Ágnes
-13 °C
0 °C

DVD Jon ismét lecsapott

2005.09.02. 14:33
DVD Jon az iTunes és a dvd-filmek másolásvédelmének kiiktatása után most a Microsoftra csapott le: szerinte nem szép dolog az embereket arra kényszeríteni, hogy a Media Playert használják.

Norvégia egyik legismertebb „terméke”, DVD Jon feltörte a Microsoft Windows Media Player titkosítását, hogy az eddig csak ezzel a lejátszóval megnézhető, hálózaton keresztül érkező tartalmakat alternatív szoftverekkel is megtekinthessük.

Fordítva

Jon Lech Johansen megfordította az eredeti algoritmust, amelyet arra használnak, hogy elrejtsék a Media Player NSC fájljait. Az NSC fájlok a forrás adatait tartalmazzák, ennek dekódolása után tudunk egyes szerverről tartalmakat letölteni a Media Playerrel. A titkosítás célja elvileg az lenne, hogy a fájl forrásának IP-címe és a médiaformátum rejtve maradjon, de emiatt a Microsoft lejátszója szükséges számos esetben a médiafájlok megtekintéséhez.

Johansen szerint nincs jó ok arra, hogy az NSC fájlokat titkosítsák, hiszen miután egyszer megnyitjuk a fájlt a Media Playerrel, az IP-cím és a port már könnyen kideríthető (például a netstat program segítségével). A hacker reméli, hogy ténykedése nyomán a Media Playerhez készült tartalmak eztán szélesebb körben is elérhetőek lesznek, más lejátszókon. Johansen a The Registernek elmondta, hogy a Windows Media Player nem éppen a legjobb lejátszó, a felhasználókat nem szép dolog ennek használatára kényszeríteni.

Magának

A DVD Jonként ismert hacker akkor vált ismertté, amikor 1999-ben kifejlesztette a dvd-filmek másolásvédelmét kikerülő DeCSS-szoftvert, amely az internetre is felkerült. Johansen a bíróság előtt azt mondta: ő személy szerint csak az általa használt Linux operációs rendszerrel akart dvd-filmeket lejátszani.

DVD Jonnak a norvég hackerek körében élvezett kultikus státusa rekordmagasságba szökött a múlt év végén, amikor a norvég fiatalembernek sikerült feltörnie az Apple amerikai komputergyártó új, "itunes" nevű zenei börzéjének másolásvédelmi rendszerét.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!