Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Jegyet próbáltak javítani a gimnazista hackerek

2003.03.10. 16:35
Hat kaliforniai gimnazistát függesztettek fel, mert betörtek az iskola számítógépes rendszerébe és megpróbálták kijavítani a jegyeiket - adta hírül a Siliconvalley.com.
A fremonti Mission San Jose High School szinte minden diákja kitűnő eredményekkel büszkélkedhet. Páran azonban úgy gondolták, hogy nem elég jók a jegyeik és ezért betörtek az iskola nyilvántartási rendszerébe és megváltoztatták azokat.

Sebezhető iskolai szoftver

Kew Stuart igazgató
A nyomozás még nem zárult le, ám Kew Stuart igazgató szerint mindenkit elkaptak, aki részt vett a jegyek módosításában. Stuart elmondása szerint az iskola szoftvere, melyet az iskolások feltörtek, bárki számára letölthető az internetről, így nem túl biztonságos. Az igazgatóság ezért most a fremonti iskolai igazgatás menedzsmentjéhez fordult informatikai segítségért. A szakemberek ezek után egy sokkal biztonságosabb és profi hallgatói adatbázis-rendszert fognak a "Mission"-ben telepíteni.

Stuartot, nyilatkozata szerint sokkolta és elrettentette az incidens. A Siliconvalley.com-nak nyilatkozva elmondta, hogy mélyen csalódott a diákjaiban és nem várta volna tőlük ezt a viselkedést.

A legtöbb szülő éppen az intézmény makulátlan jó híre miatt íratja be a Mission-be a gyermekét. A csalást akkor fedezték fel, amikor az iskola pályaválasztási tanácsadója az egyik diák jegyeit ellenőrizte a számítógépen. Bizonyos anomáliákat vélt felfedezni, így rögtön értesítette az igazgatót. Stuart csupán annyit fűzött hozzá: "Néhány jegyet valóban megváltoztattak."

Az igazgató szerint a csaló diákok között voltak elsősök és másodévesek is. Leszögezte ugyanakkor, hogy a főiskolai és egyetemi felvételi ponthatároknál figyelembe vett osztályzatokat nem változtatták meg.

Kirúghatják a tetteseket

Arra a kérdésre, hogy milyen büntetésben részesítik a hacker-csemetéket, az igazgató csupán annyit válaszolt, hogy "a megfelelő fegyelmi büntetést" alkalmazták. A Siliconvalley.com értesülései szerint a hat diákot felfüggesztette az iskola, és az sem kizárt, hogy ki fogják őket rúgni az iskolából.

Az iskolai számítógépbe való betörés és jegyek változtatása nem ismeretlen dolog, hiszen már a '80-as években is léteztek amerikai filmek, melyekben ezt direkt módon bemutatták. Nemrégiben pedig egy Reid Ellison nevű felsős gimnazista az iskola számítógépére betörve lerontotta a saját éves átlagát, mindössze azért, hogy igazolja az iskolai számítástechnika dolgozatának állításait. Teljesítményét jelesre értékelték.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.