Tech blog

Megtalálták Szauron szemét!

2007. október 3., 10:14 Módosítva: 2009.02.07 11:01
15

És minket néz 25 fényév távolságból! Miközben a NASA csillagászai azon örvendeznek, hogy a Hubble űrteleszkópon keresztül sikerült születőfélben levő, és nagyon fiatal bolygókat megfigyelniük, a fejlődésük olyan ciklusában, amilyet még sosem sikerült tanulmányozni, mi meg vagyunk döbbenve. Hát senki nem vette észre, hogy a Fomalhault nevű fiatal csillagot körülvevő törmelékgyűrű (amiből előbb-utóbb egy bolygó születik majd) egy az egyben úgy néz ki a NASA képén, mint Szauron szeme a Gyűrűk urában?

Egymilliót kapsz, ha meghallod a különbséget!

2007. október 3., 10:03 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Pear Cable nevű, audiofilokra specializálódott cég legújabb ajánlata, a hétezer dolláros hangszórókábel, többeknél kiverte a biztosítékot az óceán túlpartján. A cucc Anjou néven fut, egy négyméteres darab 7250 dollárba kerül (közel 1,3 millió forint), és a drága audiocuccokkal foglalkozó magazinok tesztelői el vannak alélva tőle, hogy mennyire jól szólnak a kábelre kötött hangfalak.

James Randi (híres szkeptikus amerikai bűvész, minden áltudományok esküdt ellensége, Uri Geller-leleplező könyvek szerzője) most egymillió dollárt ajánlott fel annak, aki bizonyíthatóan, laboratóriumi körülmények között ellenőrizhető módon képes meghallani a különbséget az Anjou és egy közepesen drága Monster kábellel szerelt hangfal hangja között. 

Harminc évig bírja a csodaakku

2007. október 3., 09:45 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Felejtsük el az akkuk újratöltését! Két-három éven belül a boltok polcaira kerülhet az az új akkumulátor, ami nagyjából tízszer annyi ideig képes energiával ellátni egy laptopot vagy mobiltelefont, mint ameddig azt egy átlagember használna, mielőtt lecseréli - adta hírül a Next Energy News. A 30 évig működő csodaaksi radioaktív izotópokból (konkrétan tríciumból) meríti az energiáját, és bár ez ijesztően hangzik, nem sugároz, sőt, sokkal környezetbarátabb, mint a most használt lítium-ion elemek. A technológiát az amerikai légierő egyik kutatólaborja dolgozta ki, tehát várhatóan először katonai célokra fogják használni.

Leszokás után is öl a cigaretta

2007. október 3., 07:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A dohányzás bekapcsol bizonyos géneket, és emiatt még a leszokás után is tüdőrák vagy egyéb betegség alakulhat ki - mutatták ki kanadai kutatók. A Brit Columbia kanadai szövetségi tartományban működő rákkutatási központ szakemberei szerint bár számos genetikai változás megszűnik, amikor valaki leszokik a dohányzásról, bizonyos gének bekapcsolva maradnak éveken át. (Bármely sejtben bármely időpontban a gének ötöde van bekapcsolva.)

A kutatók jelenleg ezzel magyarázzák, hogy miért áll fenn a tüdőrák veszélye a leszokás ellenére is. A génállomány károsodása ugyanis a rák egyik fő oka. „Az újonnan diagnosztizált tüdőrákos betegek ötven százaléka exdohányos" - hívták fel a figyelmet a kanadai kutatók. Tanulmányuk az interneten is olvasható, itt. (MTI)

Kráterben serénykedik a marsjáró

2007. október 2., 17:44 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A NASA önjáró robotja, az Opportunity eljutott első állomásához egy hatalmas marsbéli kráterben, és hozzákezdett a tudományos vizsgálatokhoz. A hatkerekű robot a különféle világos kőzetrétegeket elemzi a Viktória kráterben, 12,2 méterrel a perem alatt. Az Opportunity fúrásokat végez a kőzetrétegekben, és legalább egy hétig nem mozdul el helyéről. A kutatók közölték: annyi energiát fektettek ebbe az akcióba, hogy nem akarják elkapkodni. A másik marsjáró, a Spirit egy fennsíkon végez vizsgálatokat, a vulkáni működés nyomai után kutatva. Az iker marsjárók 2004-ben teljesítették eredeti, három hónapig tartó küldetésüket - ennek során kimutatták, hogy hajdanán tengerek borították a Mars egy részét -, azóta jóval a tervezett üzemidőn felül működnek. Idén nyáron több hónapig tartó porvihar miatt a Marson nem kapott napfényt a két kutatórobot, s az a veszély fenyegetett, hogy tönkremennek. Ezért alapüzemmódra kapcsolták őket, és megvárták, amíg elül a vihar, és az akkumulátorok újratöltődhetnek a napsütéstől. Noha a marsi tél csak hét hónap múlva köszönt be, a küldetés irányítói már most keresik azt a biztonságos helyet, ahová a két marsjáró visszahúzódhat. (forrás: MTI)

Spagettihíd-kiállítás a Közlekedési Múzeumban

2007. október 2., 15:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A 2007. évi Múzeumok Őszi Fesztiválján a Közlekedési Múzeum központi eseménye a „Kigyúrt formák - spagettihíd” kiállítás és ezek egy részének terhelési próbája. A „Spagettihíd”- kiállítás több egyetemi és főiskolai hallgató által száraztésztából készített hidat mutat be, amelyek építésének célja részben kísérleti, részben oktatási, demonstrációs, részben pedig kifejezetten a hallgatók statikai, esztétikai és szerkezetépítési felkészültségét teszi próbára. Ma a spagetti-hidak teherbírásának csúcsa a Budapesti Műszaki Főiskola 553,9 kilogramm teherbírású hídja.

15 tonna cukrot kaptak a nyolcmillió éves fák

2007. október 2., 15:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Herman Ottó Múzeum 15 tonnányi cukrot kapott több cukorgyártótól a Bükkábrányban megtalált nyolcmillió éves mocsárciprusok tartósításához. A 15 tonna cukor a szükséges mennyiség fele, ezért további adományokról tárgyalnak. A fák tartósítása várhatóan 56 millió forintba kerül, de egyelőre még a szakemberek sem tudják, mennyi időbe telik a fákat föltölteni cukorral. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a miskolci múzeum felhívást tett közzé azzal kapcsolatban, hogy akár egy kiló cukrot is örömmel fogad a tartósításhoz. További képek a hajtás után a fákról:

Tovább

Ötvenéves az űrkorszak - az MCSE programjai

2007. október 2., 13:25 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Ötven évvel ezelőtt, 1957. október 4-én bocsátották Föld körüli pályára a Szputnyik-1-et. A nevezetes évforduló kapcsán a Magyar Csillagászati Egyesület előadássorozatot szervez, és októberi csillagászati találkozóin is szerepet kapnak az űrkorszakkal kapcsolatos eredmények, érdekességek.

Az űrgyűjtő trófeákról, űrverseny és a hazai űrkutatási eredmények előadások keddenként 18 órától kezdődnek az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban. További programok a hajtás után:

Tovább

Egymillió dollár kártérítést követel egy iPhone-vásárló

2007. október 2., 11:12 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A New York-i asszony arra hivatkozik, hogy az amerikai vállalat törvénysértést követett el, amikor nem sokkal a piaci bevezetés után jelentősen leszállította az iPhone mobilkészülékek árát. A feldühödött asszony azzal érvelt, hiába kompenzálja az Apple azokat, akik korábban még a magasabb áron vették meg a készüléket, a továbbértékesítésnél a vevők mindenképpen károsodnak. Az Apple szeptember elején jelezte, hogy 200 dolláros kártérítést nyújt azoknak a csalódott iPhone-tulajdonosoknak, akik az árleszállítás bejelentését megelőző 14 napon belül vették meg a június vége óta kapható szupertelefont, és 100 dollárt kapnak azok is, aki ennél régebben vásároltak iPhone-t.

Tovább

Új orosz űrközpont épül Indonéziában

2007. október 2., 10:40 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Pápua-Új-Guinea partjainál fekvő, de Indonéziához tartozó Biak szigetecskén új orosz űrközpont épül. A központ technológiai újítása, hogy a levegőből indítja a szputnyikokat Föld körüli pályára állító rakétákat - adta hírül az Izvesztyija című moszkvai lap kedden. A Légi indítás (Vozdusnij Sztart) elnevezésű társaság elnöke, Anatolij Karpov elmondta: a légi indítás a földitől eltérően nem követel hatalmas infrastruktúrát, így jóval olcsóbb a hagyományos rendszernél, továbbá olyan országok számára is lehetővé teszi szputnyikok felbocsátását, amelyek nem rendelkeznek saját űrrepülőtérrel. Az elemzések szerint a következő tíz évben a világon legalább 600 szputnyik felbocsátására lesz igény.

Tovább

Szlovéniában terjeszkedne a Magyar Telekom

2007. október 2., 09:31 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Magyar Telekom hivatalosan regisztrált azon a pályázaton, amelyen a Szlovén Köztársaság részesedését lehet megszerezni a Telekom Slovenije távkölési cégben.

Képek a Zune 2.0-ról

2007. október 2., 08:01 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Megjelent egy fotó, ami alapján a második generációs Zune inkább lesz egy vékony kartonpapír, mint mp3-lejátszó, az viszont nagyon is elképzelhető, hogy így néz majd ki a Microsoft legújabb válasza az iPodra. Az első sorozat kevesebb mint egy év alatt érte el az egymilliós darabszámot, a terv tehát sikerült, ráadásul a gyártó is egy rakás tapasztalattal gazdagabb lett. A képek alapján a második generációs merevlemezes kütyü sokkal vékonyabb lesz elődjénél, és kijelzőből is nagyobb kerül rá.



Az iPod navigációs kerekére emlékeztető egyáltalán nem navigációs kerék is szögletesebb lesz, ami sokkal jobban szemlélteti a gombok valós képességeit. A merevlemezes modell mellett lesznek flashmemóriós verziók is, jelentős kijelzőjüknek hála meglepő lenne, ha ezek nem tudnának filmeket lejátszani. Ezekből a készülékekből talán már majd hivatalosan is érkezik pár Magyarországra, mert az első verzióhoz csak a szürkeimporton keresztül lehetett hozzájutni.

Három milliméter vékony tévé

2007. október 1., 21:11 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Decembertől kapható a világ első OLED tévéje. A Sony készüléke három milliméter vékony, ami annak köszönhető, hogy az OLED, azaz a szerves fénykibocsátó diódák nem igényelnek háttérvilágítást, mint az LCD. Ezzel a technológiával azonban még elég drága lenne nagy paneleket gyártani, ezért a Sony tévéje csupán huszonhét centiméter képátlójú. Még így is háromszázezer forintba kerül, és csak Japánban lesz kapható.



A Sony elsősorban azért dobta piacra a tévét, hogy ezzel is bizonyítsa fejlesztői tudását. Más cégek is készítettek már ehhez hasonló tévéket, a Samsung például már százcenti sOLED tévét is bemutatott, de az csak egyetlen bemutató példány, míg a Sony a sorozatgyártást kezdte meg.

Kiszáradt egy védett tó a Szigetközben

2007. október 1., 17:15 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Alsó-Szigetköz legnagyobb tavában, a dunaszegi morotvatóban júliusban még 40 centis volt a víz, mostanra azonban teljesen kiszáradt. A tó medrében már a növények is kihajtottak, és a vízzel együtt a védett madárfajok is eltűntek a környékről (pedig az önkormányzat madármegfigyelőt is épített a partra, ahol egymást érték az iskolás csoportok). „A tanösvényt a tóra alapoztuk, iskolás gyerekek és kirándulók használták, a madármegfigyelőből pedig amatőr- és természetfotósok fényképezhettek” - mondta a Független Hírügynökségnek Babos Attila, Dunaszeg polgármestere.


Alsó-Szigetközben már több mint egy évtizede, a Duna elterelése óta alacsony a talajvíz szintje, és azóta sem történtek lépések a vízpótlásra. Babos szerint ha a tó vizét nem pótolják sürgősen, akkor már soha nem lehet visszaállítani a korábbi állapotokat. A polgármester úgy véli, a tó rendbetételéhez legalább 40 millió forint kellene. Ennek hiányában olyan ritka fajok, mint a nagy kócsag, a szürke gém vagy a szárcsa valószínűleg nem térnek már vissza erre a területre. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szerint ők csak akkor kívánnak reagálni, ha a település vezetője levélben fordul hozzájuk.

[via Független hírügynökség]

T-Online-Emitel-Telekom fúzió

2007. október 1., 13:25 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Magyar Telekom Nyrt. 2007. október 1-jétől az Emitel Zrt., valamint a T-Online Magyarország Zrt.-ből kivált hozzáférési üzletág általános jogutódjává válik - áll a Magyar Telekom mai sajtóközleményében. A T-Online Magyarország webes és tartalomszolgáltatási üzleti területe a továbbiakban [origo] Média és Kommunikációs Zrt. néven folytatja tevékenységét a Magyar Telekom Csoport tagvállalataként és a T-Online Magyarország tartalomszolgáltatási területen fennmaradó jogutódjaként.

Buddhista tudósokat hallgathatunk a héten

2007. október 1., 13:13 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Tudomány és buddhizmus címmel előadássorozatot indított a Tibet-Európa Alapítvány. Az érdeklődők október 1. és 10. között öt városban (Budapest, Miskolc, Pécs, Szeged, Veszprém) hallgathatják meg a következő előadásokat:
- Buddhista közgazdaságtan (Zsolnai László, Budapesti Corvinus Egyetem)
- Forma és üresség a nyugati és a buddhista filozófiában. A buddhista elképzelések és a nyugati kultúra eredete. (Atrur Przybyslawski, Lodzi Tudományegyetem)
- A relativitás és a kvantumelmélet nemdualisztikus megközelítése (Emilia Nesheva és Nikolai Neshev, Hridaya Kutató és Fejlesztő Központ, Szófia)
- A buddhizmus és a tudomány találkozása: a meditáció hatásai (Peter Malinowski, Liverpooli John Moores Tudományegyetem)
- Ott van-e a Hold, amikor senki sem nézi? - Kvantumfizika és valóságbuddhista szemszögből (Guido Czeija, független tanár, Salzburg)
További részletek a rendezvény honlapján.

Mire izgulna egy kiborg?

2007. október 1., 11:19 Módosítva: 2010.05.27 11:26

A nap geeksége az az akciófigura, ami a Halo 3 főszereplője, Master Chief képzeletbeli csaját ábrázolja. A Mz Master Chief fantázianevű kisplasztikát egy David Johnson nevű jóember készítette, és az eBayen már árulják is (a licitálás e sorok írásakor éppen 1550 dollárnál tart). A bevétel 10 százaléka egy amerikai mellrák-alapítvány számlájára megy.


Pofátlan Wii-klón Kínából

2007. október 1., 11:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01


Bejárta a netet az a két kép, amit egy kínai játékmagazinból szkenneltek. Az oldalakon egy Vii nevű konzolt hirdetnek, ami nemcsak nevében, de kivitelezésében is egyértelműen a Nintendo Wii-re hajaz. Néhány játékról is közöltek képeket, ezek özönvíz előtti grafikát ígérnek, bár a Moto Sea nevű killer apphoz felfújható jet skit is adnak. Borítékoljuk, hogy a Nintendo jogi lépéseket fog tenni, és azt is, hogy a kínaiakat ez nem hatja majd meg. Az országban (és úgy általában a távol-keleten) ugyanis nagy hagyománya van az 5-10 játékos szoftverkínálattal rendelkező, kvarcjátékoknál nem sokkal intelligensebb konzolklónok gyártásának (1,5 másodperces google-fu után mi például találtunk is egy PolyStation 3-at).

A szuperhősökre is hatnak a fizika törvényei

2007. október 1., 10:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Hogyan képes a Superman kétszázméteres ugrásokat végrehajtani? Miért képes a Pókember megállítani egy száguldó vonatot és miért nem tudja megmenteni barátnőjét, akit a gonosz Zöld Manó letaszít egy hídról? E kérdésekre adja meg a választ James Kakalios A szuperhősök fizikája című könyvében. Kakalios, aki a minnesotai egyetemen tanít fizikát és csillagászatot, minden évben tart egy rendkívül népszerű szemináriumot „Mindazt, amit a fizikából tudnom kellett, a képregényekből tanultam meg” címmel.



Az oktató rájött arra, hogy a szuperhősök a maguk csodálatos képességeivel összhangban tökéletes példái bizonyos fizikai törvényszerűségeknek. Kakalios szerint az olvasók sem veszik észre, hogy a képregények a fizikai törvények szempontjából rendkívül akkurátusan vannak megírva. Például a Superman azért képes egy felhőkarcoló tetejére ugrani, mert lábai a szülőföldjén, a Kripton bolygón uralkodó gravitációhoz szoktak, ott pedig a nehézségi erő a földinek 15-szöröse. A Pókember hálója pedig elég erős ahhoz, hogy megállítson egy szakadék felé rohanó vonatot, de egy ilyen nagy erő kifejtése túlságosan rövid idő alatt halálos végű lehet, mint ahogy az a Pókember egyik barátnője, Gwen Stacy esetében történt (Gwent zuhanás közben kapta el a Pókember hálójával).


[via MTI]

Ötvenmilliónál tart a Nintendo DS

2007. október 1., 07:16 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Megmondom őszintén, ha megkérdeztek volna három évvel ezelőtt, hogy melyik lesz a sikeresebb játékgép: a Sony PSP vagy a Nintendo DS, eszembe nem jutott volna az utóbbira szavazni. Persze azóta én is megértettem, hogy miért jó a két képernyős hordozható konzol, de a Sony nyújtotta grafikai minőség és szolgáltatásdömping mellett mindenképp meglepő az óriási különbség. A DS ugyanis három év alatt érte el az ötvenmilliós darabszámot, miközben drágább riválisa csak 25 milliónál tart. Bár a PSP új, vékonyabb és olcsóbb verziója felpörgette a keresletet, innen már lehetetlen nyerni. Az Engadget szerint már csak az a kérdés, hogy sikerülhet-e a DS-nek előbb elérnie a százmilliós darabszámot, mint az iPodnak. Az Apple zenelejátszójának valamivel több, mint öt évre volt szüksége, míg a műfaj egyik alapítójának számító Nintendo Gameboy 1989-es megjelenése után 2005-re jutott el a 118 millióig (ebben már benne volt a Gameboy Color is).

Előbb volt oxigén a Földön, mint gondoltuk

2007. szeptember 30., 08:15 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az oxigén 50-100 millió évvel korábban megjelent a Földön, mint a tudósok eddig gondolták - ezt mutatták ki egy 915 méteres mélységi kőzet elemzésével amerikai kutatók Nyugat-Ausztráliában.

Mint a Science tudományos magazin legújabb számában olvasható, korábban úgy vélték, hogy az oxigén a "nagy oxigénrobbanás" felléptekor, 2,3-2,4 milliárd évvel ezelőtt jelent meg a Földön. Az esemény oka egyelőre ismeretlen, ám azt tudni lehet, hogy előtte elsősorban metán és ammónia volt a légkörben.

A Föld mintegy 4,5 milliárd éves, s a bolygó történetének első felében nem vagy alig volt oxigén a légkörben. Jelenleg az oxigén a légkör 21 százalékát teszi ki.

(MTI)

Elkészült a pinot noir géntérképe

2007. szeptember 28., 16:07 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Francia és olasz kutatók elkészítették a pinot noir-szőlő géntérképét, a munka csaknem két évig tartott, és a francia mezőgazdasági minisztérium támogatta sok millió euróval. A Nature eheti számában publikált cikkből kiderült, a pinot noirnak 30 ezer génje van, ami azt jelenti, hogy a szőlő lepipálja az embert, akinek csupán 20-25 ezer. A hír azért nem annyira meglepő, mert évekkel ezelőtt már kiderült, hogy a rizsnek és a kukoricának is több génje van, mint az embernek, a fonálféregnek pedig alig kevesebb. A Párizs egyik külvárosában, Evryben működő országos génszekventáló laboratóriumban a kutatócsoportnak sikerült azonosítani a szőlő genetikai készletének csaknem félmilliárd egységét. Azt is kimutatták, hogy a pinot noirnak rendkívül sok olyan génje van, amelynek feladata az íz létrehozása.

Ez az első alkalom, hogy egy gyümölcs génállományát feltérképezték. Az eredmény elvezethet olyan módszerek kidolgozásához, amelyekkel a pinot noir rovarokkal, betegségekkel szemben ellenállóbbá tehető, sőt új borfajták fejleszthetők ki. Ám szakemberek szerint a francia borászok rendkívül hagyományőrzőek, és nem valószínű, hogy a közeljövőben genetikai trükköket alkalmaznának. (forrás: MTI)

Nincs internet Mianmarban

2007. szeptember 28., 10:25 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Három napja tartanak a tüntetések Mianmarban. Mára virradóra az egész ország internetcsatlakozása megszűnt. Adja magát a feltételezés, hogy a két esemény között van összefüggés, és az egyébként is erősen cenzúrázott helyi netet lelőtte a kormány, hogy ezzel is csökkentse az eseményekről kikerülő beszámolók, fotók és videók számát - a helyi illetékesek szerint viszont az országot a gerinchálózatra csatoló tenger alatti kábel sérült meg.

Így néz ki a kémrobot

2007. szeptember 28., 10:20 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Spykee, a kémrobot videokamerával, mikrofonnal, hangszóróval és két motorral van felszerelve, irányítani pedig wifi-kapcsolaton keresztül, számítógépppel lehet. Csütörtökön a New York-i DigitalLife fogyasztói elektronikai kiállításon mutatta be az Erector, a bárhonnan irányítható kém280 dollárba kerül.

Még fél év a Windows XP-nek

2007. szeptember 28., 10:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Microsoft megváltoztatta a terveit, amelyek szerint 2008-tól befejezi a Windows XP terjesztését, és a Vistára kényszeríti rá a felhasználókat kizárólag a Vistára fókuszál. Bár a sajtóközleményben újra fergeteges sikertörténetként jellemzik a Vistát, az XP kivonását a piacról mégis eltolják június végére - egyes piacokon pedig 2010 közepére. A cég becslése szerint a Windows-eladásoknak jelenleg a 22 százalékát a jó öreg XP adja, és ez olyan kereslet, amit nem lenne jó elvágni azzal, hogy eltüntetik a régi operációs rendszert a boltokból.

Új gyógyszer bőrrák ellen

2007. szeptember 28., 10:11 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A bőrrák gyógyszeres kezelésének új lehetőségéről számoltak be az Európai Onkológiai Szervezet (ECO) barcelonai kongresszusán. Az eljárás során a rákos sejteket úgy pusztítják el, hogy túltöltik őket oxigénnel. Mivel a rákos sejtek eleve sok oxigént tartalmaznak, egy bizonyos szinten túl képtelenek megbirkózni vele. Ezért könnyű túltölteni, és ezáltal elpusztítani őket. A felfedezésről amerikai kutatók számoltak be, akik 81 bőrrákos betegből 53-on végezték el a kísérleti kezelést. Az új gyógyszer (STA-4783) segítségével az 53 beteg átlagosan két hónappal élt tovább, mint azok, akiket hagyományos kemoterápiával kezeltek, és csak kevesebb mint 5 százalékuknál jelentkeztek mellékhatások. A szakemberek hangsúlyozták, hogy további kutatásokra van szükség a tényleges alkalmazhatóságig. Rámutattak arra is, hogy a bőrrák (melanoma) más, mint a többi rákfajta, főként abban, hogy veszedelmesebb. Míg például egy négymilliméter vastagságú melanoma a betegek csaknem felénél halált okoz, egy ugyanekkora mellrákos daganat esetén a betegek 95 százaléka életben marad. (forrás: MTI)

Elindult a NASA-szonda a kisbolygókhoz

2007. szeptember 28., 10:07 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Csütörtök hajnalban sikerrel fellőtte a NASA a világűrbe a Dawn űrszondát, amely a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövben a Naprendszer két legnagyobb kisbolygóját, a sziklás Vestát és a jeges Cerest vizsgálja. A törpebolygók közé tartozó Ceres majdnem szabályos gömb alakú, és a tudósok szerint a sziklás-poros felszín 60-120 kilométer vastag jégréteget rejt. A Vesta ezzel szemben azért érdekes, mert felszínét lávafolyások nyomai tarkítják. A Dawn egy éven át kering a Vesta körül 2011 és 2012 között, majd 2015-ben átrepül a Cereshez, és ott kering tovább. A fotón látható, amint a Dawn űrszonda egy Delta II hordozórakétához kapcsolódva a levegőbe emelkedik a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban.

Lány csak lánnyal

2007. szeptember 28., 10:01 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Egy kínai online játékszolgáltató cég megtiltotta, hogy a játékaiban a férfi játékosok nőnemű karaktert indítsanak. Ahhoz, hogy női karaktere legyen valakinek, először webkamerán keresztül be kell jelentkeznie a központba (!), és így bizonyítania a nemét. Hogy miért ez a furcsa megszorítás, arra egyelőre nem adott választ az érintett cég, az Aurora Technology.

Az Ars Technika utánajárt kicsit a témának, és semmiféle hivatalos megerőséítést vagy indoklást nem találtak, szóval az is lehet hogy az egész történet egy jól fejlett hoax - bár mi nem lepődnénk meg, ha igaz lenne.

Stresszoldó tej Japánból

2007. szeptember 28., 09:49 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A tokiói Nakazawa Foods cég dobja piacra októberben az egészségmániás japánok új kedvenc italát. A stresszoldó tejet hetente egyszer fejik, hajnalban, amikor a tehén szervezete kiválasztja a melatonin nevű, stresszoldó hatású hormont, amiből így a normálhoz képest három-négyszeres mennyiség kerül a tejbe.

A stresszoldó tej ára literenként 5000 jen, azaz 7700 forint lesz.

Átlátszó békát tenyésztettek ki Japánban

2007. szeptember 27., 15:41 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Átlátszó békafajtát tenyésztettek a Hirosimai Egyetem kutatói közönséges japán barnabékából (Rena japonica). Ez az első átlátszó négylábú állatfaj - mondta Szumida Maszajuki, az egyetem kétéltű-biológiai intézetének professzora. Az áttetsző bőrön keresztül élőben tanulmányozható a belső szervek fejlődése és működése. Megfigyelhető a betegségek kialakulása is, rákos gócba fecskendezett fluereszkáló proteinnel például nyomon követhető, ahogyan növekedik a tumor.
 

Nincs szükség élveboncolásra, ami azért is fontos, mert az állati jogokért küzdő civil szervezetek világszerte tiltakoznak az állatok iskolai boncolása miatt és követelik, hogy humánus módszereket vezessenek be a biológia-oktatásban.
Tovább