Tech blog

Röntgenes lett az IKEA-katalógus

2012 szeptember 18., 11:46 Módosítva: 2012.09.18 13:07
131

A legújabb IKEA-katalógusban egy okostelefon és egy alkalmazás segítségével bele lehet nézni a bútorokba. Ez azt jelenti, hogy a mobil kameráján keresztül a telefon kijelzőjén látjuk, hogy az bútorgyártó cég hogyan képzelte el például a szekrény belsejét. Ezt a funkciót augmented reality, kiterjesztett valóság alkalmazásával lehet használni, így ugyanannyi oldalon több információt tud megosztani az IKEA a katalógusban.

Többségi tulajdont szerzett a Docler cégcsoport a NetLockban

2012 április 30., 09:08 Módosítva: 2012.04.30 09:08

Többségi tulajdont szerzett a Docler Investments a NetLockban, Magyarország piacvezető hitelesítés-szolgáltatójában, a vételárat a felek nem közölték.

A közlemény szerint a Docler cégcsoport felvásárlásokkal és kockázatitőke-befektetéssel foglalkozó tagja, a Docler Investments Kft. azért döntött a tulajdonszerzés mellett, mert a NetLockban ígéretes befektetést lát. A tulajdonszerzést az is indokolta, hogy a NetLock a Docler többi tagvállalatával együttműködve kiaknázhatja a meglévő szinergiákat és így hozzájárulhat a teljes cégcsoport fejlődéséhez.

A megállapodással a Docler 51,05 százalékos tulajdonrészt szerzett a NetLock-ban, a fennmaradó üzletrészre vételi opciója van, amit két év alatt hívhat le. A megállapodás szerint a NetLock megőrzi önállóságát és jelenlegi menedzsmentjével működik tovább, de stratégiai együttműködést alakít ki a Docler cégcsoport néhány tagjával, főként a piacvezető domain regisztrátor Dotroll Kft.-vel és az online fizetési szolgáltatások fejlesztésével foglalkozó Escalion Hungary Kft.-vel.

A Docler Investments Kft. 2011-ben jött létre a Docler cégcsoport kockázatitőke-befektetésekkel és felvásárlásokkal foglalkozó tagjaként. A NetLock minősített hitelesítés-, időbélyegzés- és archiválás-szolgáltatásokat nyújt. A társaság tavaly a 2010-ben elért 394 millió forintról félmilliárd forintra növelte bevételét, míg adózás előtti eredménye 58 millió forintról közel 100 millió forintra változott. A NetLock Kft. 2011-ben 35 munkavállalót alkalmazott.

Ötletből cég egy hétvége alatt

2012 március 28., 13:08 Módosítva: 2012.03.28 13:08
55

Magyarországon nyugathoz képest kis csúszással, a 80-as években indultak útjára az első startupok. A hazai úttörők között a Graphisoft és a Kürt volt a két legjelentősebb, őket követte a 90-es években például aa Kirowski – mondta el Nagy Péter, a hazai induló IT vállalkozások beindítását segítő Colabs Startup Center társalapítója.

Az igazi áttörést az ezredforduló jelentette, ekkor kezdtek el nagyobb arányban megjelenni a hazai startupok. Ezek közül a Vatera, Indextools, a Gravity, a Ustream, a LogMein és a Prezi.com magaslik ki leginkább. Ők azok, akik nemzetközileg is figyelemreméltó eredményeket produkálnak.

Nagyságrendileg 100-200, mintegy 5-20 főt foglalkoztató cég működik a hazai piacon; a bennük rejlő potenciált jól mutatja, hogy anno a Graphisoftot 24 milliárd forintért vásárolta fel 2007-ben a német Nemetschek AG, ugyanebben az évben az Indextoolst a Yahoo vette meg vélhetően több milliárd forintért.

A befektetői háttér vegyes: a Prezi.comnak például először dán, majd amerikai befektetői voltak, a Ustreambe legutóbb japán és koreai befektetők szálltak be. Ugyanakkor az elmúlt években nagy lökést jelentett a hazai cégeknek a Jeremie kockázati tőkeprogram: Az EU-s források katalizálták a magyar startup ökoszisztémát, a program 2010-es indulása óta több mint tízmilliárd forint áramlott cégekbe.

A startup hubokat úgy kell elképzelni, mint az egyetemi központokat, melyek versenyeznek ugyan, de alapvetően erősítik egymást. Ennek azonban az alapja, hogy több jól működő vállalkozás mutasson irányt a szárnyaikat még csak bontogató indulóknak.

A Colabs közreműködésével 2012. március 30. és április 1. között megrendezett Startup Weekend pontosan ezt a célt szolgálja: gyakorló szakemberekből és egyetemistákból álló ötletgazdák mentorok segítségével dolgoznak ki termék prototípusokat. A 2011-es eseményen nyolc ötlet került kidolgozásra, amelyből kettő céggé is alakult.

Robbanás előtt a startuppiac

2012 március 7., 11:48 Módosítva: 2012.03.30 16:08
1

Jelentős növekedés előtt áll a magyar startuppiac. A közösség több mint ötven milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el az elmúlt évben. Ez, figyelembe véve az online média költések növekedési ütemét, kimagasló lehetőségek felé mutat. A BarCamp Budapest konferencián az első alkalommal idén rendezik meg Startup Expo-t, amelyen Magyarország 10 legsikeresebb startup vállalkozása mutatkozik be.

Az idei Barcamp Budapest konferencia a piaci lehetőségeket a közösségi média középpontba helyezésével figyeli. A konferencia vezető előadója Lucas Maixner, a Socialbakers alapítója lesz, aki arról beszél majd, hogy egy márka szempontjából miként lehet elemezni a közösségi média mutatószámait, és ezeket, hogyan érdemes a későbbiekben felhasználni. A magyarok és a közösségi média viszonyáról Hann Endre (Medián) tart előadást.

A közösségi média a vásárlási szokásokat is megváltoztatja. Ezt bizonyítja, hogy egyre több közösségi vásárlói oldal indul, és ér el kedvezményeket a tagjainak. Ez a webkereskedelemnek is lendületet adhat. A Budapest Bank kutatása szerint a magyarországi kisvállalkozások mindössze 13 százaléka rendelkezik webshoppal, miközben az internet-hozzáféréssel rendelkezők 90 százaléka már vásárolt a weben. A vonatkozó kutatás tapasztalatairól Erdei Zsuzsa (Budapest Bank) számol be az eseményen.

A konferencián megrendezik az idén is a startupok versenyét. Az eddigi összesítések szerint az idei startup versenyre 25 százalékkal több nevezés érkezett mint 2011-ben. Ez is azt jelzi, hogy beértek az elmúlt évek befektetéseinek gyümölcse: robbanás előtt áll a magyar startup piac. A magyarországi startup cégek a piaci becslések szerint tavaly több mint 50- 60 milliárd forintos árbevételt értek el.

A versenyen bárki részt vehet, aki kész üzleti tervvel rendelkezik és pályázatát legkésőbb március 10-ig eljuttatja a szervezőkhöz. A szakmai előminősítést követően csak a hat legjobb kerül a jól ismert hazai befektetőkből, csúcsvezetőkből álló zsűri - Siklósi Zoltán, Straub Elek, Szigeti Károly, Tánczos Péter - és a nyilvánosság elé.

Idén is lesz startupverseny a BarCamp konferencián

2012 február 23., 13:45 Módosítva: 2012.02.23 13:45
3

Az idei BarCamp konferencia keretében megrendezett Budapest Bank Startupversenyen harmadik alkalommal bizonyíthatják tehetségüket a magyar fejlesztők. A jelentkezőknek motiváció lehet, hogy a 2010-es győztes, a Pocketguide 1,5 millió euró tőkéhez jutott.

A jelentkezés egyszerű; nevezési díj nincs, céges háttér és működő demo nélkül is részt vehet bárki, aki kész üzleti tervvel rendelkezik és pályázatát legkésőbb március 10-ig eljuttatja a szervezőkhöz. A szakmai előminősítést követően csak a hat legjobb innovátor mutathatja be projektjét tíz percben a zsűri és a nyilvánosság előtt. A zsűri tagjai jól ismert hazai befektetők, csúcsvezetők – Siklós Zoltán (Invescom Corporate Finance), Straub Elek (One Day Capital) és Szigeti Károly (Central-Fund) –, akik még a verseny napján eldöntik, hogy melyik három pályázó részesüljön az értékes díjakban.

Az idén elsőként megrendezett Startup Expón Magyarország tíz legsikeresebb startup vállalkozása vesz részt. Standjaiknál az érdeklődők megtekinthetik sikert hozó termékeiket, szolgáltatásaikat.

Amerikába mennek a legjobb startupok

2012 február 16., 16:05 Módosítva: 2012.05.31 10:11
4

Ötödszörre rendezik meg márciusban a Startup Underground konferenciát, az idén a nemzetközi siker lehetőségeiről szól az előadások többsége. Az elindulástól, a tőkebevonásig, az ötlettől, a nemzetközi karrierig számos témában tartogat érdekességeket a téma iránt érdeklődőknek. A rendezvényt idén G. Noel, az Európai Befektető Egyesület (EVCA) elnöke nyitja meg: "Startupok a globális gazdasági fejlődésért" című előadásával.

Az évről évre megszokott befektetői és startup kerek asztalok mellett - a témához kapcsolódóan - a szervezők komoly változásokat terveznek a programban, és a már hagyományos tavaszi szezonnyitó rendezvényen a hazai startup versengés, a hazai siker történetek bemutatkozása mellett egy nemzetközi konferencia panel és egy újszerű verseny is beépült a programba.

Ennek megfelelően a hazai startupok már nem csak a megszokott hazai tőkebefektetők előtt versengenek, hanem idén először a Singularity University (SU) regionális versenyébe is benevezhetnek. A Singularity University-t (azaz SU) 2009-ben alapította a NASA és a Google. Az egyetem missziója olyan vállalatok spin off-jának támogatása, amelyek képesek a világ legnagyobb problémáinak megoldására technológiai innovációk felhasználásával. A verseny nyertese 30 ezer dollár értékű ösztöndíjban részesül, és részt vehet az Egyetem 10 hetes nyári képzésén a NASA Kutató Központban. A budapesti verseny lesz az első ilyen megmérettetés a közép - kelet európai régióban. A versenyre már lehet jelentkezni a SUU oldalán keresztül.

Obama megjelent a Tumblr-en

2011 október 24., 22:42 Módosítva: 2012.01.31 21:47
15

Az amerikai elnök kampánystábja hétfőn elindította Barack Obama Tumblr-jét, amelyet a 2012-es újraválasztási kampányban használnak majd. "Ez egy lehetőség, hogy létrehozzunk valamit, ami nemcsak a miénk, de a tiétek is" – olvasható a mikroblog-közösségnek szóló beköszönő posztban.

Tovább

Nem megy az iOS5-frissítés az Apple-nél

2011 október 13., 10:16 Módosítva: 2011.10.13 10:16
42

Magyar idő szerint szerdán este jelent meg az iOS 5, Apple új operációs rendszere, sok iPhone- és iPad-felhasználó azonban még mindig kénytelen a régebbit használni. Mobileszközökön ugyanis a teljes rendszer előtt először az iTunest, a cég zenelejátszó szoftverét kellene frissíteni, ez azonban közel egy napja nem lehetséges.

Nem tudni, mennyien próbálják letölteni iOS 5 előtt egy nappal megjelent lejátszó legújabb, 10.5-ös verzióját, de az biztos, hogy ez egyelőre senkinek sem sikerül. A letöltés megkezdése helyett a felhasználók világszerte az “Error 3200” hibaüzenetet kapják. A probléma most is fennáll, ezrek panaszkodnak Twitteren a hibára.

Az Apple azt tanácsolja a felhasználóknak, várjanak a frissítésekkel pár napot. A letöltés megszakadása miatt nem működő eszközökön egy egyszerű újraindítás segít.

Boltokban a világ leggyorsabb processzora

2011 október 12., 12:12 Módosítva: 2011.10.12 12:37
307

Világszerte a boltokba került az AMD csipgyártó legújabb termékvonala, a világ leggyorsabb processzoraként beharangozott FX család négy tagja. A négy-, hat-, és nyolcmagos processzorokat is tartalmazó termékvonal büszkesége az FX-8150, ami nemrég bekerült a Guinness-rekordok könyvébe is, amikor az alapártelmezésben 3,6 gigahertzes órajelét 8,43-ig sikerült feltornászni – persze ehhez olyan, folyékony nitrogént alkalmazó hűtőrendszer kellett, ami az egyszeri otthoni számítógép-tulajdonosnak aligha áll rendelkezésére.

Az FX család egyébként szabad kezet ad a túlpörgetésre a barkácsoló hajlamú felhasználóknak, de az AMD ígéretei szerint már a gyári beállításokkal is garantáltan leveri az összes sebességtesztben a nagy konkurens Intel csúcsprocesszorát, a Core i7-2600K-t. Ráadásul a 3-400 dollár közti áron elérhető inteles vetélytársnál olcsóbb is, az ajánlott fogyasztói árat 245 dollárban (53 ezer forint) határozta meg a cég.

Szerelmi vallomást rejtettek a népszámlási súgóba

2011 október 3., 21:45 Módosítva: 2011.10.03 22:13
4135

Easter egget rejtett, azaz titkos üzenetet rejtett el valaki, vélhetően egy programozó vagy rendszergazda a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási kérdőívkitöltő honlapjának súgójában. A titkos üzenet megtalálásához az oldal legaljára kell görgetni. Ha kijelöljük az utolsó, üresnek tűnő sorokat, megjelenik az üzenet: "Végtelen szerelemmel Audrey-nak :) (és a családomnak)".

Az üzenet csak az enepszamlalas.hu magyar verziójában található meg, az angol verzióból kimaradt. Az üzenetet közvetlenül a Milyen fogyatékosság van Önnek? kérdésre adható válaszok alatt rejtették el.

Zuckerberg tényleg használja a Facebookot

2011 október 3., 14:07 Módosítva: 2011.10.03 14:07
92

Jeremiah Cohick, egy közösségimédia-elemzéssel foglalkozó cég fejlesztője nemrég kiírt egy üzenetet a falára: “Ugyanúgy, ahogy a drogdílerek nem használják a terméket, amit eladnak, azt hiszem, Zuckerberg sem lóg egész nap a Facebookon. A látnokok nem tétlenkednek online.”

Ironikus reakcióidő
Ironikus reakcióidő

Az üzenet beküldése után hat perccel maga Mark Zuckerberg válaszolta, hogy “nem, én tényleg egész nap használom a Facebookot.” A választ nyilvánosságra kerüléséig 1,732 ember lájkolta, 243 az eredeti üzenetet és 32 osztották meg a Facebook alapítóját emberközelibbé tevő mondatot.

Az sem kizárt, hogy egy ügyes médiakampányról van szó, hiszen éppen pár hete fedezte fel az online világ, hogy Larry Page, a Google alapítója nem igazán használja saját közösségi szolgáltatását, a Plust.

Konferencia a webes trendekről

2011 szeptember 27., 10:08 Módosítva: 2011.09.27 10:08
1

Idén ősszel, 2011. október 8-án, a Szentháromság téren ismét megrendezik a legnagyobb múltú magyarországi szakmai seregszemlét, a Magyarországi Web Konferenciát. Az egésznapos konferencián a cél, hogy kezdőknek és profiknak egyaránt útmutatást nyújtanak a legújabb webes trendek és technológiák útvesztőjében. A rendezvényen a részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

Csökken a magyar mobilosok száma

2011 szeptember 23., 12:58 Módosítva: 2011.09.23 12:58

Augusztusban közel 26 ezerrel 11,676 millióra csökkent a három hazai mobiltelefon-szolgáltató teljes előfizető-száma. A forgalmat generáló ügyfeleké az előző hónaphoz képest 10 ezerrel több lett, 10,994 millióan voltak a vizsgált hónapban.

Az NMHH gyorsjelentése szerint 2011 augusztusában a hívásfogadásra alkalmas kártyák száma alapján 100 főre 117,1 SIM-kártya jutott. 
Augusztus végén a teljes ügyfélszám alapján számolva a T-Mobile részesedése az előző 44,71 százalék, a Vodafone-é 22,73, míg a Telenoré 32,56 százalék volt.

Ingyenes programok hozzák a mobilos alkalmazások bevételeinek felét

2011 szeptember 21., 16:10 Módosítva: 2011.09.21 16:10
2

Az Apple App Store-jábból letölthető több százezer alkalmazás hatalmas forgalmat generál azok fejlesztőinek, és persze magának az Apple-nek is. Egy új felmérés most kiderítette, hogy a teljes forgalomnak csak a kisebbik részét adják a megvásárolt programok, a bevétel nagyja (egészen pontosan 72 százaléka) az úgynevezett in-app vásárlásokból jön. Ez azt jelenti, hogy magában az alkalmazásban vásárolhatunk újabb funkciókat vagy kiegészítőket, direktben a fejlesztőnek fizetve érte.

A forgalom közel felét (48 százalékot) ingyenes programokhoz vehető kiegészítések termelik, 24 százalékot pedig már alapban is fizetős alkalmazásokban költenek el a felhasználók. Bár az üzleti modell láthatóan nagyon sikeres, elég kevés alkalmazás használja ki ezt a lehetőséget, a statisztikák szerint az App Store-ban szereplő minden száz program közül mindössze négy.

Az App Store-ban eladott programok árából és az alkalmazásokon belüli vásárlásokból az Apple egyaránt 30 százalékos jutalékot vesz le.

Hekkertámadás ért egy japán katonai céget

2011 szeptember 19., 10:00 Módosítva: 2012.10.27 14:31
2

Hekkertámadás áldozata lett a leginkább az autóiról ismert japán Mitsubishi cégcsoport nehézipari ágazata, a Mitsubishi Heavy Industries. A Yomiuri Shimbun lap értesülései szerint a hekkerek vírussal fertőzték meg a vállalat tokiói központjának hálózatát, majd a cég legalább 80 számítógépére jutottak be és töltöttek le róluk adatokat. Hogy pontosan milyen adatbázisokhoz fértek hozzá, egyelőre nem tisztázott, de a támadásban biztosan érintettek voltak a cég atomerőművekkel, tengeralattjárókkal, és katonai célú rakétákkal kapcsolatos fejlesztései. A cég elismerte a betörés tényét, de további információkkal egyelőre nem szolgált.

Szent-Györgyi Albertre emlékezik a Google

2011 szeptember 16., 09:45 Módosítva: 2011.09.16 11:12
96

Szent-Györgyi Albert születésének 118. évfordulójára emlékezik pénteken világszerte a Google keresőportál. Az internetes keresőóriás főoldalán az emléknapra tervezett különleges logóval tiszteleg a Nobel-díjas magyar tudós előtt. A portál a C-vitamin kutatóját színes gyümölcsös kompozícióval ünnepli. Ez a második olyan magyar vonatkozású Google-logó (doodle), amely az egész világon minden felhasználó gépén megjelenik. Az első ilyen doodle tavaly Gábor Dénes emlékét idézte fel. Szent-Györgyi Albert munkásságát 1937-ben ismerték el Nobel-díjjal.

Újabb forgalmi rekordot döntött a Twitter

2011 augusztus 31., 11:49 Módosítva: 2013.07.03 14:27
5

Az MTV Video Music Awards díjátadó gálája alatt megdőlt a Twitter forgalmi rekordja, idén már harmadszor. Az új csúcs másodpercenként 8868 mikroblogbejegyzés, ezt a show csúcspontja utáni percekben mérték, amikor Beyonce bejelentette, hogy terhes.

Ezzel idén már harmadszor dönt rekordot a Twitter, az előző kettőt nagyrészt a japán felhasználók hozták össze a női focivébé döntője alatt (a japán válogatott tizenegyespárbajban nyerte meg a világbajnokságot), illetve Újév napján, amikor a japán időzónában 2010-ről 2011-re váltott a naptár. A mostani rekordot főleg az amerikai júzerek hozták össze, az ő időzónájukban volt csúcsidőben a gála.

Az énekesnő terhességének bejelentése majdnem kétszer akkora forgalmat generált a Twitteren, mint a hagyományosan legnagyobb érdeklődéssel követett amerikai médiaesemény, a Super Bowl, vagy a márciusi japán földrengés és cunami híre.

A brit a legpontosabb atomóra

2011 augusztus 30., 08:19 Módosítva: 2011.08.30 08:19
15

A brit atomóra a legpontosabb a világon, ráadásul egyre pontosabb: kétszer precízebb, mint korábban hitték. A legfrissebb ellenőrző mérések szerint 138 millió év alatt siethet vagy késhet egyetlen másodpercet. Nagy-Britannia egyike a maroknyi időmérvadó országnak, amely birtokolja a pontos időt. Emellett egy nemzetközi szerv, a Súly és Mérési Hivatal - amely Párizs egy elővárosában van - hangolja össze és pontosítja tovább az időt hat atomóra állása alapján. Az atomórahatalmak - Nagy-Britannián kívül - Franciaország (kettővel is), az Egyesült Államok, Németország és Japán - adta hírül a BBC brit sajtóorgánum.

A vécé az okostelefonok réme

2011 augusztus 24., 14:40 Módosítva: 2011.08.24 14:40
219

Meglepő eredményeket hozott az irodaszereket és elektronikai cikkeket forgalmazó amerikai Staples áruházlánc által végzett felmérés arról, hogy az emberek hogyan és mire használják a táblagépeket és okostelefonokat.

A megkérdezettek 35 százaléka mondta azt, hogy a vécére is magával viszi a tabletjét, okostelefonoknál ez az arány 40 százalék felett volt. Húsz százalék vallotta be, hogy ejtette már véletlenül a vécébe a telefonját.

A táblagépek tulajdonosai erősen ragaszkodnak a gépükhöz, harmaduk magával viszi étterembe, és 78 százalékuk szokta az ágyban is használni.Közel kétharmaduk mondta azt, hogy nyaralásra is magával viszi, hogy a munkával kapcsolatos emailjeit tudja olvasni rajta. A felhasználók 60 százaléka mondta azt, hogy a táblagép növeli a munka hatékonyságát, és alig harmaduk vallja azt, hogy csak szórakozásra vették a gépet.

Ipadeket kapnak az amerikai pilóták

2011 augusztus 24., 10:12 Módosítva: 2011.08.24 10:12
6

A világ egyik legnagyobb légitársasága, az amerikai United Airlines az év végéig 11 ezer iPadet osztogat szét a pilótái között, a papírmentes pilótafülke programja keretében. A táblagépeket navigációs szoftverekkel, menetrend-alkalmazásokkal és a gépen található berendezések felhasználói kézikönyveinek adatbázisával töltik fel. A gépek a repülők saját wifihálózatát fogják tudni használni.

Nem ez az első kezdeményezés az utasszállító gépeken a papír kiváltására táblagépekkel, de eddig a legnagyobb volumenű ilyen program. Májusban az Alaska Airlines légitársaság jelentette be az első ilyen projektet, azóta hasonló tesztekbe fogott a Delta és a British Airways is. A Virgin America légitársaságnál nem a személyzet, hanem az utasok kapnak a repülés idejére Google Chromebookokat, hogy az ülések háttámláiba épített monitorokon nézhető filmeknél változatosabb módon üthessék el az időt repülés közben.

Korlátozzák az internethasználatot Üzbegisztánban

2011 augusztus 11., 10:47 Módosítva: 2011.08.11 10:47
1

Több tucat internetes oldal blokkolásával próbálják korlátozni az információáramlást Üzbegisztánban a hatóságok - adták hírül csütörtökön független hírportálok. Egy Üzbegisztánnal foglalkozó portál, az uznews.net információi szerint a 65 fontosabb oroszországi internetes híroldalból 29 nem volt elérhető csütörtökön, de blokkoltak több nyugati és közép-ázsiai internetes oldalt is, főként a politikával és közélettel foglalkozókat.

Üzbegisztánban a hatóságok már évek óta szűrik a külföldi internetes oldalakon Üzbegisztánról megjelenő információkat, és a legtöbb nyugati hírügynökséget kitiltották az országból. Az egykori szovjet köztársaságot a Szovjetunió felbomlása óta Iszlam Karimov elnök vezeti, aki nem tűri az ellenzéki véleményeket, és kemény kézzel lesújt mindenkire, aki felemeli a szavát a rezsimje ellen.

15 éves brit diáklány lett az Excel-világbajnok

2011 augusztus 5., 14:48 Módosítva: 2011.08.05 14:48
90

Egy 15 éves brit középiskolás, Rebecca Rickwood nyerte a Microsoft Excel-világbajnokságát, aminek a döntőjét San Diegóban, Kaliforniában rendezték. A versenyre összesen 228 ezren jelentkeztek a világ 57 országából, az online selejtezők és a középdöntők után 78-an kerültek be a végső döntőbe. Rebecca, aki Cambridgeshire-ben jár középiskolába főként ázsiai versenyzőket utasított maga mögé az utolsó fordulóban, ahol száz százalékos eredményt ért el a táblázat-, grafikon- és képletszerkesztési feladatokban.

A versenyen az Excel 2007-es verzióját használta, amit egyébként az első hellyel járó 5000 dolláros nyereményből pontosan 41-szer cserélhet le Office 2010-re.

Kitiltják az iPadet az orosz államigazgatásból

2011 augusztus 2., 13:43 Módosítva: 2011.08.02 14:31
17

Miközben a magyar kormány iPad2 táblagépekkel pörgeti fel a nemzeti együttműködést, Oroszországban kitiltják az Apple táblagépét a kormányhivatalokból. Orosz lapértesülések szerint az iPadet nem tartja elég biztonságosnak a kormány, és inkább a Blackberry Playbook tablet használatát támogatja a tisztviselőinél. A Playbook képes androidos alkalmazások futtatására is, és a világ összes táblagépe közül elsőként kapta meg nemrég az amerikai kormánytól a FIPS 140-2 minősítést, ami azt jelenti, hogy olyan erős titkosítást használ, hogy alkalmas a különösen érzékeny adatokkal való munkára.

Ebben nagy szerepe van annak a döntésnek, amit egyébként a Playbook egyik fő hiányosságának szokás tartani: a tableten ugyanis nincsen levelezőprogram, a felhasználó az emailjeit csak úgy tudja elolvasni rajta, ha vezeték nélküli kapcsolaton becsatlakozik a szintén Blackberry okostelefonjára. Ez viszont azzal is jár, hogy a tableten nem tárolódnak emailek, így ha az illetéktelen kezekbe kerül, akkor sem szerezhetnek meg róla titkos információkat.

Feltörték a norvég tömeggyilkos Twitterét

2011 augusztus 1., 16:00 Módosítva: 2011.08.05 12:58
8

Az Anonymous hacktivistái feltörték a norvég tömeggyilkos Anders Breivik Twitter-fiókját, majd ott a nevében írtak üzeneteket, mintha a börtönben valahogy internethez jutott volna. Később a hekkerek bevallották, hogy az Anonymoushoz tartoznak, és arról írtak, hogy az lenne a legjobb, ha Breiviket minél hamarabb elfelejtené a világ, és a médiának inkább egy szánalmas senkiként kellene bemutatni, mint szörnyként vagy őrültként.

A néhány nappal a tömeggyilkosság előtt létrehozott Twitter-csatornáról néhány óra múlva az összes üzenetet törölték (hogy a hekkerek, vagy az üzemeltető Twitter, nem tudni), de maga az üres oldal továbbra is létezik.

Betiltják a diákok és tanárok közötti Facebook-kapcsolatot Missouri államban

2011 augusztus 1., 11:43 Módosítva: 2011.08.01 11:43
94

Missouri állam szenátusa elfogadta a Senate Bill 54 nevű törvénycsomagot, ami augusztus végétől érvénybe is lép az amerikai államban. A szabályozás a tanárok és diákok közötti viszonyokat tisztázza, és húzza meg élesen a határokat, tulajdonképpen olyan dolgokat határoz meg általánosan, amelyek a legtöbb egyetem házi szabályzatában már amúgy is szerepeltek (például hogy nem lehet romantikus kapcsolat egy tanár, és diákja között).

A missouri törvényhozók ennél is tovább mentek, és megtiltották az államban minden tanárnak és diákjaiknak, hogy egymást ismerősnek jelöljék be közösségi oldalakon. A szabályozás azt megengedi, hogy egy tanár facebookos klubot vagy rajongói oldalt hozzon létre, és abba invitálja a diákjait, de a személyes kapcsolat tiltott. Azt egyelőre nem tudni, hogy a törvényt ki, milyen technológiai eszközökkel fogja betartatni, és milyen büntetés jár majd a megszegőinek. Egyes jogászok szerint a szabályozás alkotmányellenes, így azt valószínűleg meg fogják támadni, mielőtt életbe lépne.

500 dollárt ad a Facebook minden biztonsági résért

2011 augusztus 1., 11:08 Módosítva: 2011.08.01 11:08
19

Hajtóvadászatot hirdetett a Facebook a közösségi oldal kódjában rejtőző programhibák, biztonsági rések kiirtására. Az akcióban 500 dolláros (93 ezer forint) jutalmat ajánlanak mindenkinek, aki ilyesmit talál, és azt jól dokumentálna elküldi a Facebooknak, ahelyett, hogy közzétenné az interneten. Az akció csak a Facebook saját kódjára vonatkozik, külső fejlesztésekre (például a Farmville, vagy más facebookos alkalmazások) nem.

Biztonságtechnikai szakértők szerint a pénzjutalom összege itt jelképesnek tekinthető, hasonló akciókban a Google és a Mozilla is több ezer dolláros jutalmakat fizet, a Microsoft pedig felajánlott már negyedmilliós vérdíjat is - igaz, az nem programhibák, hanem botneteket üzemeltető online bűnözők kézrekerítéséért járt.

A pénzdíjnál sokkal fontosabb lehet az akció potenciális célközönségében a hírnév, amit a világ egyik legnépszerűbb oldalán elsőként megtalált hibával lehet kivívni a biztonságtechnikai iparban. A Facebook egyébként mostanában igyekszik nyitni a hekkertársadalom felé, ennek egyik szimbolikus lépése volt, amikor munkát ajánlottak George "Geohot" Hotznak, aki a Playstation3 feltörésével vált híressé.

Perlik a Microsoftot a Kinect miatt

2011 július 25., 16:09 Módosítva: 2011.07.25 16:09

Egy Ohio állambeli cég, az Impulse Technology beperelte a Microsoftot, azt állítva, hogy a cég tudatosan megsértette a szabadalmait az Xbox játékkonzolhoz fejlesztett Kinect mozgásérzékelős kontroller fejlesztésekor. Összesen hét olyan technológia szabadalmát sorolják fel, amelyeket évekkel ezelőtt levédettek, és a Kinect szenzorai alkalmazzák őket. A vád szerint játékkiadók és fejlesztők, így az Electronic Arts, a Sega és a Konami is megsértették az Impulse Technology szabadalmait kinectes sportjátékokkal.

Hogy a cég mekkora kártérítést követel, egyelőre nem tudni, ahogy azt sem, hogy miért a Kinect megjelenése után bő nyolc hónappal jutott eszükbe bíróságra vinni az ügyet.

Navigációs rendszerének kilencedik műholdját lövi fel Kína

2011 július 25., 13:06 Módosítva: 2011.07.25 13:07

Kína napokon belül fellövi saját navigációs rendszere kilencedik műholdját - jelentette a Xinhua hírügynökség hétfőn. A Beidou (Iránytű) navigációs rendszer kilencedik műholdját egy Hosszú Menetelés 3A hordozórakétával állítják pályára az elkövetkező napokban - közölte Szecsuan tartománybeli Hszicsang kilövőállomás szóvivője. Az Iránytű navigációs rendszer összesen 35 műholdból áll majd. A rendszer a navigációs szolgáltatást 2012-ben kezdi meg az ázsiai-csendes-óceáni térségben, globálisan pedig 2020-ban.

Csökkenő bevétel, de növekvő nyereség az AMD-nél

2011 július 22., 14:28 Módosítva: 2015.11.09 12:27

Az AMD nyilvánosságra hozta a 2011-es év második negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeket. A bevétel 1,57 milliárd dollár volt, ami 5%-os visszaesésnek a tavaly ilyenkori időszakhoz képest, ám a nettó profit 61 millió dollárra nőt, ami jó eredmény az egy évvel korábbi 43 millió dolláros veszteséghez képest.

Az AMD a nyereséget a Fusion APU-k sikerével magyarázta. A Brazos platformhoz használt 40 nm-es lapkák nagyon jól teljesítenek, mióta sikerült teljesen felszámolni a gyártókapacitással kapcsolatos kezdeti problémákat. A Sabine és Lynx platformhoz való Llano APU-k startja csak a pénzügyi negyedév végén volt, így minimálisan szóltak bele az eredményekbe.

A mobilpiacra szállított termékek 70%-a már Fusion APU volt, és ennek köszönhetően az AMD rekordot is döntött az egy negyedév alatt leszállított mobil processzorok mennyiségében. A vállalat a harmadik negyedévre azt jósolja, hogy az APU-k az asztali piacon is átveszik az uralmat az öregedő termékskála felett. A vállalat processzorok értékesítésével foglalkozó üzletága egyébként 142 millió dolláros üzemi nyereséget ért el, ami jobb eredménynek számít az előző év második negyedévéhez viszonyítva.

Az AMD a szerverpiacon nem teljesít jól. Értékelhető eredménynek számít, hogy az Opteronok 15%-kal növelték a cég részesedését a világ leggyorsabb 500 számítógépét tartalmazó listában, de ez a teljes szerverpiacra nagyon kevés hatással van, így összességében a cég részesedése folyamatosan csökken. Thomas Seifert ideiglenes elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a harmadik negyedévben érkezik a Bulldozer architektúrára épülő Interlagos kódnevű szerverprocesszor, amihez sok reményt fűz a vállalat. Ezzel párhuzamosan a Bulldozer az asztali piacon is bemutatkozik, ugyanis az AMD augusztusra tervezi az első Zambezi kódnevű lapka startját.

Egy nap alatt egymillió OSX Lion fogyott

2011 július 22., 11:07 Módosítva: 2011.07.22 11:07
9

A premier utáni első napon egymillió fogyott az Apple új operációs rendszeréből, a Lion, vagyis oroszlán kódnevű OSX 10.7-ből, jelentette be a cég. Ez gyorsabb ütemet jelent, mint a cég eddigi bármelyik operációs rendszere, és egyben azt is mutatja, hogy bejött a cég húzása, amivel a hagyományos, bolti terjesztés helyett a januárban nyitott Mac App Store online rendszerén dobták piacra először a szoftvert.