Tech blog

Kevesebb előfizető a Vodafone-nál

2007. szeptember 27., 12:03 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Idén augusztusban a három hazai mobiltelefon-szolgáltató ügyfeleinek száma 101 ezerrel 10 millió 387 ezerre nőtt, így száz lakosra 103,3 előfizetés jutott a hónap végén - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság csütörtökön.
Tovább

Kalandtúra világító uborkával

2007. szeptember 27., 12:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Élettudományi, fizikai, kémiai bemutatókkal, éjszakai kalandtúrával, művészeti produkciókkal várják az érdeklődőket pénteken, a Kutatók Éjszakáján Szegeden - közölte Boár Tamás, a szegedi esemény egyik szervezője. Szokatlan kísérleteket végeznek élelmiszerekkel, látható lesz majd világító uborka, készül túróból ragasztó és a vörösbort is elszíntelenítik. A szervező elmondta, hogy az előzetes jelentkezések alapján az esemény egyik legnépszerűbb programja az egyetemi füvészkertben rendezendő éjszakai kalandtúra lesz. Itt a jelentkezőknek egy zseblámpa és egy térkép segítségével a sötétben megtalált állomásokon a növényvilággal és a biológiával kapcsolatos kérdéseket kell megválaszolniuk. (via MTI)

Rosszul számol az Excel

2007. szeptember 27., 11:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Futótűzként terjed a hír, hogy hülye az Excel 2007, legalábbis szorozni nem tud: ha nem is gyakran, néha előfordul, hogy hibás eredményt hoz ki a táblázatkezelő. Ha valaki példádul azt szeretné tudni, hogy mennyi 850 szorozva 77,1-gyel, az semmiképp se a Microsoft programját kérdezze meg, mert azt a választ kapja, hogy százezer. Nem számoltunk utána, de biztos, hogy nem. De nemcsak ezt a két számot kell kerülni, úgyhogy aki jót akar, az a hiba javításáig nem játszadozik az Excellel.

Negyedmillió PSP ment el négy nap alatt

2007. szeptember 27., 04:51 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Úgy tűnik, a japánok csak arra vártak, hogy megjelenjen a PSP vékonyabb verziója, mert amint a boltokba került, máris lecsaptak rá. Négy nap alatt 250 ezer fogyott a hordozható játékgépből, míg alig különböző elődjének már két hónap kellett a hasonló eredmény eléréséhez. A sikeres start jó hír a Sonynak, főleg, hogy a vállalatnak nem minden jött ilyen jól össze: eddig a PSP sem hozta azt, amit vártak tőle, és a PlayStation 3-eladások sem akarnak beindulni. Az új PSP vékonyabb, gyorsabban tölti be a játékokat, és olcsóbb is, elődjénél, igaz, 172 dollárjával még most is többe kerül, mint a 146 dolláros Nintendo DS Lite.

Egzotikus állatot kap, aki előfizet a netre

2007. szeptember 26., 18:46 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egzotikus állatok örökbefogadóivá válhatnak azok, akik a VIVAnetnél fizetnek elő az internetre, vagy meghosszabbítják szerződésüket. Az előfizetőknek nem jelent többletterhet a nevelőszülővé válás, mert a befizetett összegből a szolgáltató juttatja el az Állatkertnek a támogatási összeget. Ugyanakkor megmarad a személyes közreműködés élménye, hiszen maguk választhatják ki az örökbefogadáshoz az állatot, és egy erről szóló dokumentumot is kapnak az Állatkerttől.


Az internetszolgáltató huszonkét állatot örökbefogadott, és arra kívánja ösztönözni előfizetőit, hogy kövessék a példáját, és ők is válasszanak a huszonkét állatból, amelyet saját honlapján tesz közzé. Az örökbefogadható állatok között megtalálható Bóbita, a kis oroszlán, a júniusban született leopárdok egyike és Layla, a mesterséges termékenyítéssel fogant orrszarvú. A kevésbé ismertek közül listára került Komba, a duméril-boa és Papi, az emu apuka. Az örökbefogadási akció október elsején indul.

Egy terabájtot tárol a Sharp blu-ray felvevője

2007. szeptember 26., 18:21 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Hamarosan olyan blu-ray videofelvevőt dob piacra a Sharp, amelyben egy terabájtos merevlemez lesz. A Japánban december elsején megjelenő készülék 127 órányi nagyfelbontású filmet tárol, ezért viszont elég sok pénzt kell fizetni. A kütyü ára átszámítva nagyjából 460 ezer forint. Bár ez az eddig legnagyobb tárhellyel felszerelt blu-ray felvevő, a rivális Toshiba már korábban piacra dobta a maga egy terabájtos hd dvd felvevőjét.

Köztudott, hogy egyre élesedik a harc a két nagykapacitás dvd-formátum, a blu-ray és a hd dvd támogatói között, és szakértők szerint a háborút a blu-ray nyeri majd, valamikor másfél év múlva.

Új állat- és növényfajokat fedeztek fel a vietnami dzsungelben

2007. szeptember 26., 15:13 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Tucatnyi új állat- és növényfajra bukkant vietnamban a WWF (nem a pankrátorszövetség, hanem a Természetvédelmi Világalap) expedíciója. Az ország középső részén, az Annamites hegység Green Corridor (zöld folyosó) nevű, buja dzsungellel fedett részét 2004 óta járják a kutatók, és sorra fedezik fel az eddig ismeretlen fajokat. A mostani adagban két pillangóról, egy kígyóról, négy orchideáról, és három egyéb növényről már kiderült, hogy új fajok, további négy eddig ismeretlennek tűnő orchideát még vizsgálnak.

Januárban jön az Office 2008 for Mac

2007. szeptember 26., 14:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A jövő januári Macworld Expo konferencián jelenik meg a Microsoft első számú pánzgyárának számító Office csomag Macintosh-változata. Az ár azonos a pécéssel, vagyis a fullextrás, képkezelő programmal feldúsított verzió 500 dollár, a normál 400, a diákoknak szánt 150, és Office 2004-ről is lehet váltani, 240-ért. PowerPC és Intel-alapú gépeken is fut, magyar verzióról egyelőre nincs szó.

Visszatértek az űrcsótányok

2007. szeptember 26., 14:07 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Szerencsésen visszaérkeztek a Földre szerdán a Foton-M fedélzetén az űrt megjárt csótányok, csigák, gyíkok, mongol egerek, lepkebábok, selyemhernyók és mikroorganizmusok.

A Foton-M Kazahsztánban, Kusztanaj várostól 140 kilométerre ért földet, és megkeresésére - valamint az állatkák fogadására - a helyszínre indultak a szakemberek, köztük a kísérletben résztvevő Európai Űrügynökség emberei.

Nyikolaj Szokolov, a Foton-M 3 repülésvezetője elmondta, hogy a kapszula megtalálása után két órán belül kinyitják a konténereket, amelyekben az állatok utaztak, és az utasokat átadják a kísérletet megrendelő tudományos intézeteknek, hogy ne kelljen azt a hosszabb időt a kapszulában tölteniük, amíg a Foton-M eljut gyártási helyére, Szamarába.

A hörcsögfélék családjához tartozó mongol egerekre bizonyosan szomorú sors vár: velük elvégeznek néhány kísérletet az Orosz Tudományos Akadémia orvosbiológiai problémákkal foglalkozó intézetében, majd a tervek szerint elaltatják őket.

Az állatok űrutazásától új ismereteteket remélnek a kutatók többek között arról, hogy a súlytalanság hogyan hat általában az alacsonyabb rendű állatokra, és különösen a metamorfózisra, arra a folyamatra, amelynek során a hernyóból báb, és abból pillangó lesz.

(MTI)

Hitelkártya-méretű mp3-lejátszó

2007. szeptember 26., 07:35 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Sokkal vékonyabb már biztosan nem lehet. A névtelen kínai gyártó terméke gyakorlatilag egy teljes értékű mp3-lejátszó, azt leszámítva, hogy használójának fogalma sem lehet arról, éppen melyik szám következik. Igaz, az iPod shuffle óta tudjuk, hogy ez nem tragédia. Az eszköznek két gigabájtos a flashmemóriája, felismeri az mp3 és a wma-formátumokat, adathordozóként is használható, és csak 42 dollárba, körülbelül nyolcezer forintba kerül. És nagyon vékony.

Még másfél évig tart a dvd formátumháborúja

2007. szeptember 25., 18:58 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A következő másfél évben nem várható az új generációs dvd-lejátszók elterjedése, mert az emberek megvárják az árak zuhanását, és azt, hogy melyik formátum lesz a győztes. A formátumháború két szereplője a Toshiba által támogatott hd dvd és a Sony által támogatott blu-ray.

Hollywood és az elektronikai gyártók sokat várnak e technológiáktól, hiszen ezek teszik lehetővé a nagyfelbontású filmek forgalmazását. A Forrester piackutató cég szerint végül a blu-ray lesz a győztes, de ehhez előbb jelentősen csökkenteni kell az árakat, írja a ZDNet. Most egy blu-ray lejátszó ötszáz dollárba kerül, míg egy hd dvd lejátszó csupán négyszáz dollárba, és év végén további árcsökkenés várható.



Az elemzőcég szerint feltétlenül piacra kell dobni egy körülbelül kétszázötven dolláros blu-ray lejátszót, ha Sony az idei karácsonyi szezonban sikereket akar elérni a technológiával. A Forrester azt állítja, hogy a nagyfelbontású tévék tulajdonosai átlagosan legfeljebb 200 dollárt hajlandóak kifizetni egy új lejátszóért.

YouTube-ra tölt az új Premiere Elements

2007. szeptember 25., 17:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Megújult az Adobe otthoni felhasználóknak szánt Elements szoftvercsomagja. A Photoshop Elements 6 és a Premiere Elements 4 külön-külön megvásárolva 99-99 dollárba kerül, együtt azonban csak 149 dollárba. Mindkét program sötét interfészt kapott, mint a Lightroom. A Photoshop CS3 programból átemelt Photomerge funkcióval a felhasználók kivághatják a képekből a legjobban sikerült grimaszokat, és montázst készíthetnek belőlük.
A Photoshop Elementsben emellett Flash alapú albumokat is lehet készíteni.

A Premiere Elements mindig is arra volt jó, hogy a családi videókat megvágva dvd-re lehessen kiírni, a négyes verzió pedig már a nagyfelbontású formátumokat, illetve a hd dvd és blu-ray lemezeket is támogatja, aki pedig nem szereti gyűjtögetni a videókat, mindet közvetlenül a programból feltöltheti a YouTube-ra, ráadásul a videómegosztó saját Flash formátumában, tagekkel együtt.

Éjféltől lehet kapni a Halo 3-at

2007. szeptember 25., 17:10 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Magyarországon szerdán debütál az egyik legsikeresebb lövöldözős játék folytatása, a Halo 3. Ahogy illik, az eseményről ma igazi éjfélig sorban állós rendezvénnyel emlékeznek meg a keményvonalas játékosok nagy örömére. Az Xbox 360-nal rendelkező geekek a Mammut 2 üzletközpontbeli Saturnban várhatják a nulla órát, de már este 10-től lesznek programok. Felavatják például a játék főszereplője, Master Chief szobrát, és az árusítás megkezdése előtt két órával ki lehet próbálni a játékot. Éjfélkor hostesslányoktól övezve megjelenik maga Master Chief, akivel meg is lehet mérkőzni. A játék egyébként három kiadásban kerül a polcokra, a legdrágább verzió harci sisak alakú dobozban érkezik szörnylexikonnal és extra dvd-lemezekkel.

Nem lesz kereső a Vista SP1 startmenüjében

2007. szeptember 25., 17:06 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A ZDNet letöltötte és kipróbálta a Windows Vista első nagy javítócsomagját, az Service Pack 1-et. A változások nagy részét az átlag felhasználók biztosan nem veszik észre, de van egy-két igen látványos újítás is. Például a töredezettségmentesítőben ki lehet választani köteteket, a startmenüből pedig eltűnik a kereső. Nagyjából negyven perc alatt települ a csomag, és közben négyszer újraindul a gép.

Több száz rendezvény a Kutatók Éjszakáján

2007. szeptember 25., 14:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Kilenc város tizenkét intézményében, hatszáz kutató részvételével, kétszáznál is több rendezvény várja szeptember 28-án pénteken, a Kutatók Éjszakáján az érdeklődőket, jelentették be az eseményeket szervező Tempus Közalapítvány keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Az Európai Bizottság által támogatott rendezvénysorozatnak is az a célja, hogy közelebb hozza az embereket a tudományhoz, s ezzel növelje a tudományos karrier vonzerejét. Az idei rendezvényekkel a fiatalokat célozzák meg, bemutatva, hogyan építhető fel a tudományos karrier, és hogy a kutatók nem "elefántcsonttoronyba" zárkózva élnek, hanem olyan színes egyéniségek, akik szívesen osztják meg eredményeiket az érdeklődőkkel.

Tovább

Klímaváltozás: a többség azonnali cselekvést akar

2007. szeptember 25., 13:27 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Föld lakosságának kétharmada azonnali cselekvést sürget a klímaváltozás megfékezése érdekében, derül ki a BBC felkérésére készült közvélemény-kutatásból. A brit közszolgálati műsorszóró társaság megbízásából 21 országban megkérdezett összesen 22 ezer ember 65 százaléka szerint "jelentős lépésekre van szükség, haladéktalanul". Spanyolországban a legmagasabb, 91 százalék az azonnali fellépést sürgetők aránya, a legalacsonyabb, 21 százalékos arányt pedig Indiában mérték. A felmelegedést okozó gázkibocsátásban első helyen álló Egyesült Államokban 59 százalék tartja szükségesnek a klímaváltozás megfékezését késedelem nélkül. Kínában - ahol ötnaponta épül fel egy újabb széntüzelésű erőmű - 70 százalék vélekedik így.

Tovább

Placebo az akupunktúra?

2007. szeptember 25., 12:42 Módosítva: 2012.09.11 15:06
Az akupunktúra hatásosabb a hátfájás megszüntetésében, mint a konvencionális terápiák, állítja egy német kutatócsoport. Vizsgálatuk szerint az akupunktúra tűkkel kezelt alanyok közel felének hónapokra eltűnt a fájdalma. Ugyanakkor a gyógyszerekkel és más nyugati orvosi gyógymódokkal kezelt betegek csupán negyede lett jobban, írja a BBC. Ráadásul a hamis akupunktúra is hatásosabbnak bizonyult, mint a hagyományos terápia. Ez esetben nem szúrtak olyan mélyre és nem is azokra a pontokra, amelyeket a szakértők hatásos akupunktúra-pontokként tartanak számon. Mégis, a „csak úgy” szurkált betegek 44 százaléka számolt be javulásról. A bochumi Ruhr Egyetem kutatói emiatt úgy vélik, vagy a test képes az egyszerű tűszúrásokra is reagálni, vagy maga az akupunktúra placebo.

Íme a Neptunusz hőtérképe

2007. szeptember 25., 12:08 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Egy nemzetközi csillagászcsoport elkészítette a Neptunusz déli féltekéjének első hőtérképét, írja a Hírek.csillagászat.hu. A kérdéses hőmérséklet körülbelül 10 fokkal magasabb, mint a bolygó többi területein. A Neptunusz átlaghőmérséklete egyébként nagyon alacsony, mindössze -200°C. A bolygó (2006 augusztusa óta a Naprendszer legkülső bolygója) nagyjából 30-szor messzebb van a Naptól, mint a Föld, így a légkörét érő besugárzás mindössze 1/900-ad része a bolygónkra jutónak. Mégis, ez a kevéske napfény is jelentősen befolyásolja a légkör állapotát.

Tovább

A Motorola bemutatta az első kereskedelmi wimax-modemet

2007. szeptember 25., 07:47 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Várhatóan jövőre indul be a wimax-gőzhenger, 2008-tól több, a Motorola modeméhez hasonló termék jelenik meg a piacon, A CPEi 300-at a WiMAX World konferencián mutatták be. Az eszköznek egy adatportja van (az Engadget valószínűsíti, hogy egy Ethernet), és van rajta két RJ-11 kapu a VoIP-hozzáférésnek. Arról még nincsenek információk, hogy mikortól lehet megvásárolni a modemet, és az sem nyilvános, hogy mennyibe kerül majd. Az viszont biztos, hogy a wifi utódjának szánt technológia lassan elstartol. A két rendszer közti fő különbséget a felhasználó abban érzi, hogy amíg a wifivel csak pár száz méterről lehet netezni, addig a wimax-szal az adótól több kilométerre is lehet fogni a jelet: sokkal nagyobb lefedettséget biztosít a technológia, így pár toronnyal közel száz százalékos elérést lehet biztosítani egy nagyobb város belvárosában, vagy egy-egy kisebb településen. Ugyanakkor a wimax egyelőre inkább az üzleti célú vásárlókat és nem a végfelhasználókat célozza meg.

A NASA 2037-ig embert küldene a Marsra

2007. szeptember 24., 19:01 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A NASA 2037-ig szeretne embert küldeni a Marsra - jelentette be hétfőn Michael Griffin, az amerikai űrkutatási hivatal vezetője egy Indiában zajló nemzetközi űrkutatási értekezleten. „A Holdra és a Marsra tervezzük építeni a holnap és a távoli jövő civilizációját” - mondta a konferencia mintegy kétezer részvevőjének az India déli részén fekvő Haidarábádban. A tervek szerint a Holdra 2020-ig újra ember lép, a NASA veterán mérnököket is bevont az új Hold-programba.


Az űrügynökség Mars-programja is halad: a NASA augusztusban indította útnak a Phoenix amerikai Mars-szondát, amely a tervek szerint mintát vesz majd a vörös bolygó sarkvidéki régióinak állandóan fagyott talajából, hogy élet nyomai után kutasson benne. A tervezett menetrend szerint a Phoenixnek 2008. május 25-én kell leszállnia a Marsra, ottani küldetése az elképzelések szerint három hónapig tart majd.

[via MTI]

Magyarország brutálisan fertőzött spammel

2007. szeptember 24., 14:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Symantec legfrissebb internetbiztonsági jelentése szerint az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló térség legtöbb emailt küldő húsz országa közül a Lengyelország a leginkább spammel szennyezett: az emailek 86 százalék kéretlen reklámlevél. A második helyezett Spanyolország után rögtön Magyarország következik, nálunk a levélszemét aránya 82 százalék.

Arra is rájött a Symantec, hogy a támadók közvetetten veszik célba áldozatukat. Először egy megbízhatónak tartott környezet, például gyakran látogatott pénzügyi, népszerű közösségi és munkaerő-toborzó webhelyek sérülékenységeit használják ki. Ha a megbízható weboldalt már sikeresen megtámadták, a netbűnözők a továbbiakban azon át terjesztik rosszindulatú programjaikat. Ezzel a támadási módszerrel a netbűnözők a célpontok aktív keresése helyett megvárhatják, míg az áldozat házhoz jön.

A közösségi hálózatok különösen értékesek, mivel itt nagyon sok embert érhetnek el, akik közül sokan bíznak abban, hogy a weboldal és az ott fellelhető tartalmak biztonságosak. Ezeken a webhelyeken rengeteg bizalmas felhasználói információ veszélybe kerülhet, amelyeket személyazonosság ellopásához, netes csaláshoz, vagy más weboldalak eléréséhez lehet használni.

Játékgép gazdag őrülteknek

2007. szeptember 24., 14:11 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A játékosok lassan két éve szívnak azzal, hogy hiába veszik meg a legerősebb hardvert, a szoftverek nem tudják kihasználni azt. Bár egyre több játék örül a második magnak, a négymagos rendszerek még mindig kihasználatlanul állnak, pedig némi bűvészkedéssel nyolcmagos gépet is építhet magának bármelyik fanatikus. A négy grafikus magot használó konfigurációkról meg már tényleg ne is beszéljünk.



Az IDF-en bemutatott Lost Planetben az a jó, hogy rávilágít: semmi szükség nyolcmagos gépekre, mert nincs az a játék, ami megizzasztja őket. A program futtatás a közben legfeljebb 20-30 százalékos leterheltség mellett dolgoztak a 3,4 gigahertzen üzelemő magok, de ennél sokkal fontosabb, hogy mindegyikük munkára volt fogva, tehát egy Quad-rendszer minden erőtartalékát képes lesz kihasználni a Lost Planet: nem mennek feleslegbe a gigaflops-ok.

Master Chief origami

2007. szeptember 24., 11:06 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Holnap éjfélkor jelenik meg az éve egyik legjobban várt játéka, az Xbox360-as Halo 3. Erre a jeles alkalomra készítette a billybob844 fedőnevű művész a főhős papírból hajtogatott 33 centis mását. A figura 42 darabból (plusz tíz a fegyver) áll, és a felületét 2900 poligon alkotja. Aki esetleg utánacsinálná, letöltheti a tervrajzot innen.

32 milliót ért az űrhajós Biblia-idézete

2007. szeptember 24., 10:35 Módosítva: 2009.02.07 11:01
5

Csaknem 180 ezer dollárért talált gazdára az űrkutatási relikviák árverésén egy Biblia-idézet, amelyet saját kezűleg vetett papírra Buzz Aldrin, az Apollo-11 űrhajósa, aki a második emberként léphetett a Hold felszínére 1969-ben Neil Armstrong parancsnok után. Aldrin azt tervezte, hogy az Újszövetségből vett gondolatokkal üzen majd a Holdról, de vágya nem teljesülhetett, mert Madalyn Murray O'Hair, a nem hívők jogainak harcos védelmezője perrel fenyegette meg az amerikai űrkutatási hivatalt.
Felolvashatta viszont írásának azt a részét, amelyben azt kérte hallgatóitól, hogy egyperces csendben "elmélkedjenek az elmúlt néhány óra eseményeiről és mondjanak köszönetet a maguk módján".
A kartotéklapnál nem nagyobb írás pontosan 179 250 dollárért kelt el az árverésen, ami közel 32 millió forintot jelent.

(MTI)

Különdíj az első mobilbeszélgetésért a Holdon

2007. szeptember 24., 10:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Google húszmilliós felajánlása az első Holdra juttatott robotautóért kicsit ugyan nagylelkűbb volt, de ne legyünk telhetetlenek: az amerikai YouNeverCall mobilcég tízezer dolláros jutalmat ígér annak, akinek először sikerül mobiltelefon-beszélgetést lebonyolítani a Hold felszínén (plusz ötszáz az első holdi sms-ért).

Mai kérdésünk: vajon mennyivel olcsóbban forgatta meg a nevét így a médiában a cég a kis színes hírekkel, mintha ugyanennyi hirdetési felületet vett volna?

Munka közben is első a szex?

2007. szeptember 24., 07:41 Módosítva: 2009.10.08 13:46
A munkahelyi, magáncélból folytatott internetezés komoly károkat okoz, mondta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója.. A cég ügyfeleinek adatait elemezve kiderül, hogy a leggyakrabban hírportálokat és vásárlással kapcsolatos oldalakat látogatnak az emberek, de a szexoldalak is előkelő helyen állnak. Az adatokból kiderül, hogy sok cégvezető nem foglalkozik a kiesett munkaidővel, pedig konkrét számokban kifejezve a veszteség meglehetősen komoly.

Napi mindössze tíz perc magáncélú internetezéssel számolva, 168 órás munkahónapot és 300 ezer forintos bruttó átlagbért figyelembe véve, egy százfős cégnél havi 625 ezer forint a veszteség. Ez éves szinten 7,5 millió forint, számolta ki a Panda. További problémát jelent, hogy az igazi biztonsági kockázat a főleg a szexoldalakban rejlik, hiszen a digitális károkozók nagy része innen érkezik a felhasználók gépére.

Arról nem szól az elemzés, hogy mennyire esne vissza a munkavállaló teljesítménye, ha már arra a nyomorult 10 perces magáncélú netezésre sem fordíthatna időt.

Az űrben is böjtöl a muszlim asztronauta

2007. szeptember 21., 13:26 Módosítva: 2009.02.07 11:01

"Remélem, be tudom tartani az összes muszlim szokást" - nyilatkozott Sejk Muszafar Sukor, az első malajziai űrhajós, aki a 16. ISS expedíció keretében október 8-án indul a egy Szojuz fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra.

Sukor tíz napig lesz az állomáson amerikai, orosz és francia kozmonauták társaságában. Elmondása szerint igyekszik majd segíteni, ahol csak tud, holott valójában egyfajta űrturista; a maláj kormánnyal még 2003-ban nyélbe ütött milliárdos fegyverüzletért cserébe viszik magukkal az oroszok.

A Ramadánt (ami a muzulmánok számára a testi-lelki megtisztulás hónapja, ilyenkor napkeltétől napnyugtáig nem vesznek magukhoz táplálékot, és tartózkodnak a test mindenfajta örömétől) az iszlám vallási ügyekért felelős malajziai minisztérium szakértői által összeállított zsebkönyv iránymutatásai alapján tartja majd Muszafar. A húszoldalas segédlet részletesen szabályozza azt is, hogyan kell súlytalanságban imádkozni.

(MTI)

Továbbra is a csúcson a Google

2007. szeptember 21., 12:35 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Hitwise augusztusi adatai szerint töretlen a Google uralma a keresők között. Az amerikai netezők a kereséseik 63,98 százalékát intézték a Google-lel, a Yahoo messze-messze lemaradva 22,87 százalékkal a második, az MSN keresője 7,98, az ask.com 3,49 százalékot tud felmutatni, a maradék másfél százalékon 48 további keresőmotor osztozik.

Tavaly ilyenkor a sorrend ugyanígy nézett ki, azóta a Google közel négy százalékot nyert, az MSN ugyanennyit veszített, a Yahoo meg maradt, ahol volt.

Karcolódik-e az iPod Touch kijelzője?

2007. szeptember 21., 12:09 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A hatalmas érintőképernyővel büszkélkedő új iPod egy bátor amerikai tulajdonosa, Robshoy vállalkozott arra, hogy ezt kiderítse. Biztosítótű, kulcs és borotvapenge az iPod-kijelző ellen!

 

Mégsem 25 éves a szmájli

2007. szeptember 21., 11:44 Módosítva: 2013.02.07 13:55

A hivatalos évfordulón mi is megünnepeltük a :-) karaktersorozat születésnapját, erre most kiderült, hogy másfél évtizedet tévedett mindenki. A Snopes városilegenda-kutató oldal ugyanis feltúrt egy 1967-ből származó Readers Digest magazint, amiben a baltimore-i Sunday Sun nevű (mára megszűnt) lap egyik újságírója, Ralph Reppert említi egy cikkben, hogy Ev nevű nagynénje a -) karakterekkel fejezi ki a leveleiben, ha valamit viccesnek tart.

Boldog 40. születésnapot, szmájli, jól tartod magad, simán letagadhatnál tizenötöt!