Tech blog

Eladási rekordot döntött a Kindle

2009. december 18., 17:58 Módosítva: 2009.12.18 17:58

Az Amazon konkrét eladási adatok említése nélkül jelentette be, hogy december első felének legkeresettebb terméke a Kindle-olvasójuk volt.

Az online áruház az erősödő piacra válaszolva közölte, hogy termékeit azonnal és ingyenesen szállítja ki vásárlóinak.

A szintén rivális Sony viszont a News Corp médiabirodalommal nem tudott megegyezni, hogy olvasóján a The Wall Street Journal és más napilapok is elérhetők legyenek.

Három kritikus hibát javítottak a Firefoxban

2009. december 18., 09:43 Módosítva: 2009.12.18 09:43

A Mozilla frissítéseket adott ki a nyílt forráskódú Firefox böngészőalkalmazáshoz, ezzel a program aktuális verziószáma 3.5.6-ra változott, a browser eggyel korábbi változatát használóknak a pedig 3.0.16-os verziószám vált időszerűvé. Az egyik kritikus javítás egy kártékony kód távoli futtatását engedő memóriakezelési hiányosságot orvosol, ez mindkét változatra egyaránt telepítendő. Ezen felül a 3.5-ös verzióhoz két másik kritikus javítás is érkezett: a libtheora videokönyvtárban túlcsordulásos sebezhetőséget orvosolt a Mozilla, míg a liboggplay médiakönyvtárban memóriakezelési problémát kezeltek a programozók. A linuxos, maces, és windowsos platformokat is egyaránt érintő, már kijavított problémákat felsoroló hibalista 62 bejegyzést számlál.

„Minden Firefox-felhasználónak nyomatékosan ajánljuk, hogy frissítsenek a legújabb kiadásokra” – írják a fejlesztők. A javítások automatikus frissítésként is települnek, legkésőbb egy-két napon belül, de manuálisan, a „Súgó” menüpontban a „Frissítések keresése” parancsra kattintva azonnal is telepíthetők.

Adathalász támadásra figyelmeztet az Erste bank

2009. december 17., 14:25 Módosítva: 2013.07.08 14:53
2

Az Erste bank a weboldalán arra hívta fel az ügyfelei figyelmét, hogy csalók több hullámban is megtámadták az internetezőket. Az uszolg@erstebank.hu, nyrt@erstebanks.hu és az irodaja@erstebank.hu hamisított emailcímekről küldtek leveleket a csalók, akik arra kérik a címzettet, hogy adják meg a NetBankhoz, TeleBankhoz és bankkártyájukhoz tartozó adataikat.

A bankok soha nem kérnek adatokat emailben, ezért ne is adjanak meg banki adatokat emailben.

64 gigabájtos flashmemória a Toshibától

2009. december 17., 10:00 Módosítva: 2009.12.17 11:34

Toshiba bejelentette a világ első 64 gigabájtos flashmemóriáját, amely jelenleg a tárolóeszközök piacára készült legnagyobb kapacitású NAND modul. A tokozva 14x18x1,4 mm méretű flashtároló öt társával együtt egy új, e-MMC-kompatibilis termékportfólió része, a palettán szerepel még 32, 16, 8, 4, illetve 2 gigabájtos változat is. A vállalat úgy számol, összesen havi 3 millió modult ad el a jövő évtől, és elsőként máris a csoport zászlóshajóját, a 64 gigás változatot gyártják le és a 16 gigás verziót.

A csúcsmodul 16 darab, egyenként 32 gigabit tárolókapacitású chipből épül fel. A 32 nanométeres csíkszélességű technológiával gyártott lapkák mindössze 30 mikrométer (a milliméter ezredrésze) vastagságúak.

Mivel a Toshiba látja el az Apple-féle iPhone-okat flashmemóriával, ésszerű feltételezés úgy gondolkodni, hogy az okostelefon újabb generációjában már ezekre a 64 gigabájtos modulokra számíthatunk. Ekkora kapacitás alkalmas akár 1000 órányi zene, 8 órányi HD-minőségű videó és 19 órányi SD-felvétel eltárolására is.

Bétákkal előzött a Chrome

2009. december 16., 15:13 Módosítva: 2009.12.16 15:13

A Net Applications adatai szerint a Chrome letaszította a harmadik helyről a Safari böngészőt, miután a Google kiadta a Linuxon és Mac OS X-en futó változatok stabilan futó bétáit. December 8 előtt  kevésbé stabil, fejlesztőknek szánt verziók voltak elérhetők ezen a két operációs rendszeren. A 160 millió egyéni internetező böngészési szokásain alapuló mérések szerint december 6 és 12 között 0,4 százalékkal 4,4 százalékra nőtt a Chrome részesedése a böngészők piacán. A Safari részesedése csupán 4,37 százalékos.

Népszerű a UPC Fiber Power

2009. december 16., 14:43 Módosítva: 2009.12.16 14:43

Már a UPC csaknem teljes szolgáltatási területén – összesen több mint egymillió háztartásban – elérhetőek az idén nyáron bevezetett Fiber Power internetcsomagok, melyek letöltési irányban 60, illetve 120 megabites maximális sávszélességet biztosítanak. A szolgáltató mai közleménye szerint az ultragyors kapcsolatot már 15 ezren használják, és a felhasználók száma folyamatosan, gyors ütemben emelkedik tovább.

Az üvegszálalapú kábelhálózat fejlesztésével és a EuroDOCSIS 3.0 technológia bevezetésével párhuzamosan a UPC az elmúlt hónapok során fokozatosan az összes ügyfelénél megemelte az adatátviteli sebességet. Az automatikus és díjmentes sebességnövelésnek köszönhetően ma már a UPC csaknem minden előfizetőjének a hazai átlagnál gyorsabb kapcsolatot használ: a háromszázezer kábeles internet-előfizető több mint 93 százaléka 15 megabites vagy nagyobb letöltési sávszélességű internetcsomagra fizet elő – közölték.

Ausztráliában is szűrnék az internetet

2009. december 15., 15:21 Módosítva: 2009.12.15 15:21

A kínai Zöld Gát (Green Dam) néven elhíresült internetes tartalomszűrőhöz hasonló rendszer bevezetését tervezi az ausztrál kormány annak ellenére, hogy a rendszer kritikusai szerint a számítógépekre telepítendő alkalmazással a véleménynyilvánítás szabadságát veszélyeztetik.

Stephen Conroy hírközlési miniszter szerint az új törvénnyel a bűncselekményekkel kapcsolatos oldalakat, például a gyermekpornográfiát, a nemi erőszakot, és a kábítószer-használatot bemutató honlapokat akarják betiltani. A feketelistán szereplő oldalakat lakossági bejelentés alapján egy független bizottság állítja össze.

Internetfelhasználók csoportjai, a pornóipar képviselői és mások is ellenzik a tervet, mondván a szűrő a szabályos oldalakat is letilthatja, miközben az adatátviteli sebességet is jelentősen csökkenti.

Conroy azonban biztos a dolgában, ugyanis a rendszert már 7 hónapja tesztüzemben használták, és az átviteli sebesség csökkenése elhanyagolható volt.

Az Electronic Frontiers Australia internetes jogvédőcsoport szerint erősen megkérdőjelezhető, hogy milyen honlapokat és kinek a döntése alapján fognak korlátozni.

Kínában júniustól tervezték az a Zöld Gát nevű tartalomszűrő bevezetését, amelyet végül a magánfelhasználók részére nem tettek kötelezővé. A filtert egyelőre az olyan nyilvános helyeken használják, mint az iskolák, vagy az internetkávézók.

Megalakult az elektronikai klaszter

2009. december 15., 10:35 Módosítva: 2012.02.17 11:09

Tíz alapító taggal létrejött november 19.-én az Országos Elektronikai Klaszter, derül ki a Magyarországi Elektronikai Társaság hétfői közleményéből. Jó néhány szakterületen működik már ilyen szakmai egyesülés, az elektronikai iparban azonban a most megalakult klaszter hiánypótló.

A klaszter alapításánál két szándék találkozott, a Talentis program képviselői a magyar szilíciumvölgy létrehozását szorgalmazzák, a Magyarországi Elektronikai Társaság (MELT) pedig az elektronikai ipar képviseletének kívánnak ezzel hangsúlyt adni gazdasági téren is. A klaszter tagjait a Zsámbéki Medencei Térségfejlesztő Nonprofit Kft. és a MELT tagvállalatai alkotják.

A klaszter fő célkitűzései között szerepel a kutatás-fejlesztés, ezen belül a nagy szellemi hozzáadott értéket realizáló beágyazott rendszerek fejlesztése, fórumot teremteni a multinacionális gyártók és kkv-k közötti beszállítói kapcsolat feltételrendszerének és elvárási-teljesíthetőségi kérdéseinek kidolgozásához, valamint adatbázist kialakítani a magyarországi elektronikai iparról, a beruházók, külföldi és belföldi befektetők tájékoztatására. További célkitűzések a működés során alakulnak ki.

Az NHH jövőre kiemelten ellenőrzi az internetszolgáltatókat

2009. december 14., 14:01 Módosítva: 2009.12.17 10:41

Az NHH jövőre is kiemelten vizsgálja, hogy a netszolgáltatók korlátozzák-e a le- és feltöltési sebességet lassításának, és ellenőrzik az árukapcsolást is. A hatóság hétfőn bejelentette, hogy fokozottan vizsgálják az egyedi előfizetői szerződéseket, a hibaelhárítást, az emelt díjas számok használatának, valamint a roamingrendeletben előírt kötelezettségek betartását.

A hatóság közölte, hogy a piacfelügyeleti tevékenység keretében jövőre figyelemmel kísérik a hírközlési piac változásait, elemzik azokat, és ha szükséges jogalkotási lépéseket kezdeményeznek. A piacfelügyeleti tevékenység részeként ellenőrzik a szolgáltatások minőségét, a fogyasztók érdekeit védő garanciális szabályok érvényesítését, és többek között a hírközlési végberendezések forgalmazását is. 
A piacfelügyeleti terv tartalmazza az NHH Tanácsa által hozott határozatok betartásának ellenőrzését is.

Az NHH a hatósági ellenőrzések keretében jogsértés feltárása esetén, a fokozatosság elvét betartva felhívás kiadásával nyújt lehetőséget arra, hogy a szolgáltatók önkéntes jogkövetéssel tegyenek eleget a szabályoknak. Az NHH a piacfelügyeleti tevékenysége keretében 2008-ban 215 bírságoló határozattal 206,3 millió forint, 2009 első félévében 170 bírságoló határozattal 91 millió forint bírságot szabott ki - ismertetik.

Kínának nem kell az iPhone

2009. december 11., 13:23 Módosítva: 2009.12.14 10:59

A China Unicom, Kína második legnagyobb mobilszolgáltatója mérsékelten büszkén jelentette be, hogy eladták a százezredik iPhone-t az országban. A telefont nagy reményekkel vezették be Kínában, de már az október végi premier megmutatta, hogy a magas ár, az évek óta elérhető szürkeimport, és a helyi gyártású másolatok nem nagyon hagytak piacot az eredeti készüléknek.

A premier hetében mindössze 5000 darabot sikerült eladnia a 144 millió előfizetővel büszkélkedő cégnek, ehhez képest viszint határozottan felfutott az érdeklődés a százezres határ elérésével. Az amerikai megjelenés napján 270 ezer készülék fogyott 2007-ben.

A kínai piacon egyébként hódítanak az érintőképernyős telefonok, van uPhone az App Store-ra emlékeztető UniStore-ral, és van oPhone, illetve cPhone is, amelyeken a Google nyílt forráskódú mobilos operációs rendszere, az Android fut.

Átkelt az első robot az Atlanti-óceánon

2009. december 11., 09:27 Módosítva: 2009.12.11 09:27

Spanyolország átadta az ország északnyugati partvidékén fekvő Baionában az Egyesült Államoknak az első olyan tengeri robotot, amely az Atlanti-óceánt átszelve tette meg a két ország közötti utat, a vízzel kapcsolatos adatokat gyűjtve az általános felmelegedés tanulmányozásához.

José Blanco Lopez fejlesztési miniszter Jerry Millernek, a Fehér Ház tudományos és technológiai irodája vezetőjének adta át a szárnyas torpedóra hasonlító robotot.

A robot 7400 kilométert tett meg 225 nap alatt, adatokat gyűjtve a víz sótartalmáról, a hőmérsékletéről és a tengeráramlatokról. Akkumulátorai és az áramlatok segítségével haladt előre, gyakran kiemelkedve a vízfelszínre, hogy műholdaknak továbbítsa a gyűjtött információkat.

Maláj cég vásárolta fel a Friendstert

2009. december 10., 14:41 Módosítva: 2009.12.10 14:41

Bár ma a közösségi oldal kifejezésről mindenkinek a Facebook jut az eszébe, az egész őrületet annak idején 2002-ben egy másik, hasonló oldal, a Friendster indította el. Az amerikai programozók által elindított, ausztrál cég kezében levő oldal fénykorában 115 millió regisztrált felhasználót és havi 61 millió látogatót mutatott fel, de aztán nem tudott lépést tartani a konkurencia megjelenésével és fejlesztéseivel. A nyugati piacról teljesen kiszorult, viszont váratlan népszerűségre tett szert Délkelet-Ázsiában: ma a 20 millió aktív tag 90 százaléka Malajziából, Indonéziából, a Fülöp-szigetekről és Szingapúrból csatlakozik a közösségi hálóhoz.

A keleti piacra koncentrálás legutóbbi lépése az volt, amikor 2008 őszén Richard Kimber lett a cég vezérigazgatója, aki előtte a Google ázsiai piacokért felelős részlegének vezetője volt. Most pedig a malajziai MOL Global cég felvásárolta a szebb napokat is látott oldalt, ami ezentúl kizárólag Ázsiára fog fókuszálni.

A cég a mikrotranzakciókban látja az oldal jövőjét: a látogatók valós pénzért vehetnek a Friendster virtuális valutájából, amivel aztán az oldalon fizethetnek különféle szolgáltatásokért, ajándékokat küldözgethetnek egymásnak, és hasonlók.

Kidobták a csaló fejlesztőóriást az App Store-ból

2009. december 9., 13:09 Módosítva: 2009.12.09 13:09

Kitiltotta az Apple a világ egyik legtermékenyebb iPhone-os szoftverfejlesztőjét, a kínai Molinkert az App Store-ból. Több mint ezer iPhone-alkalmazást írt és töltött fel a cég eddig a rendszerbe, ezeket is mind törölték, egyetlen döntéssel az App Store kínálatának nagyjából 1 százalékától válva meg.

A kínai fejlesztő hónapokon keresztül csinált remek üzletet egy roppant egyszerű csalásra építve. Folyamatosan figyelték a boltba bekerülő új programokat, és ha láttak egy jó ötletet, azt gyorsan lemásolták, bedobták a boltba olcsóbban, és a saját verziójukat felnyomták a toplistákra úgy, hogy saját maguk írtak róla pozitív értékeléseket és adtak rá magas pontszámokat, illetve ingyen adták azoknak a programokat, akik dicsérték őket. Mivel a százezernyi programot kínáló App Store-ban a felhasználók általában csak az újdonságok, és a legjobb értékeléseket kapott alkalmazások toplistáját nézik meg, a kínaiak másolatai így rendszeresen jobban fogytak mint azok a programok, ahonnan az alapötleteket lopták.

Csak a notebookra nő a kereslet a magyar számítógépes piacon

2009. december 9., 12:08 Módosítva: 2009.12.09 12:50

Miközben az informatikai piacon átlagosan 10 százalékos visszaesés következett be minden szegmensben, ahordozható gépek eladása 10 százalékkal nőtt - mondta el sajtótájékoztatóján Gottlieb István, a Lenovo Magyarország vezérigazgatója .

Az informatikai piac a bruttó hazai termék (GDP) alakulásának megfelelően változik, és kis eltéréssel ugyanolyan mértékben nő vagy csökken, ahogyan a GDP. A kínai többségi tulajdonban lévő, asztali és hordozható számítógépeket gyártó Lenovo nem teszi ugyan közzé leányvállalatai adatait, de a vezérigazgató elmondta, hogy az idei harmadik negyedévben 5,2 százalékos volt a cég magyar piaci részesedése, ami 0,2 százalékponttal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az igazgató szerint a kialakult viszonyokra már nem válságként kell tekinteni, hanem adott helyzetként kell felfogni, ami 1-3 évig még nem változik jelentősen. A magyarországi nagy ügyfelekre jellemző, hogy jelentősen visszafogták vásárlásaikat. Fele-harmadannyi kérés érkezett tőlük az idén, mint egy évvel ezelőtt. Világszerte a Lenovo eladott termékeinek 65 százaléka notebook, a többi asztali gép. Magyarországon az arány kissé más, itt az eladott gépek 80 százaléka hordozható számítógép.

Itt a linuxos és maces Chrome

2009. december 9., 10:27 Módosítva: 2009.12.09 12:23
6

A Google hivatalos blogjában Brian Rakowski termékmenedzser jelentette be, hogy elérhető a Chrome böngésző Linuxra, illetve Macre írt változata, pontosabban ezek tesztverziói, mivel mindkét program béta még. Megnyílt a sokak által várt, a böngészőhöz fejlesztett segédprogramokat, a kiterjesztéseket tartalmazó oldal is, egyelőre szintén tesztüzemben.

A maces verzió 29 fejlesztői tesztváltozat után jelent meg, és a Google szerint gyorsaságával és eszközeivel nagy esélye van arra, hogy megfeleljen a Safari kihívásának. Az OS X-es verzióhoz Snow Leopard szükséges, így Intel-processzoros Mac gépeken használható.

A Google fejlesztőmérnökeinek többsége linuxos gépet használ, így ők is nagyon várták már az erre a rendszerre írt verziót. Ennek a változatnak a forráskódja 60 ezert sor, és 23 fejlesztői verziója volt, mielőtt megjelent. GTK-témákat tartalmaz, és letölthető 32, illetve 64 bites, .deb, valamint .rpm csomagok formájában.

A legnagyobb várakozás a Chrome kiterjesztéseket tartalmazó katalógusának megjelenésével kapcsolatban volt. A frissen indult oldalon jelenleg több mint 300 beépülő modul található. A fejlesztők ígérete szerint olyan alkalmazások lesznek itt elérhetőek, melyek semmiképp nem fogják vissza a leggyorsabbnak tartott böngésző sebességét. Maces kiegészítők egyelőre még nincsenek, csak PC-sek és linuxosak.

Plasztikai műtéttel átverhető az ujjlenyomat-leolvasó

2009. december 9., 09:53 Módosítva: 2009.12.09 09:53
2

Egy kínai nőnek sikerült illegálisan belépnie Japán területére hamis ujjlenyomatokkal. A 27 éves Lin Rongot korábban kiutasították a szigetországból, mivel a vízumában szereplő maximális tartózkodási időt túllépte. Csupán akkor sikerült azonosítani, amikor színlelt házasságkötés vádjával (klasszikus trükk, célja a tartózkodási engedély megszerzése) később őrizetbe vették a hatóságok, és ujjain szokatlan vágások nyomait fedezték fel. Helyi lapok a tokiói rendőrségre hivatkozva tudatták: a nő 15 ezer amerikai dollárt (mintegy 2,7 millió forintot) fizetett Kínában azért, hogy egy plasztikai operációval megcseréljék hüvelyk- és mutatóujjainak lenyomatait jobb és bal kezén.

A Japán területére lépő minden külföldi állampolgárságú személytől ujjlenyomatot vesznek a hatóságok, ez az első eset, hogy a biometrikus azonosító rendszert valakinek sikerült kijátszania – illetve ez az első eset, hogy nyakon csíptek egy elkövetőt. Nyilvánvaló, hogyha a trükk egyszer bejött, más esetben, más országokban (például az Egyesült Államokban) is előnyhöz juttathatja a csalókat.

Többségbe kerültek a klímahitetlenek Amerikában

2009. december 8., 13:25 Módosítva: 2009.12.12 17:42

Az Egyesült Államokban kisebbségbe kerültek azok, akik szerint a globális felmelegedést főleg az emberi tevékenység okozza - derült ki egy december eleji közvélemény-kutatásból.

A megkérdezettek 45 százaléka gondolja azt, hogy a klíma melegedése tudományosan bizonyított tény, az oka pedig elsősorban az ember. Egy 2007-es hasonló felmérésben még 56 százalék hitte el az általános felmelegedést.

A decemberi vizsgálat szerint az amerikaiak 22 százaléka véli úgy, hogy a felmelegedésnek természetes okai vannak (a 2 évvel ezelőtti 20 százalék helyett). Azoknak az aránya pedig, akik szerint a klímaváltozás csak feltevés, 30 százalékra emelkedett a 2007-es 23 százalékról.

A megkérdezettek 58 százaléka értett egyet azzal, hogy az Egyesült Államok csökkentse egyoldalúan a széndioxid-kibocsátást (2007 októberében még 66 százalék vélekedett így).

Lényegében nem változott azoknak az aránya, akik szerint Amerikának csak akkor kellene csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását, ha más országok is így tesznek (17 százalék a két évvel ezelőtti 16 százalék helyett). Viszont 15 százalékról 24 százalékra ugrott azok aránya, akik szerint nem kell csökkenteni a széndioxid-kibocsátást, akármit is tesz a világ többi része.

A közvélemény-kutatást a CNN hírtévé és az Opinion Research piackutató cég végezte december 2-án és 3-án, néhány nappal azelőtt, hogy Koppenhágában megnyílt az ENSZ klímavédelmi világértekezlete.

Élőben keres a Google a Facebookon és a MySpace-en is

2009. december 7., 20:27 Módosítva: 2009.12.14 13:54
44

A Google hétfőn bejelentette, hogy keresőjének legújabb verziója immár képes arra, hogy valós időben keressen az interneten, tehát egy-egy blogbejegyzést vagy twitet azonnal, a publikálás után századmásodpercekkel megtalál – írja a Mashable, a webkettes világ egyik legelismertebb szakblogja. A cég bejelentette azt is, hogy megállapodott két nagy konkurensével, a Facebookkal és a MySpace-szel, hogy az új, valósidejű kereső már ezeknek a szolgáltatóknak az adataiban - természtesen csak a publikus adatokban - is kereshet majd, tehát például a Facebook publikus oldalainak live feedjei elérhetők lesznek a Google számára. Ez a megállapodás meglepte az elemzők egy részét, sokan úgy gondolták, hogy a Google-lal szemben a Facebook a Microsofttal - egyik tulajdonosával - köt majd stratégiai szövetséget, támogatandó a szoftveróriás Google-verőnek szánt, új Bing keresőjét. Korábban a Google már megállapodott a harmadik föltörekvő webóriással, a Twitterrel, így természetesen a mikroblogszolgáltatás twitjei is elérhetők lesznek az új keresőszolgáltatásban.

Az új szolgáltatás a következő napokban lesz nyilvános, akkor már minden találati oldalon feltünteti a kereső az "élő" találatokat Latest Results címke alatt. Aki annyira kíváncsi, hogy nem bírja ki azt a pár napot, megnézheti, mire képes az új kereső: ha a Google Trends szolgáltatás Hot Topic menüjére kattint, ott megjelennek már az élő találatok.

A szolgáltatás működését bemutató videó:

Távközlési üzletágat hoz létre a Dell

2009. december 7., 11:04 Módosítva: 2009.12.07 11:04

A világ harmadik legnagyobb PC-gyártója, az okostelefonok piacára novemberben belépő Dell (a Mini 3 nevű készüléket egyelőre még csak Brazíliában és Kínában terítik) a hét végén bejelentette, hogy átszervezik gyártási struktúrájukat, és a távközlési piaci jelenlétük megerősítése érdekében létrehoznak egy új üzletágat, a mobil eszközökkel foglalkozó távközlési divíziót, melyet a céghez a Motorolától átigazolt Ron Garriques vezet majd, aki eddig a fogyasztói üzletágat irányította.

A vállalat szóvivőjének közleménye szerint nemcsak a mobil- és okostelefonok fejlesztése és terjesztése lesz az új üzletág feladata, hanem egyéb telekommunikációs területeken is dolgozni fognak, például hálózati szolgáltatásokkal és termékekkel, valamint műholdas technológiákkal is foglalkoznak.

Az átszervezés részeként a takarékosság jegyében a Dell összevonja a fogyasztói, valamint a kis- és közepes vállalkozásokkal foglalkozó üzletágait is egyetlen egységbe, és ennek vezetője Steve Felice, a kis- és közepes vállalati üzletág korábbi főnöke lesz.

Megnézhető Pompeii a Street View-ban

2009. december 7., 10:34 Módosítva: 2009.12.18 10:49
10

A szokványos utcai városképek után a Világörökség részét képező Pompeii is felkerült a bebarangolható tájak közé a Google Street View-ban, hála az olasz kulturális minisztérium közbenjárásának. Az ókori sétányok, villák, szentélyek és színházak egyvelege professzionális képi minőségben élvezhető a Google Maps vagy a Google Earth felületének előhívásával a szokott módon: miután Pompeii romjaihoz navigáltunk, a kép bal oldalán megjelenő narancsszínű alak megragadásával és helyszínre vonszolásával térhetünk át az utcai nézetre.

Pompeii Street View

Mint az közismert, a Nápolytól délkeletre fekvő Pompeii városát a Vezúv 79-es kitörése pusztította el, a környéket legalább 7 méter vastagságban teljesen maga alá temette a kilökődött vulkáni hamu és kőtörmelék. Több mint 1700 évig pihentek a romok háborítatlanul, mígnem az első ásatások megkezdődtek a környéken; mára a város csaknem kétharmadát feltárták a szakemberek. A témáról kimerítő részletességgel olvashat magyar nyelven a Wikipedián.

Csimpánzoknál hatékony a hepatitisz C elleni kísérleti szer

2009. december 4., 15:48 Módosítva: 2009.12.04 15:48

A dán Santaris cég kísérleti gyógyszere koktélban adva helyettesítheti a most használt, toxikusabb szereket - ismertette a vizsgálati eredményeket Robert Lanford, a texasi Southwest Foundation for Biomedical Research munkatársa, a kutatócsoport vezetője.

Lanford rendszeresen tesztel hepatitisz C elleni hatóanyagokat csimpánzokon, amelyek az emberen kívüli egyetlen állatként fogékonyak a vírusra.

A hepatitisz C vírus károsítja a májat, hosszabb távon májzsugorhoz, májrákhoz, végül halálhoz vezethet. Világszerte a májbetegségek vezető oka, becslések szerint 170 millió embert érint. Általában 48 hétig interferonnal kezelik, kiegészítve a ribavirin nevű vírusellenes szerrel.

Lanford kifejtette, hogy a most használt gyógyszerek és a többi kísérleti szer is közvetlenül veszi célba a vírust, amely azonban mutálódhat és rezisztenssé válhat a hatóanyagokkal szemben. Az új kísérleti szer azonban más megközelítést alkalmaz, megakadályozza a vírus szaporodásához szükséges RNS-darabka, a mikroRNS-122 működését. Az utóbbi bénításával szemben a vírus tehetetlen, nem tud ellenállóképességet kifejleszteni ennél a stratégiánál.

A Santaris új hatóanyaga minden eddiginél hatékonyabban csökkentette a csimpánzokban a vírusszámot, a teszt 12 hetes időtartama alatt rezisztencia kialakulásának nem mutatkozott jele, és toxikus hatás sem jelentkezett. Lanford tájékoztatója szerint a csimpánzokkal lefolytatott kísérletek eredménye olyan meggyőző volt, hogy a cég már megkezdte a humán próbákat is.

Féltucatnyi Microsoft-javítás érkezik

2009. december 4., 15:20 Módosítva: 2009.12.04 15:20

A tegnap megjelent biztonsági tájékoztató értelmében december 8-án (a múlt hónaphoz hasonlóan) ismét hat javításra számíthatnak a felhasználók, mégpedig fele-fele arányban kritikus, illetve fontos minősítéssel. A patchek közül öt vonatkozik a Windowsra és annak komponenseire (lásd: IE), míg kettő csak az Office irodai programcsomagot célozza meg. (Egyes javítások vonatkozhatnak a platforma és az alkalmazásokra is, így fordulhat elő  jelen esetben, hogy az öt plusz kettő javítás valójában összesen hatot jelent.) Az operációs rendszerre vonatkozó javítások esetében két szoftverfrissítés kritikus, négy pedig fontos besorolású, az Office-ra egy-egy kritikus és fontos minősítésű patch jutott. Az érintett Microsoft-szoftverek a következők: Windows 2000, XP, Vista, 7, Server 2003 és Server 2008, illetve Office XP és 2003.

Fontos, hogy Redmond a november középen felfedezett Internet Explorer-hibára is kínál javítást, a patch IE 5-től fölfelé a használt operációs rendszertől függően az összes változatot érinteni fogja.

Komoly hibát javít a Thunderbird 3 RC2

2009. december 4., 08:52 Módosítva: 2009.12.04 08:52

A Mozilla Messaging újabb tesztverziót adott ki az év eleje óta fejlesztett Thunderbird 3-ból. A második kiadásra jelölt (RC2) változat egy komoly hibát javít: a levelezőkliens kikapcsoláskor magas processzorhasználat és az IMAP-kapcsolatok elvesztése mellett lefagyhatott. Az új kiadásban alapértelmezés szerint be van állítva az új üzenetek automatikus letöltése a POP3-fiókok esetében, és két apróbb, platformspecifikus bugot is kiiktattak.

A 3-as verzióba jó néhány újdonság kerül. Ezek közé tartozik többek között tabos ablakkezelés (az egyes üzeneteket, mappákat stb. önálló lapokon is meg lehet nézni, sőt a lehetőséget a kiegészítők is használhatják), a jelentősen továbbfejlesztett keresés, amelyben a találatokat mostantól számos jellemző (küldő, tag, csatolmány, levelezőlista, dátum stb.) szerint lehet szűkíteni, illetve a globális keresőmezőben az automatikus javaslatok felkínálása.

Új az átdolgozott postafiók hozzáadása varázsló és a több postafiók azonos mappáit (például Beérkezett üzenetek) kombinálni képes Smart Folders is. Átdolgozták a levelezési eszköztárat is, amelybe beleépítették a globális keresés dobozt, miközben a válasz, továbbítás, szemét gombokat áthelyezték az egyes e-mailekbe (ezek az alapértelmezett beállítás módosításával visszaköltöztethetők a fő eszköztárba).

A kliensbe új kiegészítőkezelő is kerül, amelyből közvetlenül kereshetők, letölthetők és telepíthetőt a kiegészítések, témák és pluginek. Több olyan kiegészítő is készül a programhoz, amely webes szolgáltatások (például Google vagy Yahoo! Calendar, Twitter stb.) elérését biztosítja a Firefox motorján keresztül.

Az RC2 letölthető Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerekre – magyar nyelvű változatban is – a cég weboldaláról.

Bukdácsol a szerverpiacon a Sun

2009. december 3., 10:26 Módosítva: 2009.12.03 10:26

Szerverekből az idei harmadik negyedévben 17,1 százalékkal fogyott kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, a gyártók eatermékkör értékesítéséből befolyó árbevétele pedig 15,5 százalékkal csökkent – derül ki a Gartner friss piaci jelentéséből. A kiszolgálópiac mérlege a július és szeptember által határolt időszakban 1,9 millió eladott gép és 10,7 milliárd dollár forgalom.

„Fontos, hogy az éves összehasonlításban mutatkozó visszaesést kontextusba helyezzük. A harmadik negyedév szekvenciálisan, az idei második trimeszter számaihoz viszonyítva 13,8 százalékos növekedést hozott darabszámban és 10,2 százalékos javulást árbevételben. A piac tehát a stabilizálódás jeleit mutatja, ahogy közeledünk a 2009-es év végéhez” – árnyalta a képet Jeffrey Hewitt, a Gartner illetékes kutatási vezetője.

Árbevétel alapján változatlanul az IBM a piacvezető gyártó, mely az elmúlt negyedévben 1,5 százalékpontos előnyt szerzett a második HP előtt. A legnagyobb öt szereplő közül négy éves szinten két számjegyű visszaeséssel szembesült, igaz, szekvenciálisan – az átlagnál jóval gyengébben teljesítő Sun kivételével – mindannyian javítottak.

A legtöbb kiszolgálót – ahogy már jó ideje – ezúttal is a Hewlett-Packard értékesítette, köszönhetően elsősorban a ProLiant szerverek erős forgalmának. Noha 2008 harmadik negyedévéhez képest minden gyártó rontott, szekvenciálisan mindegyik esetében nőtt a darabszám.

Júniusban jelenik meg az Office 2010

2009. december 2., 07:58 Módosítva: 2009.12.02 07:58

A múlt héten egy bétatesztelő fedezte fel, hogy a Microsoft a terméknek szentelt egyik weboldalon – talán véletlenül – publikálta az Office 2010 várható megjelenési dátumát. Az azóta eltávolított mondat így szólt: „a végleges verziót 2010 júniusában vásárolhatja majd meg a közönség”. A szoftvercég később az Ars Technica kérdésére megerősítette az információt; amint a szóvivő fogalmazott: „Várakozásaink szerint az Office 2010 és a kapcsolódó termékek 2010 júniusában válnak általánosan hozzáférhetővé.”

A Microsoft irodai csomagjának következő verziója hat kiadásban lesz elérhető asztali szoftverként, de ezek közül a boltokban a vásárlók csak hárommal találkoznak majd, a Home and Student, a Home and Business és a Professional változattal. Két kiadás (a Standard és a Professional Plus) kizárólag mennyiségi licencet vásárló ügyfelek számára lesz elérhető, a Works termékvonal helyébe lépő, fapados Starter pedig kizárólag újonnan vásárolt számítógépeken előtelepítve kerül forgalomba.

Az asztali alkalmazásokkal egy időben tervezik bemutatni az internetes böngészővel használható Office Web Appset is, amely a Word, Excel, PowerPoint és OneNote online kiadásaiból áll. E cloudalapú változat a tervek szerint kevesebb funkciót támogat majd, mint a nagyobb testvérei.

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója idén február végén már világossá tette, hogy az Office 2010 biztosan nem jelenik meg a Windows 7-tel egy időben. A szaksajtó tavaly még 2009 első felére várta az irodai csomag új verziójának megjelenését, de ehhez az kellett volna, hogy a béta-verzió 2008 telén megérkezzen – azonban a fejlesztés akkor mindössze alfa-fázisig jutott. Redmond áprilisban erősítette meg, hogy az Office 14 kódnéven fejlesztett termékükből még idén kiadnak egy publikus bétát – erre végül november közepén került sor.

Jön a telepatikus vezérlésű autó

2009. november 30., 08:41 Módosítva: 2009.11.30 08:41

Telepatikus vezérlésű autót fejlesztett ki egy feltaláló Kambodzsában: csak gondol egyet, és kinyílik kocsija ajtaja. Ugyanezt ujjcsettintéssel is tudja produkálni az 51 éves férfi. Gondolnia telepatikus ajtónyitáshoz természetesen azt kell, hogy nyíljon ki az autóajtó. Beszél is a kocsi: ha például túl lendületesen csukja be gazdája az ajtót, megkérdi: "Miért kellett ilyen erősen becsapni?"

A férfi egyelőre csupán bemutatta újítását, nem fedi fel, milyen elven működik. Kétszemélyes autója egészen kisméretű, karosszériája üvegszálas, óránként 100 kilométeres sebességgel képes haladni. Megalkotása a férfinak kevesebb mint egymillió forintnyi kiadásába került és 19 havi munkájába. Abban reménykedik, hogy találmányával lökést ad az ázsiai ország autógyártásának, amely egyelőre nem is létezik. Mármint futószalagszerű sorozatgyártás, csupán egyéni, házi fabrikálás.

Ugyanakkor van esély rá, hogy ismét gyártsanak kocsikat Kambodzsában - amire a 1960-as években már volt példa -, a dél-koreai Hyundai cég ugyanis fontolgatja, hogy üzemet létesít az ország déli részén. Kapacitása évi háromezer autó lenne.

Milliárdos bővülés az erőforráskihelyezésben

2009. november 26., 10:49 Módosítva: 2009.11.26 10:49

Élénk az érdeklődés az informatikai erőforráskihelyezés (outsourcing) iránt, amit mutat az is, hogy az ilyen szolgáltatást nyújtó Navigator Informatika Zrt. az idén a tavalyi 2 milliárd forint után 3 milliárd forint bevételt ér el. Főleg azok a cégek érdeklődnek, amelyeknek több telephelye is van. Juhász Lajos, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy az outsourcing bizalmi alapú gazdasági döntés, ezért legkevésbé a banki szféra veszi igénybe. A bankoknak az ad biztonságérzetet, ha a saját embereik működtetik a számítógépeket.

A vállalat az első félévben 1,1 milliárd forint bevételt ért el. A társaság az utolsó negyedévben főleg a kis- és közepes méretű vállalatokat célozza meg új szolgáltatásaival, és az innen várt plusz bevételekkel akarja elérni az idén az 50 százalékos növekedést.

Átalakítja tőkeszerkezetét a Facebook

2009. november 25., 11:37 Módosítva: 2009.11.25 11:37

A Facebook közölte, hogy a vállalat jövőjéért aggódó, és a cég ügyeiben több befolyást akaró részvényesek érdekében változtat a részvények összetételén. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a közösségi portál a tőzsdei bevezetést készíti elő.

A The Wall Street Journal szerint a Facebook a jelenlegi részvényeseik papírjait B-kategóriás részvényekké alakítja, amely az A-kategóriás részvények szavazati jogának tízszeresét éri. Az újság azonban arra is kitért, hogy Mark Zuckerberg, a szolgáltatás társalapítója és a legnagyobb részvényese végső soron a tőzsdére vonulást tervezi.

A 2004-ben alapított Facebook tagjainak száma szeptemberben haladta meg a 300 milliót. Az orosz Digital Sky Technologies júliusban 100 millió dollárt (17,7 milliárd forintot) fektetett be a közösségi portálba, ami után a Facebook értékét 6,5 milliárd dollárra (1,1 billió forintra) becsülték.

Bambuszba csomagol a Dell

2009. november 24., 14:48 Módosítva: 2009.11.24 14:48

Elsőként a cég netbookja, a Dell Mini 10 és a Mini 10v érkezik majd a vevőkhöz bambuszcsomagolásban. A texasi székhelyű multicég által használt bambusz Kína Csianghszi tartományából érkezik: ez az országrész távol van a veszélyeztetett pandák élőhelyétől, tehát a vevők a cuki állatok elől veszik el a bambuszt. A Forest Stewartship Council nevű nemzetközi környezetvédő csoport pedig arról biztosította a céget, hogy a bambuszfáknál semmilyen káros növényvédőszert nem alkalmaznak.

A bambuszcsomagolás elkészítése ugyan hosszabb időt vesz igénybe, de jóval kedvezőbb tulajdonságú a papírnál - mondta Oliver Campbell, a cég csomagolásért felelős vezetője.

Folytatódó leépítések a Deutsche Telekomnál

2009. november 23., 15:15 Módosítva: 2009.12.16 16:41

További leépítéseket tervez a Deutsche Telekom, a Magyar Telekom legnagyobb részvényese. Rene Obermann, a DT igazgató tanácsának az elnöke a Handelsblatt hétfői számában elmondta: "azokon a területeken, ahol az internet révén növekszik az automatizáció, ott munkahelyek szűnnek meg, más területeken viszont bővül a létszám".

A DT vezetése februárban ismerteti további takarékossági intézkedéseit. A társaságnál az elmúlt időszakban évente átlagosan 10 ezerrel csökkentették a létszámot. Németországban a csoport jelenleg 130 ezer főt foglalkoztat.

Az újabb leépítés elsősorban a műszaki állományt érinti, mivel a DT a többi távközlési vállalathoz hasonlóan egyre inkább internet-alapú szolgáltatásokra áll át. A Handelsblatt számításai szerint emiatt a műszakiak 10-20 százaléka fölöslegessé válik.