Tech blog

Csináld magad Boeing 747

2007. október 20., 09:34 Módosítva: 2009.02.07 11:01

John Davis brit grafikus és hobbipilóta nyolc évet és 15 ezer fontot (kb. 5,4 millió forint) költött költött nagy álmának megvalósítására, egy Boieing 747 szimulátor összebarkácsolására. Az egész szobát elfoglaló monstrumon a Microsoft-féle Flight Simulator, és még vagy harminc más program fut egy 3,6*2,7 méteres óriásképernyőn. A Gizmodo interjújából az is kiderül, hogy hősünk otthagyta az állását, és a szimulátor bérbeadásából próbál ezentúl megélni (egy óra repülés 65 fontot, azaz 24 ezer forintot kóstál nála).

Szárnyal az iPhone, de azért a Razr a király

2007. október 20., 09:24 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Előzetesen mindenki azt várta, hogy az iPhone a maga hatszáz dolláros árával a hisztériáig fokozott várakozás ellenére elittelefon marad, és nemigen kerül fel az eladási toplistákra, ahogy Ferrariból sem szokás többet eladni a Suzuki Swiftnél. A Strategy Analytics piacelemző cég felmérése szerint viszont az elitisták meglepően jelentős vásárlói réteget jelentenek: Amerikában az elmúlt negyedévben 1,1 millió iPhone-t adtak el, így a készülék az AT&T szolgáltató legnépszerűbb darabja jelenleg, és az összesített toplistán is a negyedik. Kiderült az is, hogy az iPhone-vásárlók közel negyede az 50-60 év közötti korosztályból kerül ki.

Amerika első számú kedvenc telefonja, ahogy 2004 óta folyamatosan, továbbra is a Razr V3 a Motorolától.

Fejlesztői központot nyitott Budapesten a Microsoft

2007. október 19., 15:26 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Pénteken megnyílt a budapesti Microsoft Innovációs Centrum (MIC), ahol technológiai és üzleti képzések lesznek, illetve a szoftverfejlesztők és a műszaki felsőoktatásban résztvevő diákok kaphatnak segítséget. A központ a Microsoft Magyarország, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem és a Magyar Feltalálók Egyesületének összefogásával jött létre.

A centrum létrejöttét a Microsoft 100 ezer dollár készpénzzel, szoftverekkel és szakmai tudásával támogatta. A MIC-et kisvállalatok, felsőoktatási intézmények és a közigazgatási szervezetek tagjai is meglátogathatják. A hetvenöt négyzetméteres iroda a XI. kerületi Infopark "I" épületében található.

Világszerte száztíz microsoftos centrum van, a budapesti a tizenharmadik Kelet-Európában, és az első Magyarországon.

Hangfájllal támadnak a spamelők

2007. október 19., 15:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Eddig főleg képekben és pdf fájlokban érkeztek kéretlen reklámlevelek, a legújabb spamek azonban megszólalnak. Az mp3 fáljok lejátszásakor egy robothang buzdít tőzsdei vásárlásra. Röviden ismerteti a kiszemelt cég fényes jövőjét, majd többször lebetűzi a vásárlandó részvény kódját. Az MPP Desktop Ultimate spamszűrő hazai forgalmazója azt állítja, hogy ezen a programon akadt fenn először az új típusú spam.

Hiányos a világhírű észt e-kormányzat

2007. október 19., 14:35 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Számos hiányosságot észlelt Észtország számvevőszéke a balti állam e-kormányzati szolgáltatásainak működésében. A hatóság sok önkormányzat honlapján rossz használati útmutatókat talált, és csak a www.eesti.ee kormányzati portálon lelhető fel az összes szükséges információ. Emellett túlságosan bonyolult a digitális aláírások használata: a polgároktól olyan adatokat is kértek, amelyek az állami adatbankokban már megtalálhatók, ráadásul az aláírás kiváltása is hosszadalmas és nehézkes.


Az észtek kétharmada használja a világhálót, de a tallinni kormány az idei év végéig el akarja érni a százszázalékos országos lefedettségét. A márciusi észtországi parlamenti választáson 30 275 választópolgár - a szavazásra jogosultak 3 százaléka - szavazott elektronikusan. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választásokat megfigyelő missziója június végén azt tanácsolta a balti államnak, hogy teremtsen szilárd törvényi hátteret az internetes szavazáshoz és vezessen be szigorúbb biztonsági rendszabályokat a manipulációk kivédésére. (mti)

Lopják a meteoritot Peruban

2007. október 19., 11:33 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Nagy keletje van a perui Carancasban szeptember 15-én leesett meteoritnak. A nemzeti kincsnek számító darabokat ásványkereskedők lopják, illetve vásárolják a helyiektől. Az amerikai Michael Farmer, aki már régóta a meteoritokra specializálta magát és honlapján árulja a világ különböző részein lehullott értékes ásványokat, szeptember végén szintén a helyszínre érkezett és állítása szerint úgy vitt ki az országból 300 grammnyi ásványt, hogy ezt észre sem vették. A meteoritszilánkokat állítólag ezer dollárért adták el neki a helyiek, akik az iránt is érdeklődtek nála, hogy miként lehet az "égi kőből" kivonni a benne lévő ezüstöt. Farmer 50 dollárt akar kérni a meteorit grammjáért. (mti)

Az Invitelé a Tele2

2007. október 19., 11:08 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Invitel tulajdonosa (HTCC) 2007 júliusában állapodott meg a Tele2 magyarországi üzletének megvásárlásáról. Az ügyletet a Gazdasági Versenyhivatal októberben jóváhagyta, így a HTCC a héten lezárta a tranzakciót. A Tele2 Magyarország a egyelőre különálló vállalatként működik tovább, de a HTCC célja a teljes integráció, tehát a Tele2 név hamarosan eltűnik, és a szolgáltatások Invitel márkanév alatt lesznek elérhetőek.

A HTCC így már több mint egymillió ügyfelet szolgál ki Magyarországon. A Tele2 Magyarország 2006-os árbevétele 10.7 milliárd forint volt.

A csimpánzok szerelemből lopnak

2007. október 19., 10:59 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Kimberley Hockins, az angliai skóciai Stirling egyetem pszichológiai tanszékének tanára két éven keresztül tanulmányozta a guineai Bossau környékén élő csimpánzcsapatokat és felfedezte, hogy a majmok a parasztok papajatermésének megdézsmálásából származó zsákmány 90 százalékát termékeny korban lévő nőstényeknek ajándékozzák. Ennek oka a kutatók szerint bizonyára az, hogy ügyességüket fitogtassák és magukra vonják a gyengébb nem figyelmét. Hockins azt is megfigyelte, hogy a zsákmányból, sokkal kisebb mértékben ugyan, de anyjuknak is juttatnak. (mti)

Rosszul megy az AMD-nek

2007. október 19., 08:03 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az AMD mélyponton van, 2007 biztosan nem lesz a processzorgyártó kedvenc éve. Gyakorlatilag minden időszakban veszteséges volt a cég, a legutóbbi negyedet például 396 millió dolláros mínusszal zárta, ami csak a korábbi negyed 600 milliójához képest tűnik elfogadhatónak. A gyártó szerint még mindig elsősorban az Ati felvásárlásával kapcsolatos kiadások rontották a mérleget, de az állapothoz nagymértékben hozzájárul az Intellel vívott kíméletlen árharc is. A nagyobbik processzorgyártó ugyanebben az időszakban 1,8 milliárdos profitot ért el, ami mutatja, hogy az Intel alacsonyabb árak mellett is képes nyereségesen működni, ennek ellenére a cég racionalizálást tervez, aminek keretében kétezer dolgozótól válik meg. Az AMD egyébként a rossz negyed ellenére (vagy pont azzal összefüggésben) is növelni tudta bevételeit 1,632 milliárd dollárra a tavalyi 1,328 milliárdról. Ugyanebben az időszakban az Intel tízmilliárd dollár fölött zárt, szemben a tavalyi 8,7 milliárddal.

Olcsóbb lett a másolásvédelem nélküli zene az iTunesban

2007. október 18., 10:09 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Harminc százalékkal csökkentette az Apple a drm-mentes zenék árát az iTunes online zeneáruházban, így azok már csak annyiba kerülnek, mint a másolásvédett dalok. Az ár mostantól egységesen egy dollár dalonként. A kaliforniai cég az elsők között vezette be a drm-mentes dalokat az év elején, akkor még 1,3 dollárt kért a szabadságért. Jelenleg kétmillió másolásvédelem nélküli dal érhető el az iTuneson keresztül, persze nem a magyar felhasználóknak, mert itthon nem működik a szolgáltatás.

A gyakori szex javíthatja a spermák minőségét

2007. október 18., 10:03 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A termékenységi problémákkal küzdő pároknak eddig azt a tanácsot adták, hogy a tervezett fogantatás előtt tartózkodjanak egy ideig a szextől, mert így megnő a spermiumok száma és ezzel együtt a gyermeknemzés esélye. Ausztrál kutatók azonban arra a megállapításra jutottak, ha a spermiumok minőségével, életképességével van a gond, célravezetőbb éppen az ellenkezőjét tenni, és intenzívebb nemi életet élni, olvasható a BBC honlapján.
Tovább

Az akupunktúra enyhíti a műtét utáni fájdalmakat

2007. október 18., 10:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A műtét előtti és alatti akupunktúra enyhíti a sebészeti beavatkozás utáni fájdalmakat és a betegeknek kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükségük, mutatták ki amerikai kutatók. Az Észak-Carolina államban lévő Duke Egyetem Orvosi Központjának kutatói 15 klinikai vizsgálatot végeztek az akupunktúra fájdalomcsillapító hatására vonatkozóan.

A páciensek a különböző típusú beavatkozások előtt és alatt alkalmazott keleti gyógymódnak köszönhetően kevesebb fájdalmat éreztek a műtétek után. Mivel kevesebb fájdalomcsillapító szerre volt szükségük, ritkábban jelentkeztek náluk olyan mellékhatások, mint émelyegés, szédülés vagy vizelési képtelenség. Bár az ősi kínai akupunktúra pontos hatásmechanizmusa még nem ismeretes, számos kedvező hatásáról bizonyosodhattak meg az orvosok az utóbbi évtizedekben, mások viszont azt mutatták ki, semmi értelme az egésznek.

A kutatásról az Amerikai Aneszteziológusok Társaságának konferenciáján számoltak be San Franciscóban. (MTI)

Új fajok a Celebesz-tengerben?

2007. október 18., 09:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Amerikai és fülöp-szigeteki kutatók valószínűleg új fajokra bukkantak a Celebesz-tengerben, amely biológiailag az egyik leggazdagabb térsége a Földnek. A kutatók 2800 méteres mélységig tudtak lehatolni távirányítású kamera segítségével. A kutatók száz különböző élőlényt gyűjtöttek össze, amelyek közül több is eddig nem ismert fajhoz tartozik. Így például találtak egy átlátszó tengeri uborkát, egy szokatlanul fekete medúzát majdnem a tenger fenekén és egy tüskés, narancsszínű férget, amelynek tíz karja van, mint egy tintahalnak. A Celebesz-tenger a Fülöp-szigetektől délre és Celebesz szigetétől északra terüle el, és legmélyebb pontja ötezer méterre van a vízfelszíntől. A Celebesz-tenger feltehetően évmilliók óta részlegesen el van zárva a környező tengerektől, s a kutatók úgy vélik, hogy számos faj itt fejlődött ki, és innen terjedt el a világon, ezért a fajok egyik bölcsőjének tekinthető.


Képünk illusztráció

Főzzön ürülékkel!

2007. október 18., 09:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az emberi ürülékből kinyert biogáz révén fékezni lehet a globális felmelegedést és akár egymilliárd ember juthatna a higéniai követelményeknek megfelelő illemhelyhez - állítják indiai környezetvédelmi szakemberek. A komplex vécérendszert a 7. Vécé Világkongresszuson mutatják be Új-Delhiben, október végén.

Pathak munkacsoportjának új fejlesztésű berendezése biogázzá alakítja az összegyűlt fekáliát. A környezetbarát, üvegházhatás-mentes gázt főzésre és áramtermelésre lehet használni. A vizelet is hasznosul, műtrágya készül belőle.

A Sulabh csaknem 730 millió indiait akar megfelelő illemhelyhez juttatni. Az ENSZ 2000-ben meghatározott úgynevezett Milleneumi Fejlesztési Céljai közé tartozik, hogy 2015-re 2,6 milliárdról a felére csökkenjen azok száma, akik nem jutnak higiénikus, vízöblítéses vécéhez.

E cél megvalósulását kívánja elősegíteni a 2001-ben az első Vécé Világkongresszuson 42 állam részvételével megalakított Vécé Világszervezet is. (MTI)

Kína a Holdig megy

2007. október 18., 09:26 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Hold körüli pályára tervezett első kínai szondát október végén bocsátják fel az ázsiai országban, 15 éven belül pedig embert szeretnének a Föld kísérőjére juttatni. A Holdistennő 1, azaz a Csang-o ji-hao (Chang-e yihao) űrszondát a tervek szerint október 24-én lövik fel, az orbiter feladata többek között az égitest felszínének feltérképezése háromdimenziós felvételekkel és a Hold porának elemzése lesz.
Tovább

Olajat műanyagból mikrohullámmal

2007. október 18., 09:21 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az olajkészletek csökkenése, s az ezzel párhuzamos olajár-emelkedés miatt kulcsfontosságú lehet az a felfedezés, amelyről a Science et Vie című francia tudományos havilap számolt be: amerikai kutatók kidolgozták a módszert, amivel műanyagból mikrohullámú sugárzással miként lehet olajat létrehozni.
Tovább

Megújítja az lcd-t a Samsung

2007. október 18., 07:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Három új, laptopokba való lcd-kijelzőt mutatott be a Samsung, ezek mindegyike különleges képességekkel bír, sőt, a gyártó szerint áttörés a három modell. Kettő közülük valódi 16:9-es képarányt nyújt, egy pedig alacsony fogyasztású, LED-háttérvilágítású modell. A rövidesen a piacon is megjelenő modelleket Jokohamában, az FPD-n mutatták be. Várhatóan 2008 első felében kerülnek a boltokba a 16:9-es készülékek és a második félévben a LED- háttérvilágításos modell.

A szélesvásznú képernyők technikai paraméterei érdekesek, a 18,4 colos modell 1920x1080-as felbontást kínál 8 ms-os válaszidő mellett, a kontrasztarány 800 az 1-hez. A 16 colos modell 1366x768 pixelt ad. A LED-háttérvilágításos lcd 1440x900 képpontot tud majd megjeleníteni 15,4 colon, a kontrasztarány tízezer az egyhez lesz, alig két wattos fogyasztás mellett.

Jövőre jönnek a holografikus lemezek

2007. október 17., 07:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Holografikus elven alapuló adattárolási eljárások fejlesztése párhuzamosan több helyen is folyik a világban. A piaci forgalmazásra érett rendszerekhez az InPhase Technologies köré szerveződött vállalatcsoport áll a legközelebb. A cég többszöri halasztás után ez év februárjában jelentette be, hogy elkészült holografikus meghajtójának és a hozzá való egyszer írható WORM médiumoknak a végleges, értékesítésre kész változata. A tényleges szállítások viszont azóta is csúsznak, mint utóbb kiderült, részint a lemezek hiánya miatt.
Tovább

Kalózmásolatok elleni filtert mutatott be a YouTube

2007. október 16., 15:53 Módosítva: 2009.10.07 13:32

A szerzői jogokkal védett tartalmak kiszűrésére és automatikus eltávolítására alkalmas filtert mutatott be a YouTube. Az amerikai cég abban bízik, hogy kiengesztelheti a kalózmásolatok miatt folyton tiltakozó film- és televízióstúdiókat. A filter segítségével a jogvédett tartalmak tulajdonosai megakadályozhatják, hogy az adott videó felkerüljön a YouTube oldalára, vagy ha a tulajdonosok a videó maradása mellett döntenek, a tartalmakkal összefüggésben reklámfelületet adhatnak el.

A szerzői jogok védelmének hiánya miatt egymilliárd dollár (mintegy 177 milliárd forint) kártérítési eljárást indított a Viacom médiabirodalom a YouTube tulajdonosa ellen, amiért a New York-i központú társaság tulajdonában lévő több ezer videoklip engedély nélkül érhető el az oldalon. A YouTube 2005-ös elindulása óta a világ legnépszerűbb videomegosztó oldalává nőtte ki magát, amelyet a Google tizenegy hónappal ezelőtt 1,76 milliárd dollárért (mintegy 312 milliárd forintért) vásárolt meg.

Tovább

Percenként 1,4 millió keresés az interneten

2007. október 16., 15:21 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Percenként 1,4 millió kulcsszóra vagy kifejezésre keresnek rá az internetezők világszerte, áll a comScore piackutató intézet jelentésében. A felmérés szerint a Google keresőmotorja a legnépszerűbb: tíz közül hat keresést ezen keresztül bonyolítottak le a felhasználók augusztusban, összesen pedig 37 milliárd alkalommal vették igénybe az amerikai cég szolgáltatását. A második leggyakrabban használt kereső a Yahoo volt 8,5 milliárdos eredménnyel, a harmadik pedig a Kínában piacvezető Baidu (3,3 milliárd keresés egy hónap alatt).

Tovább

Rövidesen jön a Leopard

2007. október 16., 15:05 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Nem kérdés többé, hogy mikor jelenik meg a Mac OS X legújabb verziója, a Leopard, mert most már biztos: az Apple honlapján megjelent infó alapján október 26-tól vehető meg a szoftver. Az iPhone fejlesztése miatt megkésett operációs rendszer minimális rendszerkövetelménye 867 megahertzes G4-es processzor és fél gigabájt memória, az egy felhasználós verzió 129 dollárba kerül, az öt felhasználós 199-be. Jövő péntektől telepíthető.

Richter: pozitív vizsgálati eredmény skizofrénia ellen

2007. október 16., 09:54 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Pozitív eredményeket mutatnak a Richter Gedeon skizofrénia ellenes vegyületének klinikai vizsgálatai. Az előzetes eredményeket kedden tette közzé a Richter és a vizsgálatban résztvevő amerikai Forest Laboratories. Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a betegeken végzett fázis II. vizsgálatok, az előzetes adatok alapján, igazolták a vegyület hatékonyságát. Hozzátette, hogy a vizsgálatok adatainak teljes körű kiértékelése november vége előtt nem várható. A további fejlesztési lépésekről ezután hoznak döntést a társaságok. Az RGH-188 kódjelű vegyület a Richter kutatói által 2003-ban felfedezett új antipszichotikum. A vegyület klinikai vizsgálatai a központi idegrendszer terápiás területén specialistának számító Forest Laboratories bevonásával folynak az Amerikai Egyesült Államokban. (forrás: MTI)

Baktérium okozza a csokoládé-imádatot?

2007. október 16., 09:33 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A csokiimádóknak másfajta baktériumok élnek a beleikben, és valószínűleg ez az oka az édesség iránti olthatatlan vágyuknak, mutatták ki svájci kutatók. A kutatást azért volt nehéz végrehajtani, mert sok időbe telt, mire sikerült 11 olyan férfit találni, aki közömbös a csokoládé iránt, és sosem él vele. Az ötnapos kísérlet során vér- és vizeletvizsgálatok alapján ezt a 11 különcöt másik 11 olyan férfival hasonlították össze, akik mindennap fogyasztanak csokoládét. Így derült ki, hogy legalább egy tucat különbség fedezhető fel a két csoport vérében és vizeletében. A bélbaktériumok és a csokoládé vagy más étkek iránti vágy közti összefüggés még korántsem világos, tehát további kutatások szükségesek, főként azért, mert a kutatók azt remélik: új fogyasztó módszerek fejleszthetők ki bélbaktériumok mesterséges megváltoztatása révén. Ennek jogosultságát mutatja, hogy korábban már feltárták, hogy a lefogyott emberek baktériumállománya változáson ment át. A kutatásról a Journal of Proteome Research című szakfolyóiratban jelenik meg tanulmány pénteken. (forrás: MTI)

Rövid ideig bírja az új Zune

2007. október 16., 07:47 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Engadget bejegyzése szerint a Microsoft új zenelejátszói, a Zune 80, 8 és 4 nem bírja hosszan a videólejátszást, sőt, négy óra alatt lemerülnek a szerkezetek. Mindezt kikapcsolt vezetéknélküli kapcsolattal, és alacsony bitrátájú wmv-videók mellett hozták össze a készülékek, az oldal szerint tehát tovább csökkenhet az üzemidő jó minőségű filmek, és nem Microsoft-fejlesztésű fájlformátum mellett. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy az iPodok és a Zune-ok apró kijelzője mellett már 20 perc videózás is megerőltető, 4 óra után meg már nincs a júzernek szeme, bár a zenehallgatást sem bírják hetekig a készülékek: a flashmemóriás modell 24, a merevlemezes 30 óra után merül le. Mondjuk a legnagyobb konkurens, az iPod sem bírja sokkal tovább.

Láthatatlan pc

2007. október 15., 15:11 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az ilyet szeretjük: a Via egyik legújabb számítógépe nem is látszik. Elegünk van az ótvar nagy házakból, a zümmögő ventillátorokból, a pazarló térkihasználásból, meg abból, hogy hasonló megoldásokat csak méregdrágán lehet vásárolni olyan gyártóktól, mint az Apple, vagy a Sony. Kicsi, olcsó, csöndes gépeket akarunk.



A vm7700 egy pofonegyszerű ötleten alapul: négy csavarral a monitorokon megszokott, tízszer tíz centiméteres VESA tartófelülethez lehet fogatni, mégpedig úgy, hogy nem gátolja az ide illő tartókarok felszerelését sem. A 180 x 298 x 26 mm-es házba ültetett, mindössze 12 watt fogyasztású, passzív hűtésű rendszertől persze nem szabad nagy számítási teljesítményt várni, de azért sokféle feladatra alkalmas lehet.



A vm7700 VMPC egy gigahertzes Via C7 vagy másfél gigahertzes Via Eden ULV processzor és legfeljebb egy gigabájt memória köré épül. A CX700M2 csipszet magában foglal egy UniChrome II grafikus magot, amely MPEG-2 és WMV videók dekódolásával is igyekszik tehermentesíteni a processzort. Az adatok tartós tárolását egy 2,5 hüvelykes merevlemezre vagy SSD-re lehet bízni. A gépen van DVI, D-Sub és S-Video kimenet, analóg audiocsatlakozók, PS2, COM, USB 2.0 portok, Gigabit Ethernet hálózati csatoló, valamint opcionális alkatrészként 802.11b/g szabványú wifi modul és infrás távirányító. A gyártó Linux, Windows XP, XPe és CE operációs rendszerek futtatásához ajánlja a vm7700-at. (via Prohardver)

Az iPod minden idők legjobb kütyüje

2007. október 15., 14:25 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Legalábvbis a T3 magazin szavazása szerint. A magazin szerkesztői által szerényen "a kütyük világának Oscarja"-ként aposztrofált cím mellett az Apple megnyert még vagy féltucatnyit az összesen 25 kategóriában osztogatott díjakból, a 2007-es év legjobb kütyüje a Sony Playstation3 lett, a jövő év legjobban várt darabja pedig az iPhone. A díjazottak teljes listája itt.

Beszélt-e a neandervölgyi ember?

2007. október 15., 14:07 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A garat egyik csontja, a nyelvcsont, nagyon érdekli a paleontológusokat, mivel segítségével meg tudják állapítani, hogy képesek voltak-e beszélni a modern ember előtti emberek. Ezért van nagy jelentősége annak a két, 500 ezer éves, preneandervölgyi nyelvcsontnak, amelyet a Burgos melletti Atapuercóban találtak a spanyol kutatók.

Eddig a világban mindössze három ilyen kis csontot találtak, egy 60 ezer, egy 40 ezer, és egy 3,3 millió éveset. Ez utóbbi a csimpánzéhoz hasonlított. Az Atapuercóban talált csontok viszont gyakorlatilag teljesen azonosak a mai emberével, ami azt jelenti: az 500 ezer évvel ezelőtt élt ember képes volt a beszédre. A nyelvcsont felelős ugyanis a nyelv mozdulatainak többségéért, és a gégével együtt teljesíteni tudja a kizárólagos emberi funkciót, a beszédet. Ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy az ősember beszélt is, csupán a fiziológiai lehetősége volt meg erre - írta az El País című spanyol napilap.

A két csont megtalálása azért is jelentős, mert újabb ismerettel gazdagítja a vitát, amely arról folyik: mi vezetett a neandervölgyiek titokzatos eltűnéséhez. Eddig volt olyan feltételezés, hogy azért, mert nem tudtak beszélni, és így alulmaradtak a modern emberrel szemben, aki tudott és akivel több ezer évig együtt élt anélkül, hogy olyan összeütközés lett volna közöttük, amely kihalásukhoz vezethetett volna. Felmerült az is, hogy a klíma és a hozzá való alkalmazkodás okozhatta eltűnésüket, de újabb kutatási eredmények szerint annak idején nem történt semmiféle extrém klímaváltozás. Ezeknek az ismereteknek a fényében a neandervölgyiek eltűnése még rejtélyesebbé vált. A kutatók más okok keresésére kényszerülnek.


(MTI)

Játékszoftverrel javítják a repterek biztonságát

2007. október 15., 13:06 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Eddig a repterek biztonsági személyzete csak a beléptetésnél foglalkozott laptopokkal, de az utasok biztonsága érdekében hamarosan játszaniuk is kell majd. Persze nem az utasok laptopjával és nem is Doomot, hanem egy játékelméleten alapuló szimulációt, melynek segítségével alaposabban ellenőrizhetik a reptereket, írja a New Scientist.

Az őröknek elméletileg eddig is véletlenszerűen kiválasztott útvonalakat kellett bejárniuk, de ők is csak emberek, ezért idővel kialakulnak a kedvenc útvonalaik, és a türelmesebb bűnözők ezt kihasználhatják. Praveen Paruchuri a UCLA munkatársa azonban készített nekik egy játékelméleten alapuló szoftvert, amely több véletlenszerű útvonalat szimulál, és azt is megmutatja, hogy a bűnözők miként reagálnának a mozgásukra. A terep Los Angeles nemzetközi reptere.

A szoftver kiszámolja, miként lehet elkapni a legtöbb bűnözőt, és minden egyes szituációra megadja a legjobb útvonalat.

Kulcstartóba épített hitelkártya

2007. október 15., 07:55 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Kulcstartóba épített hitelkártyát hozott forgalomba a Visa International az Egyesült Államokban, a fizetőeszközt kisebb vásárlások lebonyolítására szolgál. A Micro Tag elnevezésű eszközt a slusszkulcsra, vagy a lakáskulcsra ajánlatos ráerősíteni, így kis hitelkártya mindig kéznél lesz.



Az új rendszer 25 dollár (4392 forint) alatti egyszeri kifizetés lebonyolítására hivatott: az összeg elég egy ebédre valamely gyorsétteremben, tankolásra, vagy esetleg jegyvásárlásra. A kulcstartó tehát a hagyományos bank- és hitelkártyák kiegészítéseként szolgál, viszont számtalan előnyt kínál, hiszen tulajdonosának nem kell minden apró-cseprő vásárlás miatt elővenni pénztárcáját, nem kell bajlódnia a PIN-kóddal, vagy odaadnia bakkártyáját a pénztárosnak. A vásárláshoz elég a kulcstartóval megközelíteni a pénztárgép speciális, érintésmentes leolvasóját. (MTI)

Először hallották a polip hangját

2007. október 12., 11:48 Módosítva: 2009.09.23 14:57

Spanyol kutatók először hallhatták és tanulmányozhatták egy fejlábú hangját, és az nem kis meglepetést okozott számukra. A halak által üldözött Octopus Vulgarist a Baleári-szigetek partjainál követte kamerájával egy búvár, és a Spanyol Tengeri Kutató Intézet munkatársai megdöbbentek, amikor a felvételekkel együtt rögzített hangot is meghallgatták. Eddig a fejlábúak közül csak a tintahal gyenge hangját ismerték, amelyet a víz kilökésekor ad ki. A polip viszont egy lövéshez hasonlót adott ki és ezzel egy időben még valamiféle villanást is láttak.

A hang az állat védekező stratégiájának része, vélik a tudósok, amelyet azért ad ki, hogy megmeneküljön a vízben terjedő vibrációkra érzékeny ragadozó halaktól. Ezt alátámasztja , hogy az állatnak a hang kiadása alatt és után védekező pózt vett fel. Még nem biztos, hogy tudatos magatartásról van szó, lehet, hogy csupán a hidrodinamikai feltételek váltják ki a hangot.

A lövést a polip valószínűleg izmainak igen erős és gyors összehúzásával éri el, a közben látott fény azonban a keletkezett vízbuborékokba behatoló napsugarak hatására alakulhatott ki. Mivel ez az akció nagyon sok energiát követel, az állat csak extrém esetekben használja, ezért nem fedezték fel még nála ezt a különleges magatartást. (mti)