Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Férgesednek az okostelefonok

2004.12.24. 07:48
A csúcsmobillal mászkáló júzerek elkezdhetnek aggódni: a telefonokon futtatható vírusok sokasodnak és egyre több kárt okoznak. A mobilos kártevők általában letölthető játéknak álcázzák magukat, és a legújabb változatok már a vírusirtót is megpróbálják kikapcsolni.
Az úgynevezett intelligens telefonok egyre népszerűbbek, a Symbian operációs rendszert például már több mint húszmillióan használják, ezért csöppet sem meglepő, hogy a mobilokon is megjelennek az eddig csak számítógépes környezetben ismert biztonsági problémák. A finn F-Secure közleménye szerint az utóbbi hetekben igencsak elszaporodtak a mobiltelefonokat támadó rosszindulatú kódok, amelyek ráadásul egyre kifinomultabbak.

Szaporodnak

Idén tavasszal egy Mosquitos elnevezésű játékban találtak trójait, amely titokban emelt díjas számokra küldött üzeneteket, így szabadítva meg a júzert jelentős összegektől. A júniusban felfedezett Cabir első változatai még ártalmatlanok voltak, és bár igen körülményesen - bluetooth rádiós kapcsolaton - másolta át magát egyik telefonról a másikra, igen gyorsan elterjedt.

A november 19-én felfedezett Skulls.A trójai az első olyan kártékony program volt, amely magában a telefonban is kárt tett: az operációs rendszer ikonjait halálfejekre cserélte le, és a telefonáláson kívül minden funkciót letiltott. Később a szerzők összekötötték e két utóbbi programot, és ezt követően mindkettőnek számos új változata megjelent; most a Cabir.G és a Skulls.C a legfrissebb.

Leleményesek

A vírusok szerzői többnyire olyan nevet adnak a kártékony kódokat tartalmazó telepítőfájlnak, amely alapján a gyanútlan júzer azt hiheti, hogy egy mobiltelefonon futtatható játék kalózmásolatát szerezte meg, és a legújabb kártevők már a mobilos vírusirtó szoftvereket is megpróbálják kiiktatni, egyelőre nem túl sok sikerrel. Az F-Secure mindenesetre arra figyelmezteti a júzereket, hogy a jövőben új típusú támadásokra számíthatnak, melyeknek többféle hatása lehet, például túlszámlázás, tárolt információk felfedése illetéktelenek előtt, felhasználói adatok törlése vagy lenyúlása.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.