kína, Brazília
C csoport: Kazahsztán, Szerbia, Ausztrália, Spanyolország
D csoport: Egyesült Államok, Macedónia, Olaszország, Románia

Nők:
A csoport: Üzbegisztán, Kína, Olaszország, MAGYARORSZÁG
B csoport: Oroszország, Egyesült Államok, Görögország, Kazahsztán
C csoport: Új-Zéland, Kanada, Dél-afrikai Köztársaság, Ausztrália
D csoport: Németország, Brazília, Spanyolország, Hollandia