Tech blog

Titkos kütyü

2008. január 23., 12:15 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Nem mondjuk meg, mi ez, a feladvány könnyű, lesni, linkre kattintani nem ér, akik már voltak az Engadgeten, azok ki vannak zárva, a többiek találgathatnak.

A Philips kiszáll a lapos képernyők gyártásából

2008. január 23., 11:09 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A holland Philips cég várhatóan még az idén csaknem teljes egészében eladja részesedését a dél-koreai LG Electronics céggel létrehozott vegyesvállalatból.

A japán Nikkei című lapban Európa első számú fogyasztói elektronikai gyártójának elnöke, Gerard Kleisterlee a döntést azzal indokolta, hogy az LCD-képernyők gyártása nem tartozik a csoport alaptevékenységéhez.
Tovább

Gyors halált hal a hddvd

2008. január 23., 07:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az NPD decemberi felmérése szerint a nagyfelbontású lejátszók piacának 60 százaléka jutott a bluray-nek és 40 százalék a hddvd-nek. Annál is inkább érdekes volt ez az adat, mert a Toshiba készülékei jóval olcsóbbak voltak riválisaiknál. Január első hetére aztán javított valamennyit a hddvd, 49 százalékra nőtt a részesedése. Majd jött a Warner és elrontott mindent. Az óriási kiadóvállalat bejelentette, hogy kizárólag bluray-re ad majd ki filmeket, amivel gyakorlatilag kinyírta a hddvd-t: a második héten már csak 7,5 százalékos részesedést ért el a formátum, míg a rivális lejátszók 92,5 százalékig jutottak. A buli véget ért, mindenki menjen haza.

Holografikus videoüzenetben jelentkezett Károly herceg

2008. január 22., 15:46 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A környezet védelme érdekében a személyes megjelenés helyett holografikus videoüzenetben jelent meg Károly herceg az Abu Dzabiban zajló megújuló energiaforrások felkutatásával foglalkozó konferencián. A walesi herceg az előzetes tervek szerint személyesen mondta volna el beszédét a World Future Energy Summit nyitónapján, azonban a hosszú repülőutat - és az ezzel járó 15 tonnányi széndioxid-kibocsátást megspórolandó - a csúcstechnikát hívta segítségül. Károly herceg a Perzsa-öböl délkeleti partvidékén fekvő állam környezetvédelmi törekvéseihez gratulált hétfői beszédében, amelyet még tavaly a brit Musion Systems Ltd. háromdimenziós képrögzítési technológiájával vettek fel.

Az egyedülálló rendszerben egy speciális fóliára vetítik ki a nagyfelbontású videoprojektorok sugározta képeket. A technológiát korábban már David Beckham, Richard Branson és Al Gore is használta. A környezetvédők üdvözölték a technológiát, amellyel - Károly herceget követve - az üzletemberek is elkerülhetik a felesleges repülőutakat. Számítások szerint a világ széndioxid-kibocsátásának 3,5 százaléka a légi közlekedésből származik. A szakértők szerint nem csak a holografikus technológia, hanem a hagyományos video- illetve a telefonkonferenciák előtérbe helyezése is sokat segíthet, az internet közbeiktatásával mindezt áradásul költséghatékonyan tehetik, írta az MTI. Az Engadet pedig azt tette hozzá, hogy feltehetően annyira unalmas volt az üzenet, hogy a jelenlévők közül senkinek sem sikerült megörökítenie a hercegi hologramot.

Töltsön filmeket az online HBO-ról!

2008. január 22., 12:10 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A HBO kedden online filmletöltő szolgáltatást indít, írja a Forbes. A HBO on Broadband nevű szolgáltatás egyelőre csak két amerikai államban érhető el, a Green Bay és Milwaukee előfizetők élvezhetik. Minden hónapban 600 film közül választhatnak az előfizetők, a hírek szerint olyan népszerű sorozatok is bekerültek a véálasztékba, mint a Sopranos. A szóvivő szerint hamarosan szélesebb körben is kiterjesztik a szolgáltatást.

Törökország újra betiltotta a Youtube-ot

2008. január 22., 11:32 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egyszer már megtörtént és most újra betiltották Törökországban a világ legnépszerűbb videómegosztó szolgáltatását. Megint ugyanaz volt az ok: az államalapító Kemal Atatürköt sértő videók jelentek meg rajta, írja a DailyTech. Tavaly márciusban melegnek mutatta az alapítót egy felvétel. Akkor is, csakúgy mint most, a "törökség megsértése" törvénybe ütközött a videó, Törökországban ugyanis Kemál Atatürk becsmérlése és a nemzet szidalmazása bűncselekmény. Legutóbb a helyzet két nap alatt rendeződött: a YouTube törölte a kifogásolt felvételt, és a törökországi internetezők újra hozzáférhettek a szolgáltatáshoz.

Óriási a bluray fölénye Japánban

2008. január 22., 07:55 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Warner választásával a harc eldőlt, rövidesen a hollywoodi filmek hetven százaléka csak bluray-re jelenik meg az újgenerációs lejátszók közül, ezek után kevesen választanák a hddvd-t. De az okokon azért érdemes elmerengeni.

Egy új felmérés szerint például akkora az előnye a bluray-nek Japánban, hogy csoda, hogy van, aki hddvd-t vesz. A 2300 kereskedő megkérdezésével zajlott kutatásból kiderült, hogy a vásárlók 90 százaléka a bluray-t választotta riválisával szemben, és ebben még nincsenek is benne azok, akik PlayStation 3-at vettek, amibe eleve bele van építve a bluray - a felmérés csak az asztali készülékekre vonatkozott. Ráadásul miközben az amerikaiakat hidegen hagyja mindkét formátum, Japánban egyre több hd-tartalmat vesznek, és húszszázalékos növekedésekről számolhatnak be havonta. A Sony a legsikeresebb, második a Panasonic, harmadik a Sharp.

Online univerzummal toborozna a NASA

2008. január 21., 17:05 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az amerikai űrhivatal, a NASA felhívást adott ki, miszerint vizsgálja annak lehetőségét, hogy az online szerepjátékokat hogyan lehetne bevonni az űrhajós-utánpótlás képzésébe. Az űrügynökség elképzelése szerint a játékban olyan virtuális környezetet teremtenének, amelyben a tanuláson lenne a hangsúly: a résztvevők szimulált drága berendezéseket működtetnének és javítanának, technikai és tudományos problémákat oldanának meg. A hivatal abban reménykedik, hogy egy ilyen online univerzummal könnyebben megtalálhatná és előképezhetné a jövő úrhajósait.

A NASA február 15-ig várja a válaszokat a felhívására, utána dönt a projektről és az esetleges partnercégekről. Nem ez lenne az első ilyen példa: az amerikai hadsereg az általuk késszíttetett America’s Army című játékkal népszerűsíti magát, a hírek szerint elég sikeresen.

Csökkentett üzemmódban fut a Magyarorszag.hu

2008. január 21., 16:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Olvasóink rémülten jelezték, hogy átalakult a kormányzati portál nyitó oldala, és nem tudják elérni a szolgáltatások zömét. Pánikra azonban semmi ok, a portál hamarosan visszakapja régi arculatát. Ma bevallási határidő van, és a könyvelők ilyenkor rengeteg bevallást töltenek fel az adatbázisba. A Magyarorszag.hu üzemeltetője a szerverek túlterhelése ellen védekezik az egyszerűsített nyitóoldallal: a rendszer nem tölti be fölöslegesen a weboldal grafikus elemeit, a könyvelők pedig gyorsabban végeznek a munkájukkal. Sok szolgáltatás egyébként így is elérhető, az egyik olvasónk által keresett cégkereső például az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium weboldalán található meg.

Ha a portál nyitóoldalán is megjelenne a fenti magyarázat, és odabiggyesztenék a szolgáltatások linkjét, a júzerek biztosan kevesebbet panaszkodnának.


Mozi a Denevérbarlangban

2008. január 21., 13:59 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Gizmodón találtuk ezt a csodás házimoziszobát, aminek az enteriőrjét a Batman-filmek Denevérbarlangja ihlette. A képekkel az Elite HTS nevű székgyártó hirdeti a termékeit – jó érzékkel, a fotók bejártak minden geekblogot. Egyébként nem ez az első ilyen próbálkozás, és valószínűleg nem is az utolsó: korábban hírt adhattunk már Halálcsillagra szabott házimoziteremről is.

Wii-re és Xbox 360-ra is jön a Bully

2008. január 21., 13:01 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Márciusban a Nintendo Wii konzoljára és Xbox 360-ra is megjelenik a PlayStation 2 egyik botrányjátéka, a Bully. A Scholarship Edition alcímű játékot a GTA-ról ismert Rockstar Games egyik részlege fejleszti, a programban egy iskolai suttyó bőrébe bújva terrorizálhatunk kiskorúakat, miközben menekülünk a pedellus elől (a PS2-es változatról itt olvasható a kritikánk). Az új verzió megjelenése miatt bizonyára lesz néhány tiltakozás (a Bullyt még a megjelenése előtt megpróbálták betiltani), és bizonyára nem fognak célt érni.

Netről lopott amatőr fotók a reklámokban

2008. január 21., 12:40 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Egyre többször fordul elő, hogy egy cég valamilyen webes képszolgáltatásról lop fotót a reklámjához - írja az ABC News. A hírportál egy tizenöt éves dallasi lány, Alison Chang tavalyi esetét említi, aki a Flickr-re feltett, saját magát ábrázoló képét a Virgin Mobile ausztráliai hirdetésében látta viszont. Ráadásul a reklám (itt megtekinthető) nem volt túl hízelgő: a lány képe illusztrálta a csokker, múlt századi levélírót, akit a tisztelt fogyasztónak hanyagolnia kellene (a hirdetés üzenetküldő szolgáltatást reklámozott).

A cikk egy microsoftos példát is említ, és megjegyzi, hogy bizonyára nem a képügynökségeknek fizetendő pénz megspórolása motiválja a cégeket, hanem a hitelesség. A netre feltöltött amatőr fotók ugyanis alkalmasint sokkal ütősebbek tudnak lenni, mint a profin kimódolt felvételek. A képek reklámcélú felhasználásához viszont akkor is engedélyt kell kérni, ha az adott képmegosztó oldalt valamilyen szabad licence (a Flickr esetében a Creative Commons) védi, és a szerző feltüntetéséről is meg kell egyezni. Chang esetében ez nem történt meg, ezért a lány családja beperelte a Virgin Mobile-t, de a Creative Commonsra is neheztelnek a licence nem eléggé egyértelmű fogalmazása miatt.

Emberre támadt a lángoló laptop

2008. január 21., 06:57 Módosítva: 2009.02.07 11:01
1

Hát melyik másik gépről is szólhatna ez a post, mint az IBM ThinkPadjéről? Mert kigyulladni bármelyik gép képest, nem nagy ügy az sem, ha szétégeti maga alatt a kanapét a laptop, az viszont, hogy a szerkezet működőképes maradjon, már tényleg ritkaság. A felgyulladt ThinkPadnek csak egy külső monitorra van szüksége, az meg külön mázli, hogy a tulajdonosa nem gyulladt fel, és nem gyártott égő fáklyaként negatív reklámot

Biztonsági hiba az Excelben

2008. január 18., 15:22 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Interneten át támadhatják meg áldozatuk számítógépét a gonosz hekkerek egy Excelben található hiba segítségével, közölte a Microsoft. A Macen és a Windowson futó verziók egyaránt érintettek. A szoftvergyártó szerint a biztonsági rés nem széles körben ismert, ezért nem számíthatunk látványos támadásokra.

A hekkerek olyan Excel fájlt hozhatnak létre, amely - akár böngészőben töltik be, akár emailhez csatolt fájlként érkezik - módosítja a rendszer memóriáját, és ezzel lehetővé teszi idegen kódok futtatását. A hiba az Excel 2003 Service Pack 2, Microsoft Office Excel Viewer 2003, Microsoft Office Excel 2002, Microsoft Office Excel 2000 és Microsoft Excel 2004 maces verziójában található meg, a legújabb Microsoft Office Excel 2007 és Microsoft Excel 2008 for Mac verziókban és a Microsoft Office Excel 2003 SP3-ban nem.

Digitális palatáblaprogram indul 2009-ben

2008. január 18., 14:12 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Várhatóan 2009-től elkezdik digitális palatáblákkal ellátni a tanulókat, és öt év alatt nagyjából 80-100 ezer diák jut ilyen eszközhöz. Erről Magyar Bálint, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség államtitkára beszélt az Educatio 2008 kiállításon pénteken. A tervek között szerepel az is, hogy a 60 ezer tanteremből és 25 ezer szaktanteremből 35 ezret látnak el interaktív táblával. Magyar Bálint szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek az eszközök növelik a diákok tanulási motivációját, és javítják a tanulás folyamatát.

Uniós források bevonásával szeretnék az internethez való kapcsolódási sebességet is növelni, 10 megabit/szekundumra.

Magyar Bálint bemutatta az érdeklődőknek a Sulineten pénteken közzétett új digitális tananyagcsomagot is. A biológia, kémia, matematika, fizika tananyagok új generációja kétszázötven leckéből áll, és egyenként tizennyolc elemből épülnek fel. (mti)

Kína leszámol az online játékokkal

2008. január 18., 13:33 Módosítva: 2009.08.04 10:11

Új szabályok bevezetésével kívánnak a kínai hatóságok leszámolni az online számítógépes játékok nemkívánatos elemeivel, mert a játékosok számának növekedésével az ázsiai országban az internetfüggőség is nő. Kínában az online játékosok száma 23 százalékkal 40,17 millió főre nőtt tavaly. A különböző oldalakon regisztrált felhasználók több mint fele tér vissza rendszeresen az internetre játszani, számuk 2007-ben 30 százalékkal nőtt. Az online játékosok generálta bevételek a tavalyi évben elérték a 10,57 milliárd jüant (255 milliárd forintot), ami 61,5 százalékos növekedést jelent.

A kínai hatóságok a világhálóra való rászokást okolják a fiatalkorú bűnözés egyik fő kiváltó okaként. Az ázsiai országban a gyermekeket már kitiltották az internetes kávéházakból, és az üzemeltetőket időkorlátok felállítására kötelezték, miután a gyerekek gyakran nem voltak képesek abbahagyni a játékot. Egy esetben pedig az internetfüggő fiatal végkimerültség következtében halt meg.

A játékok életkor szerinti besorolásának hiánya miatt a káros tartalmaktól nehéz megvédeni a fiatalokat, a világhálón vagy az utcán ráadásul bárki könnyen hozzáférhet a játékok illegális másolataihoz. (mti)

Yahoo-jelszóval léphetünk be más szájtokra

2008. január 18., 11:46 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Január végén OpenID 2.0 platformra áll át a Yahoo, magyarán a cég portálján használt felhasználói névvel és jelszóval más, a Yahoo-tól független weboldalakra is be lehet majd lépni. Most több mint tízezer weboldal támogatja az ingyenes OpenID platformot, és a Yahoo belépésével körülbelül 368 millióra nő a felhasználóinak száma. Az OpenID segítségével az emberek kevesebb bajlódással tudnak netezni, hiszen rengeteg dolgohoz használhatják ugyanazt a jelszót.

Befoltozták az első hibát az iTunes filmkölcsönzőjében

2008. január 18., 10:04 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A világ legbanálisabb hibájával sikerült az Apple-nek elindítani az iTunes filmkölcsönző szolgáltatását. A rendszer úgy működik, hogy ha az ember kikölcsönöz egy filmet, akkor azt a lejátszás elindítása után 24 órán keresztül nézheti kedvére, utána blokkolja a rendszer a lejátszást. A Gizmodo beszámolója szerint ezt a korlátot egyszerűen a rendszeróra átállításával át lehetett verni, és a kölcsönzött filmeket addig megtartani, amíg csak a kedvünk tartotta.

A múlt idő azért, mert az Apple gyorsan reagált, és ma reggelre kijavította a hibát.

Az amerikaiak fele Bill Gates szeretne lenni

2008. január 18., 06:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Engadget számolt be arról a felmérésről, ami arra kereste a választ, hogy az amerikaiak mennyire szeretnének Bill Gates helyében lenni. A világ egyik, ha nem a leggazdagabb emberéről van szó, így nem meglepő, hogy 47 százalékuk azt mondta, szívesen lenne a Microsoft alapítója. Ötven-hatvanmilliárd dollárért az emberek fele megküzdene azzal az ellenszenvvel, ami a világ egyik legbefolyásosabb emberét szükségképpen övezi, inkább az a meglepő, hogy 53 százalékuk nemet mondana egy ilyen ajánlatra. Főleg most, amikor a nyugdíjazáshoz közeledve egyre szerethetőbb lesz a fickó.

A pokol

2008. január 17., 10:40 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Nem tudunk ennél borzasztóbbat elképzelni. Pedig azt hittük, múlt héten megvolt a mindennek a legalja a Hello Kitty-s laptoppal, de nem, a Gizmodónak hála kiderült, hogy a CES-en kívüli világ még annál is rettenetesebb, mint ami a kiállításon belül volt. Mert most itt van a Hello Kitty-s

kontaktlencse!


Próbáljuk elképzelni, hogy mekkora meló volt úgy beforgatni a szembe, hogy ne nézzen fejjel lefelé ez a nyomorult macska.

Űrrepülő papírból

2008. január 17., 08:08 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Sokan mondanák most, hogy az emberiség megérett a pusztulásra, pedig elképzelni sem tudjuk, mi fontosabbra lehetne használni a rakétatechnikát, mint papírrepülők világűrbe juttatására. A Japan Origami Airplane Association egy olyan formát akar hajtogatni, ami képes lenne a Nemzetközi Űrállomásról visszatérni a Föld felszínére. A készítők már az első teszteket is elvégezték, a nyolccentis prototípust egy szélcsatornába pakolták a Tokiói Egyetemen, és megnézték, hogyan reagál a 8500 kilométer per órás szélre. A végső verzió állítólag a visszatéréskor jelentkező forróságtól sem gyullad majd föl.

Újabb milliárdos felvásárlás a szoftverpiacon

2008. január 16., 15:15 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Oracle, a világ egyik vezető adatbáziskezelő szoftverekkel foglalkozó cége 7,85 milliárd dollárért (1350 milliárd forint) vásárolta fel a szintén adatbázisokban utazó kaliforniai BEA Systems céget. A BEA specialitása a middleware, vagyis a szoftverek fejlesztéséhez használt segédprogramok, modulok gyártása. Az üzlet egy elég régóta húzódó alkudozás végére tett pontot, a legutóbbi ajánlat tavaly novemberben 6,7 milliárd volt. Az Oracle az elmúlt három évben több mint 25 milliárdot költött szoftverfejlesztő cégek bekebelezésére.

Nagyot kaszált az Intel, de 2008-ra nehéz évet vár

2008. január 16., 13:55 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A világ legnagyobb csipgyártója, az Intel Corp. az utolsó negyedévben 2,3 milliárd dolláros adózott eredményt ért el, 27 százalékkal többet, mint az előző negyedben, és 51 százalékkal többet a 2006-os negyedik negyedévi 1,5 milliárdnál.

A beszámolóban az új termékekkel és a hatékonysági program eredményeivel indokolták a sikert, de idénre nehéz piaci körülményeket jósoltak, mert "a hitelpiaci körülmények befolyásolhatják a fogyasztói bizalmat".

Az Intel üzemi eredménye 105 százalékkal 3 milliárd dollárra gyarapodott az egy évvel korábbihoz képest, a bevétele 10,5 százalékkal 10,71 milliárd dollárra nőtt: ez negyedéves rekord a cég történetében, főleg a mikroprocesszorok és a csipkészletek rekord értékesítése miatt.

Ezzel egész évben az adózott eredmény 7 milliárd dollár lett, 38 százalékkal több a 2006-osnál, az üzemi eredmény 45 százalékkal 8,2 milliárd dollárra nőtt, a bevétel 8 százalékkal 38,3 milliárd dollárra emelkedett. A mostani első negyedévre 9,4-10 milliárd dollár között várja bevételét az Intel, ez elmarad az elemzői előrejelzések átlagától. Kockázati tényező, hogy miközben a hordozható számítógépek kereslete az utóbbi negyedévekben jól támogatta a bevételt, az asztali gépek iránt Észak-Amerikában romló kereslet hosszabb távon nyomást gyakorolhat a csipárakra. További bizonytalanságot okoz, hogy az Intel ellen trösztellenes eljárás kezdődött, vajon nem próbálta-e a versenytársak, köztük a fő rivális, az AMD mellőzésére ösztönözni vevőit.

(MTI)

Az Amazon inkább fizeti a büntetést, de ragaszkodik az ingyen szállításhoz

2008. január 16., 11:45 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Amazon online áruház francia részlegét decemberben marasztalta el a bíróság, százezer eurós kártérítést megítélve a francia könyvterjesztők szövetségének, akik azért indították a pert, mert szerintük törvénybe ütközik, hogy az Amazon ingyen szállítja ki a vásárlóknak a könyveket. Egy 1981-ből származó francia törvény kimondja, hogy egy könyv árát nem lehet a listaár mínusz öt százalék alá vinni - az Amazon ingyen kiszállításával azonban az árengedmény túlment ezen a határon.

Az online áruház kifizette a büntetést, de nem volt hajlandó a bíróság által kiszabott tíznapos türelmi idő után sem leállítani az ingyen kiszállítást, sőt bejelentette hogy inkább fizeti a napi ezer eurós bírságot, de továbbra is átvállalja a postaköltséget a vásárlóitól. A bíróság 30 nap múlva vizsgálhatja felül a büntetést, miközben az ingyen szállítás mellett tüntetők online petícióján eddig 120 ezer aláírást gyűlt össze.

Szupertévét tervez Japán

2008. január 16., 03:24 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A japán kommunikációs minisztérium 300 millió yent, 470 millió forintot különített el a "Super Hi-Vision" nevű tévészabvány kifejlesztésére. A döntéshozók abban bíznak, hogy 2015-re meglesznek a technikai feltételei a 33 megapixeles adássugárzásnak. Az elvárások szerint a jövő szabványa 7680x4320 pixeles felbontást jelen majd, szemben a ma elterjedt legnagyobb részletességgel, az 1920x1080-as képpel. A tervek szerint a 24 csatornás hang is a Super Hi-Vision része lenne. Számítások szerint a filmeknek 24 Gbps-os sávszélességre lenne szükségük tömörítetlen formátumban, tömörítve ennél kevesebbel is beérnék.

A haldokló hddvd még egyet belerúg a blu-raybe

2008. január 15., 11:25 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A CES-es úgy tűnt, megpecsételődik a hddvd sorsa azzal, hogy az utolsó bizonytalan nagy filmstúdió, a Warner is a blu-rayt választotta a következő generációs dvd-formátumok harcában (sőt, a hddvd mellett kitartó kettő, a Universal és a Paramount is kihátrálni látszik a vesztes csatából).

A Toshiba most kétségbeesett húzással próbálkozik megfordítani a csatát (vagy csak megszivatni kicsit a blu-ray táborát búcsúzóul): bejelentették, hogy a lejátszóik árát 40-50 százalékkal csökkentik, és mindegyik mellé öt ajándék filmet adnak ezentúl.

Nem lesz iPod-adó Kanadában

2008. január 15., 10:54 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A kanadai törvényhozás elutasította azt a javaslatot, ami külön adót vetett volna ki memóriakártyákra és digitális zenelejátszókra. A terv az volt, hogy az illegális netes csatornákon terjedő jogvédett zenék és filmek szerzőit kártalanítanák az 1 GB-nál nagyobb kapacitású kártyákra kivetett 5, illetve az mp3-lejátszókat sújtó, akár 75 kanadai dolláros (30 GB felett) adóval. A javaslat végül a törvény versenyellenességével érvelő hivatkozó tech cégek, és a józan észre hivatkozó civil szervezetek ellenkezésén bukott meg.

Jön a színes Wii?

2008. január 15., 07:34 Módosítva: 2009.02.07 11:01


Bemutatása előtt egy rakás sajtófotó került napvilágra. Az elsők feketének mutatták a Nintendo Wii-t, aztán jött olyan kép, amin több is volt egymás mellett, piros, zöld, fekete és fehér, végül csak ez utóbbi jelent meg. Másra nem is volt szükség, a kereslet így is óriási volt, de második nagy karácsonyi szezonja után talán azt tervezi a Nintendo, hogy újra csúcsra járatja a keresletet, és kiadja a színes Wii-t. A pletyka mögött az áll, hogy a Target elkezdte Wii white-ként listázni a készüléket, amiből logikusan következik, hogy rövidesen lesz nem white is. Persze ez még nem megdönthetetlen bizonyíték, de a 400 dolláros, 40 gigabájtos merevlemezzel szerelt PS3 is  a számlázásban jelent meg először, szóval akármi is megtörténhet.

Nem ajánlják a Vistát a brit iskoláknak

2008. január 14., 16:54 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az angol BECTA (British Educational Communications and Technology Agency) oktatással és technológiai kérdésekkel foglalkozó intézet közzétette a brit oktatási intézetek számára készült tanulmányát a Vindows Vistáról és az Office 2007-ről.

Az elemzés szerzői határozottan nem ajánlják a brit iskoláknak a Vistára való áttérést. A fő indok, hogy az oktatási intézmények gépparkjának mindössze 22 százaléka lenne alkalmas a Vista futtatására (a Microsoft szerint ez 66 százalék...), és 175 millió fontba kerülne az összes gépet Vista-kompatibilisre feljavítani.

Az Office 2007 is az ellenjavallt kategóriába került, elsősorban az Open XML fájlformátum használata miatt, amit csak az Office ért meg - ellentétben például az OpenOffice.org által használt ODF formátummal, ami iparági standardnak számít.

Idén jönnek a négymagos laptopok

2008. január 14., 06:46 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Digitimes szerzői a jelek szerint belenéztek az Intel roadmapjébe, és innen tudják, hogy az új mobilplatform, a Montevina júniusban kerül piacra. Az X4500 grafikus mag és a DDR3-támogatás megjelenése mellett úgy néz ki, négymagos processzor is készül majd a platformhoz, úgyhogy megkezdődhet az erős laptopok tömegtermelése. Persze már most is van olyan gép, amiben Quad-processzor van, de az hagyományos asztali csipet használ, így egy pillanat alatt lemeríti a telepeit. Az új négymagosok viszont keveset fogyasztanak majd, úgyhogy egy ilyen konfigurációnak már mi is látjuk értelmét.