Tech blog

Itt az új iTunes

2009. június 2., 13:40 Módosítva: 2009.06.02 13:40

Megjelent az Apple online zeneáruházát kiszolgáló és egyben médialejátszó szoftverének új, 8.2-es verziója. Az új iTunes nem tartalmaz egetrengető újításokat, kisebb-nagyobb hibajavítások, optimalizálások és új biztonsági megoldások szerepelnek benne. Az igazi újdonság, ami miatt mégis mindenki foglalkozik vele, egyetlen sor, ami azt mondja, hogy a program már kompatibilis az iPhone új, 3.0-s operációs rendszerével. Ez pedig arra utal, hogy a várva várt új rendszer a nagyon közeli jövőben megjelenik. A pletykák szerint ezt a június elejére időzített San Francisco-i Worldwide Developers Conference konferenciára időzíti a cég.

Kezdenek az emberek rászokni az Explorer 8-ra

2009. június 2., 10:35 Módosítva: 2009.06.04 09:06

A Net Applications piacelemző cég legújabb, 2009. májusi adatai alapján nem történt különösebb változás a böngészők Internet Explorer és Firefox által uralt piacán. A Microsoft böngészője 66, a Firefox pedig 23 százalékon áll, ami alig ezrelékes változásokat mutat csak áprilishoz képest.

Annál érdekesebb azonban a piacvezető Explorer szeletén belül az egyes verziók megoszlása. A Windows Update automatikus frissítéseinek hatására a legújabb, nyolcas verziójú Explorer megduplázta felhasználói táborát, de még így is csak 7,6 százalék használja, míg a hetest 41, a lassan nyolc éves hatost pedig 17 százalék. Júliusban várható egy újabb ugrás az IE8 felhasználói bázisában, amikor a Windows Server Update Services szolgáltatás a vállalati gépeken is elkezdi frissíteni a böngészőt.

A két nagy böngésző mellett az Apple Safarija 8,4 százalékon áll, az Opera és a Netscape számára továbbra is elérhetetlennek tűnik az egyszázalékos határ, a Chrome viszont 1,8 százalékra növelte a részesedését.

Múzeumba kerül a Tiszta kezek számítógépe

2009. június 2., 09:23 Módosítva: 2009.06.02 09:23

Múzeumba került Olaszországban az a számítógép, amely az 1992-es Mani pulite (tiszta kezek) néven ismert nagyszabású korrupcióellenes vizsgálat minden adatát őrzi.

Az ügy a 20. századi olasz történelem legnagyobb korrupciós botránya volt, amely gyakorlatilag maga alá temette a második világháború utáni pártokat a kereszténydemokratáktól a szocialistákig. Ez az ügy kényszerítette életfogytig tartó száműzetésbe Bettino Craxi volt kormányfőt, akit távollétében 18 évi börtönre ítéltek; neves közéleti személyiségek kerültek lakat alá, mások pedig, például az állami olajvállalat, az ENI volt elnöke, vagy a Montedison vegyipari vállalat első embere, öngyilkosságba menekültek a felelősségre vonás elől.

Tovább

Lekerülhet a béta címke a Gmailről

2009. május 29., 12:30 Módosítva: 2009.06.04 16:13

A Computerworld értesülései szerint a Google szakít azzal a szokásával, hogy akár évekig rajta hagyja a béta címkét az online szolgáltatásain. A Gmail például öt éve van – a logó szerint legalábbis – béta állapotban. Ez az állandó béta a Google, illetve az egész, állandóan változó, fejlődő webkettő szinonímájává vált. Az első jel arra, hogy a Google elhagyja ezt a szokást, a Chrome böngésző volt, amiről három hónap után levették a béta címkét, és ma már a 2.0-s verziónál jár. A béta kifejezés a marketingesek szerint ma már a folyamatos fejlődés helyett inkább azt sugallja a felhasználónak, hogy az adott szolgáltatás még félkész, nem teljesen megbízható. A Google ebből okulva valószínűleg a közeljövőben véglegesnek minősíti majd néhány termékét, a pletykák szerint a Gmail és a Google Docs lesznek az első, béta címkét elveszítő szolgáltatások.

Nincs törvény az elektronikus tértivevényről

2009. május 29., 11:40 Módosítva: 2009.05.29 11:40

Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek a hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvényt. A május 11-én elfogadott jogszabály az államfő szerint nincs összhangban több, ugyanerre a témára vonatkozó törvényjavaslattal, és eljárásjogi szempontból sem kellően kidolgozott.

Rekordsebességgel terjed a Sims 3 kalózverziója

2009. május 29., 10:48 Módosítva: 2009.06.15 09:16

A boltokban június másodikán jelenik csak meg, de a torrentoldalakra ezt nagyjából két héttel megelőzve került fel a 2009 legnagyobb sikerű pécés játékának ígérkező Sims 3.

A fájlcserélő hálózatok forgalmát elemző BigChampagne cég becslése szerint az első három nap alatt 180 ezren töltötték le a kalózverziót, és ha ez az ütem nem lassul, az év legtöbbet warezolt videojátékává válhat. Ezt a címet tavaly a Spore vitte el összesen 1,7 millió illegális letöltéssel. Ironikus, hogy a éppen a Spore esetéből tanulva döntött úgy a kiadó Electronic Arts, hogy a Sims 3-ba nem teszi be a Spore-ban alkalmazott, online regisztrációt követelő másolásvédelmet ­ - most éppen ez a döntés segíti a kalózváltozat gyorsabb terjedését.

A fájlcserélőkön elérhető verzió egyébként a kiadó szerint nem a végleges, hanem egy késői béta, amiben még sok programhiba van, és hiányzik belőle a játéktér nagy része. Piaci elemzők a megjelenés utáni első hónapban 2,5 millió eladott példányt várnak a játéktól, ami jóval kevesebb, mint a második rész eredménye volt 2004-ben: a Sims 2 két hét alatt 3 millió példánnyal döntött eladási rekordot.

Az IBM és a Sun a legzöldebbek

2009. május 29., 10:32 Módosítva: 2009.05.29 10:32

A Greenpeace környezetvédő szervezet közzétette idei toplistáját a legzöldebb technológiai cégekről. Öt kategóriában pontozták a cégek erőfeszítéseit a környezet megóvására a megújuló energiaforrások használatától a klímaváltozás elleni küzdelemig és a politikai szerepvállalásig a környezetvédelem érdekében. A legjobb eredményt, 29 pontot az IBM és a Sun érte el, tőlük erősen lemaradva a jött be a Dell és a Cisco 21 és 19 ponttal. A képet árnyalja, hogy a maximális elérhető pontszám 100 volt. A lista végén két japán cég, a Sharp és a Toshiba végzett, mindössze 5, illetve 2 ponttal.

Kétmillió magyar mailbox spamszűrését látja el a Message Partners

2009. május 28., 12:10 Módosítva: 2009.05.28 12:10

A Yellow Cube 2000 Kft. ma bejelentette, hogy a második legnagyobb magyar ingyenes levelezőt, a Citromail/Indamailt üzemeltető VIP Solutions Kft. ismét az MPP spamszűrőjét választotta a két levelező kiszolgáló kéretlenlevél-mentesítésére. A VIP Solutions ezúttal három évre szóló licencszerződést kötött az MPP szoftver disztribútorával, így 2005 óta immár harmadszor bizonyult a legjobbnak a Yellow Cube megoldása.

A VIP Solutions Kft. immár 2005 óta használja a postafiókokba érkező kéretlen levelek szűrésére az MPP megoldását. A spamszűrő azóta közel 7 milliárd kéretlen levé

ltől kímélte meg a felhasználókat, akik díjazzák is a spammentes mailboxot, hiszen egyre többen regisztrálnak a szolgáltatónál: a Citromail/Indamail felhasználók száma nemrégiben átlépte a kétmilliós határt, a cég ezzel egyértelműen bebiztosította második helyét a magyar piacon.

„Az ingyenes postafiókot választók számára a két legfontosabb dolog a tárhely mérete és a beérkező kéretlen levelek kiszűrése." – mondja Tóth Attila, a VIP Solutions Kft. ügyvezetője. A kéretlen levelek ugyanis egyrészt zavaróak, másrészt a szűrésük azt a veszélyt hordozza magában, hogy a spamszűrő jó leveleket is tévesen spamnek azonosít, így a címzetthez sohasem jutnak el az üzenetek, hanem végérvényesen a spamek között landolnak, és erről a feladó sem értesül. A spamszűrő kiválasztása során ezért kiemelt figyelmet szentelt a cég fals pozitív, vagyis a tévesen spamként azonosított levelek arányára.

Óriásmemória a Kingstontól

2009. május 28., 11:07 Módosítva: 2009.05.28 11:07

A Kingston elsőként mutott be háromcsatornás, 12 gigabájtos, 1600 megahertzes DDR3 memóriamodult, mely a piacon jelenleg elérhető legnagyobb kapacitású memóriakonfiguráció. A Kingston HyperX három darab 4 gigabájtos modulja akkor jön jól, amikor a júzer egy Intel Core i7-esből és az X58-platformokból akarja kihozni a maximumot. A gyártó is a megszállott játékosoknak és számítógép-rajongóknak szánja a modult, ami támogatja az XMP alaplapokat, 9-9-9-27 a késleltetési ideje, miközben 1,65 volt feszültségen működik. A memóriák 3 és 6 gigabájtos kiszerelésben, és akár 2 gigahertzes órajellel is kaphatók.

Letölthető a Skype 4.1 bétája

2009. május 28., 10:48 Módosítva: 2009.07.30 16:20

Az Ebay üzletágaként működő Skype tegnap kiadta VoIP-kliense legújabb verziójának bétáját, írta meg az ITcafé. A tesztváltozatban több újdonság is található, többek között visszakerült néhány olyan funkció, melyet a radikálisan – és sokak szerint hátrányára – átszabott 4.0-ba nem emeltek át a fejlesztők az előző generációból. A legnagyobb dobás azonban kétségkívül a screen sharing, a képernyő megosztásának lehetősége. Ez a korábbi „Fájlküldés” menüt felváltó „Share” (Megosztás) menüből érhető el.

A szoftver lehetőséget ad a teljes képernyő vagy egy kijelölt asztalterület megosztására. A korlátozás ez esetben annyi, hogy mivel a képernyőmegosztásnak nagy a sávszélesség-igénye, azzal egyidejűleg videohívás nem bonyolítható – hanghívás természetesen igen –, illetve csak egy irányban működik, azaz csak az egyik fél láthatja a másik desktopját.

A funkció – mely csoportos beszélgetéseknél egyelőre nem érhető el – a netes tesztek tanúsága szerint kifejezetten kiforrottan működik.

A 3-as generációból visszaemelt lehetőségek közé tartozik az automatikus születésnapi emlékeztető, illetve a partnerlista elküldése más Skype-felhasználóknak – ezeket állítólag sokan hiányolták. Újdonság az is, hogy a béta képes több forrásból, többek között a Gmailből, a Windows Live Hotmailből és a LinkedIn-ről partneradatokat importálni, illetve felolvasni az üzeneteket, ami a látássérültek számára hasznos funkció.

A tesztverzió jobb hang- és videominőséget ígér, és számos hibajavítást is tartalmaz. A Skype 4.1 bétája Windows operációs rendszerekre letölthető a program weboldaláról.

Letölthető a Vista második javítócsomagja

2009. május 27., 16:09 Módosítva: 2009.06.05 09:06

Aki még nem váltott át Windows XP-re vagy 7-re, letöltheti a Windows Vista második javítócsomagját, a Service Pack 2-t. Aki korábban feltelepítette a javítócsomag béta változatát, annak azt előbb le kell szednie, hogy feltelepíthesse a véglegest. Az SP2-ben benne van az SP1 óta kiadott összes kisebb javítás. Emellett javul a wifi teljesítménye, megjelenik a bluetooth 2.1 támogatása, a felhasználók írhatnak bluray lemezeket.

Középiskolások ismerkedhetnek a chipgyártással

2009. május 27., 11:18 Módosítva: 2010.06.25 14:34

Az idén is vendégül lát néhány kísérletező kedvű diákot laborjaiban a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA), írja az IT café. A nemzetközi hírű kutatóintézetnél olyan világszerte jegyzett fejlesztések folynak, mint például a csillagorrú vakond tapintórendszerének reprodukálásával kifejlesztett robottechnológiai érzékelés, vagy a gázérzékelő mesterséges orr.

A 2009. június 22. és 26. között megrendezett, „Tanuljunk egymástól!" című ingyenes nyári táborba húsz diákot várnak. Az MTA MFA több tudományág – a fizika, kémia, biológia és a mérnöki tudományok – eredményeit felhasználó, multidiszciplináris kutatóintézetének laboratóriumában a gyerekek megtudhatják, hogyan készül egy chip, és megismerhetik a napelem működését.

A táborba 16-18 éves diákok jelentkezhetnek internetes pályázat benyújtásával, június 1-jéig.

Nem nő örökké a memóriák kapacitása

2009. május 26., 14:29 Módosítva: 2010.06.25 13:21

A chipgyártók tudják, hogy egyszer eljön majd az idő, amikor a fizika útját állja az iparáguk fejlődését biztosító folyamatos miniatürizálásnak. Azt, hogy az áramkörök zsugorítása nem folytatódhat a végtelenségig – legalábbis ma így tudjuk –, általában a mikroprocesszorokat fejlesztő vállalatok kapcsán szokták felemlegetni, de persze nem csak nekik kell szembenézniük a technológia korlátaival. Hanem például a memóriagyártóknak is. Erről beszélt a SanDisk alapító-vezérigazgatója nemrég egy, a New York Times-nak adott rövid interjúban.

Eli Harari, a flashmemória-chipeket és azokra épülő termékeket gyártó amerikai vállalat első embere szerint már nincs messze az az idő, amikor a fizika közbeszól. „Az úton ötévnyi távolságban egy téglafallal nézünk majd szembe" – mondta a lapnak.

A SanDisk 1990-ben dobta piacra első flashchipjét, amely durván 4 millió bitnyi (4 megabit) információ tárolására volt képes, míg ma a legnagyobb kapacitású lapkája 65,5 milliárd bitet (8 GB) képes tárolni. Azaz: az elmúlt 19 évben a chipek kapacitása 14-szer duplázódott meg, gyorsabb ütemben, mint azt a Moore-törvény diktálja. (Ez az önbeteljesítő jóslat azt mondja ki, hogy nagyjából kétévente megkétszereződik az egy lapkára gazdaságosan integrálható tranzisztorok száma.)

Tovább

A fejlett technika megkönnyítheti az idősek életét

2009. május 26., 08:21 Módosítva: 2009.05.26 08:21

Az intelligens technika segítségével a jövőben tovább maradhatnak egészségesek és önállóak az idős emberek - ennek kidolgozásába kezdett hétfőn a Charité berlini egyetemi klinika Smart Senior elnevezésű projektjének keretein belül. Országszerte 17 magasan fejlett technikát dolgoznak ki, amely az idősek körüli napi teendőket, a megelőző, valamint a terápiás szolgáltatásokat segíti.

A Smart Senior fejlesztéseinél 29 szakember dolgozik, akik kutatási, ipari és gondozási szaktudásukat vetik be a munka sikerességének érdekében. Önirányító kerekesszékeket, navigátorral ellátott, járást segítő szerkezeteket és apró, a csuklón viselhető, helytől független vészjelző berendezéseket fejlesztenek.

A tartomány kutatási minisztériuma a berlini projektet 25 millió euróval támogatja a következő évben. Ehhez adódik hozzá a pénzügyi ágazat 18 milliós támogatása.

A Magyar Telekom a T-Kábelt is beolvasztaná

2009. május 25., 15:22 Módosítva: 2009.05.25 15:22

A Magyar Telekom igazgatósága hétfőn bejelentette, hogy beolvasztaná a cégbe a T-Kábelt, mert ezzel a lépéssel várhatóan 1 milliárd forint takarítható meg. Ez része a három éve meghirdetett integrációs folyamatnak, amelyben a technológiákon alapuló vállalatstruktúrát az ügyfélkategóriák - lakossági, ügyleti előfiztetők - alapján felépített struktúra váltja fel. A beolvadás a Dél-Vonal Kft.-t is érinti, amely társaság a T-Kábel 100%-ban tulajdonolt leányvállalata.

Az igazgatóság javaslatát a Magyar Telekom június 29-re tervezett rendkívüli közgyűlésének, valamint a két leányvállalat legfőbb szerveinek jóvá kell hagynia. Mivel az érintett társaságok közvetlenül és közvetetten a Magyar Telekom 100%-os tulajdonában vannak, a tervezett lépéshez nincs szükség a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására.

Irán letiltotta a Facebookot

2009. május 24., 20:40 Módosítva: 2009.05.25 13:20

A blogok és a Facebookhoz hasonló weboldalak fontos kampányeszközökké váltak a fő reformer elnökjelölt, Mir Hoszein Muszavi számára, hogy mozgósítsák a kritikus szellemű ifjúságot a június 12-i voksolás előtt. Az iráni hatóságok gyakran blokkolják az iszlám rendszer bírálóinak tekintett internetes oldalakat, de a mostani lépést láthatóan úgy időzítették, hogy hátrányos helyzetbe hozzák a keményvonalas Mahmúd Ahmadinezsád elnök ellenfeleit.

"A bezárás veszélye fenyeget minden olyan médiaeszközt, amely konkurenciát jelenthet Ahmadinezsáddal szemben - mondja Sahab Tabatabai, Muszavi egyik fő tanácsadója. - A kormány legfőbb célja a verseny korlátozása." Tabatabai szerint a Facebook elzárása "gyors reagálás" volt a nagy szombati Muszavi-párti gyűlésre, amely egy teheráni sportstadionban zajlott le, és amelyen ott volt Mohammed Hatami korábbi refrompárti elnök és sok fiatal zöld zászlókkal és sálakkal - a Muszavi-kampány színeivel.

"A Facebook a kevés még megmaradt független forrás egyike, amelynek révén az iráni fiatalok kommunikálhatnak" - mondja Mohammed Ali Abtahi volt alelnök, most pedig a másik reformista jelölt, Mehdi Karubi volt parlamenti elnök tanácsadója.

Az elnökválasztási versenyben négy jelölt méri össze erejét: Ahmadinezsádon és a két reformeren kívül a konzervatív Mohszen Rezai indul az államfői posztért. 

Facebook-alkalmazása lett a pápának

2009. május 22., 19:10 Módosítva: 2009.05.25 13:20

A Pope2You (kb. kettesben a pápával) újítást csütörtökön vezették be és már az első napon félmillióan látogattak az oldalra, amelyen keresztül a pápa YouTube-csatornája is elérhető. Az alkalmazás révén az iPhone- tulajdonosok is kaphatnak a pápától virtuális képeslapot és videó- és hangüzeneteket.

A 82 éves egyházfő zarándokoknak tartott heti rendes meghallgatásán szerdán elmondta, hogy a fiatalok egy jobb világ építésére használhatják az internetet a barátság és a szolidaritás kötelékein keresztül.

A Pope2You Paolo Padrini informatikai szakértő és pap irányításával készült, aki korábban már kapott hasonló megbízást: ő fejlesztette ki az iBreviary elnevezésű alkalmazást, amellyel imádságok tölthetők iPhone-ra.

A 36 éves tiszteletes elárulta: bár nem tudja, hogy a pápa értesült-e már a Pope2You beindulásáról, ám a kezdeményezés teljes összhangban van azzal az üzenettel, amellyel az egyházfő a vasárnapi Kommunikációs Világnapra készül.

Az angol, francia, német, olasz, valamint spanyol nyelven hozzáférhető alkalmazást és platformot a Vatikán társadalmi kapcsolataiért felelős pápai tanács működteti.

Iskolások fejleszthetik a Firefoxot

2009. május 22., 10:45 Módosítva: 2009.06.04 09:06

A Mozilla új programozási interfészt (úgynevezett API-t) készít a Firefox böngészőhöz, amivel a kiegészítők fejlesztőinek a körét szeretnék bővíteni. A nyílt forráskódú böngészőhöz az elmúlt négy évben 8000 fejlesztő több mint 12 000 kiegészítőt készített. A JetPack nevű API leegyszerűsíti majd a fejlesztést.

Mi lenne, ha egy kevésbé képzett nyolcadikos diák is megváltoztathatná a böngészőt? - tette fel a kérdést Aza Raskin, aki a Mozillánál a felhasználói élényért felelős. A JetPack megadhatja a választ, Raskin szerint a html, a javascript és az CSS alapfokú ismeretével is lehet benne kódolni.

A JetPack 0.1-es kiadása persze még inkább a képzett fejlesztőknek való, írja a Register című brit informatikai híroldal. A teljes, 1.0-ás verzióhat hónapon belül elkészül, és később a böngésző részévé válhat.

Veszteséges üzleti évet zárt a Lenovo

2009. május 21., 16:58 Módosítva: 2009.07.24 17:57

A pc-gyártó kínai Lenovo 226,4 millió dollár adó utáni vesztességgel zárta a márciussal véget ért üzleti évet. Az elemzők átlagosan 170,9 millió dollár hiányra számítottak. A szakmában nagyságra negyedik társaság egy évvel korábban 484,3 millió dollár adózott eredményt ért el. Árbevétele az akkori 16,35 milliárd dollárról 8,9 százalékkal 14,9 milliárd dollárra esett a most végződött üzleti évben.

A kínai vállalat 2005-ben megvásárolta az amerikai IBM pc-s részlegét. A szervezeti párhuzamosságok megszüntetése és a létszámleépítés a most lezárt üzleti évben 146 millió dollárt emésztett fel, a szervezet optimalizálása azonban a folyó üzleti évben 300 millió dolláros költségmegtakarítást eredményez majd a tervek szerint. A cég január óta elbocsátott 2500 embert, a teljes létszám 11 százalékát.

A Lenovo csütörtöki közleménye szerint a válság miatt a kilátások borúsak, még a legfontosabb piacon, Kínában is lassul a személyi számítógépek keresletének növekedése, további munkahelyeket azonban egyelőre nem szüntetnek meg. A közlemény nem tér ki arra, hogy mikor lehet újra nyereséges a társaság. 

Jól viszik a Radeon HD 4770-et

2009. május 21., 12:29 Módosítva: 2009.05.21 12:29

Az AMD a múlt hónap végén jelentette be legújabb népkártyáját, melyről a Prohardver tesztjében kiderült, hogy kiemelkedően jó ár/érték aránnyal rendelkezik. A világ első 40 nm-es grafikus processzorára építkező termék azonban a partnerek szerint túl olcsó, aminek köszönhetően a Radeon HD 4770 folyamatosan hiánycikk.

A gyártók véleménye alapján a Radeon HD 4770-re akkora a kereslet, hogy 10-15 dolláros áremeléssel is eladható lenne az összes legyártott kártya. Bár vélhetőleg az AMD is megbánta, hogy a 100 dolláros ársávban startoltatta a terméket, az ajánlott fogyasztói áron nem változtatnak, így a partnereknek is egységesen ehhez kell igazodniuk. Minden bizonnyal jól jönne az extra profit a vörösöknek, de a rendkívül nyomott áraknak stratégiai jelentőségük lehet, a kereskedők szerint ugyanis a Radeon HD 4770 ársávjában teljesen megállt az élet, és kvázi eladhatatlanok lettek a régebbi Radeon HD 4830 és GeForce 9800 GT modellek. A visszajelzések alapján a legtöbb vásárló inkább megvárja az új jövevény érkezését, minthogy egy öregebb, de hasonló teljesítményű Radeon vagy GeForce rendszert válasszon.

A TSMC ugyan gőzerővel dolgozik a 40 nanométeres gyártósorok folyamatos fejlesztésén, de még mindig nagyon sok a hiba. Az AMD szerencséje, hogy viszonylag sok redundáns területet épített az RV740 lapkába, így a kihozatal már most felülmúlja a várakozásokat, a keresletet látva azonban ez nem elég. A problémát tovább árnyalja, hogy az RV740 egy nagyon kisméretű csip, így a későbbi nagyobb méretű termékek gyártási szempontból komoly veszélyben vannak. Ennek megfelelően a TSMC mérnökein hatalmas a nyomás, hiszen az év második felében már az AMD RV870 és az NVIDIA GT300 is terítékre kerül. Az eddigi információk szerint előbbi mérete 200, az utóbbié pedig 450 mm2 lesz.

Varázspálcát szabadalmaztatott a Microsoft

2009. május 20., 13:52 Módosítva: 2009.05.20 13:52
6

Egy 2007-ben bejegyzett Microsoft-szabadalomra bukkantak a Computer and Video Games újságírói, aminek valószínűleg sok köze van ahhoz a nagy meglepetéshez, amit maga Steve Ballmer lebegtetett meg egy konferencián az Xboxszal kapcsolatban.

A szabadalom Magic Wand, azaz varázspálca néven fut, és a Wii irányítójához hasonló mozgásérzékelők vannak benne. Ennél azonban jóval tovább mennek, a leírás szerint ugyanis ujjlenyomat-olvasó, arcfelismerő, sőt, írisz- és retinaolvasó kamera is lenne a kütyün, ami termogram, azaz hőfelvétel készítésére is alkalmas lenne. Ezek egészen új dimenziókat nyitnának a játékok irányításában - persze egyáltalán nem biztos, hogy az összes szabadalmaztatott technikát beleteszi a cég a végleges termékbe.

A varázspálcát várhatóan a júniusi E3 játékkiállításon fogják bemutatni.

Ugrásszerűen nő a digitális könyvek száma

2009. május 20., 12:11 Módosítva: 2009.05.20 12:11

A gazdasági válság és a technikai haladás átformálta a könyvkiadást is: csökken a hagyományosan és növekszik a digitálisan publikált könyvek száma Amerikában.

A kiadók a költségcsökkentés miatt tavaly mintegy 275 ezer könyvet adtak ki Amerikában, ami kilencezerrel kevesebb, mint a megelőző évi termés. A könyvpiaci statisztikát vezető New Jersey-i Bowker cég kedden közzétett adatai szerint elsősorban az útikönyvek, a vallási és életrajzi kiadványok száma esett vissza.

A digitális könyvek piaca viszont szépen növekszik, 285 ezer kiadott művel 2008-ban első ízben a hagyományosan nyomtatott szövegek fölé kerekedett. Ez azért figyelemreméltó, mert 2006-ban még csak 22 ezer könyv volt megrendelhető digitálisan. Az egyre népszerűbb digitális formátum lehetővé teszi a régen kifutott, nyomtatott könyvek újraforgalmazását, illetve a jelenleg forgalomban lévő nyomtatott könyvek piacon tartását is.

200 millió dolláros befektetőt hajtott el a Facebook

2009. május 20., 10:43 Módosítva: 2009.05.22 10:15

A Facebook visszautasított egy 200 millió dolláros ajánlatot a cég 2,5 százalékos tulajdonrészére. Az üzlet, ha összejön, 8 milliárd dollárra értékelte volna a közösségi oldalt, de a mindössze 25 éves vezérigazgató, Mark Zuckerberg visszadobta az ajánlatot, arra hivatkozva, hogy a cég ennél röbbet ér, és különben sem akar újabb tagokat beültetni az igazgatótanácsba (amihez a befektető ragaszkodott volna a 200 milliójáért cserébe).

A Facebook egyébként 550 millió dolláros forgalmat vár az idei évre, amivel nagyjából megduplázná a 2008-as eredményét.

Megijedt a Chrome-tól a Microsoft

2009. május 20., 10:29 Módosítva: 2009.07.08 11:33
3

Miután az Európai Unió többször is megbüntette a Microsoftot a piaci fölényével való visszaélés után, azt javasolta a cégnek, hogy az egyik legproblémásabb helyzetet (a Windowsba beleépített Internet Explorer tisztességtelen előnye a többi böngészővel szemben) úgy oldja meg, hogy a többi böngészőt is integrálja az operációs rendszerbe.

A Microsoft válaszában ezt azzal utasította el, hogy a Chrome Windows-szériatartozékká tétele Google internetes monopóliumához vezetne – ami elég vicces, tekintve hogy a böngésző az egyszázalékos piaci részesedés eléréséért küzd, mióta csak megjelent. A PC World mindenesetre megemlíti, hogy a Chrome a tesztekben rendre megveri sebességben, és biztonságban az Explorert, és jogos a Microsoft félelme, hogy ha azonos feltételekkel indulna a két böngésző a Windows részeként, nem járna jól a Microsoft.

Ötszázhatvan kilométeres autópálya hidrogénautóknak

2009. május 19., 16:08 Módosítva: 2009.05.19 16:08

Hidrogénnel hajtott járművek számára felszerelt autópályát adtak át Norvégiában Oslo és Stavanger között. A StatoilHydro gáztermelő cég a sztráda mentén számos hidrogén-töltőállomást létesített több mint ötven járműtípus részére.

Tovább

Megnyílt a Mach-Tech és az Electrosalon

2009. május 19., 12:14 Módosítva: 2009.05.19 12:15

Megnyílt a Mach-Tech gépgyártástechnológiai és az Elektrosalon elektronikai nemzetközi szakkiállítás kedden a Budapesti Vásárközpontban, az Ipar Napjai elnevezésű rendezvény keretében. A hazai cégekkel együtt 16 ország 305 kiállítója mutatja be a Mach-Tech és az Electrosalon keretében a gépgyártás, a hegesztéstechnika, illetve az elektrotechnika újdonságait május 19. és 22. között. A kiállítások újdonsága a hazai fejlesztésű, versenygyőztes CNC marógépek bemutatója, valamint az innovációs stand kínálata. Az Ipar Napjai rendezvényen tizennyolc szakmai programot rendeznek az ipari ágazatok jövőjéről, a válságból kivezető lehetőségekről, innovatív megoldásokról, a szakképzésről. A konferenciaprogram egyik kiemelt témája lesz Magyarország energiabiztonsága.

Az Ipar Napjai rendezvényhez kapcsolódóan átadták a két kiállítás nagydíjait, elismerő okleveleit. Idén a Mach-Tech nagydíját kapta az Excel Csepel Szerszámgépgyártó Kft. SLT 630/1500 MC BB Siemens vezérlésű CNC esztergagépe, az Amada GmbH és az EPL-TECH Kft. Amada LC-3015 F1 NT típusú lineáris hajtású lézervágógépe, a Hód-93 Gyártóeszközellátó Kft. TA-Center, CNC vezérléssel működtethető sík és alakesztergáló feje, a Rábel Kft. Tru-Laser 3030 NEW Síkágyas CNC lézervágógépe. Az Electrosalon nagydíjas terméke a CoreComm SI Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. SOCOMEC UPS FLYWHEEL VSS dinamikus energiatároló rendszere.

Nőtt a FreeSoft vesztesége az első negyedévben

2009. május 19., 10:23 Módosítva: 2009.05.19 10:24

Az első negyedévben 253 millió forint volt a tőzsdén jegyzett FreeSoft üzemi szintű vesztesége, 79 millió forinttal több, mint 2008 első három hónapjában - közölte a FreeSoft a nemzetközi számviteli szabvány (IAS-IRFS) szerinti konszolidált gyorsjelentésben kedden a BÉT honlapján. Az informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó FreeSoft árbevétele részben a BankSoft Kft. megvásárlása miatt 8,7 százalékkal 1,97 milliárd forintra nőtt. A konszolidált árbevétel több mint 80 százaléka a leányvállalatoktól származik. Az adózott veszteség 283 millió forint, szemben az egy évvel korábbi 154 millió forint veszteséggel. Egy részvényre jutó adózott eredmény mínusz 151 forint.

A készpénztermelő képességet mutató kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) mínusz 80 millió forintról 120 millió forintra emelkedett. A társaság mérlegfőösszege 2009. március 31-én 2,88 milliárd forint volt, 15,9 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Az 1,88 milliárd forint jegyzett tőkéjű FreeSoft saját tőkéje elérte a 2,53 milliárd forintot, ami 1,9 százalékkal több a bázisnál. A FreeSoft részvényei a Budapesti Értéktőzsde B kategóriájában forognak. A részvény a hétfői kereskedést 1895 forinton, a pénteki záróárnál három forinttal gyengébben zárta, de mindössze 54 papír cserélt gazdát. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 3989 forint, a legalacsonyabb 1775 forint volt.

Június elején jön a Firefox 3.5 RC

2009. május 18., 11:54 Módosítva: 2009.06.04 09:06

A Firefox böngészőt fejlesztő Mozilla úgy tervezi, hogy június első hetében adja ki a Firefox 3.5 kiadásra jelölt (RC) verzióját, írja az IT café. Most a programkódban 52 úgynevezett blokkoló (blocker) hiba van, azaz olyan komoly bug, ami késletetheti a verzió kiadását. Emellett 12 nem blokkoló bug van a böngészőben. Ha minden terv szerint halad, és nem merül fel súlyos hiba, az RC június első hetében jelenik meg.

A Firefox 3.5 fejlesztése a tervezettnél jóval hosszabbra nyúlik. Az eredetileg 3.1-nek nevezett verziót 2008 végén remélték kiadni, de ezt a határidőt nem sikerült tartani, több forrás szerint az új JavaScript-motor, a TraceMonkey hibái miatt. Az időközben bevezetett újítások nagy számát tükrözi, hogy a kiadás verziószámát márciusban 3.5-re módosították.

A 3.5-ben a legfontosabb újítás a privát böngészési mód és a helymeghatározó technológiák támogatása; a HTML 5 támogatása; látványosan gyorsabb JavaScript-végrehajtás a TraceMonkey bevezetésének köszönhetően; valamint a szerverek és a böngésző közötti adatcserét segítő JSON (JavaScript Object Notation) technológia beépítése.

Elkészült a Sims 3

2009. május 15., 15:16 Módosítva: 2009.05.27 08:36

Öt évnyi fejlesztés után elkészült, és június ötödikén a boltokba kerül a világ legnépszerűbb pécés játékának legújabb része, a Sims 3. A 2000-ben indult sorozat eddigi két részéből, és a tengernyi kisebb-nagyobb kiegészítő csomagból több mint százmillió példányt adtak el eddig, pedig a játék alapötlete rendkívül egyszerű, nincsenek benne űrlények, szörnyek, nem kell megmentenünk a világot, csak egy teljesen hétköznapi család életét kell egyengetnünk. A harmadik rész a kötelező grafikai tuningon felül azzal hódít, hogy az eddigiekhez sokkal változatosabb és nagyobb környezetet, hogy egy egész várost ad, ahol hőseink virtuális életét egyengethetjük. A pécés és maces mellett lesz mobiltelefonos verzió is, és nagyon nagy meglepetésneknek fog számítani, ha év végén esetleg nem tarol le minden eladási listát a játék.

TheSims3 Cheeky 3

Feltörték a New York Times Twitter-oldalát

2009. május 15., 14:02 Módosítva: 2009.05.19 13:28

Feltörték a New York Times egyik oldalát a Twitteren. A The Moment az ugyanilyen név alatt futó szerkesztőségi blog twitteres kiegészítője, és a divatvilág híreit kommentálja. Hogy a behatoló hogyan jutott hozzá a jelszóhoz, nem derült ki - és úgy néz ki, nem is fog, az újság szerkesztősége nemigen beszél az esetről, azon felül, hogy elismerték az esetet, és elnézést kértek érte.

Bárki is vette át a The Moment szerkesztését pár órára, nem okozott különösebb kárt, csak feltett néhány üzenetet. Az eset mindenesetre újra felhívja a figyelmet a jelszavak fontosságára, és arra, hogy senki nincs száz százalékos biztonságban a neten.