Márta, Flóra
17 °C
27 °C
Tech blog

Friss kommentek

Cukros iPhone-ra kattantak rá a japánok

2011. január 3., 10:25

Viszik mint a cukrot a világ legédesebb iPhone-ját, amely "almás" sütemény és Japánban készül. Csak előrendelésre kapható, ám úgy sem hamar: két hónapos immár a várólista, pedig a csokoládéalapú édesség - melyen színes és ugyancsak ehető nyomógombok vannak - nem olcsó: csaknem 7 ezer forintba kerül. Kudo Kumiko cukrásznő találmánya az ehető okostelefon, amelynek prototípusát csupán egy barátja kérésére készítette, nem eladásra és nem hitte volna, hogy ilyen elsöprő sikere lesz. Az "almás" iPhone-minyonban nincs alma, csak rajta, és az is csupán dísz: a mintaként szolgáló eredeti készülék gyártójának logója.

5 hozzászólás

Európai internetműholdat lőttek ki a bajkonuri űrrepülőtérről

2010. december 27., 13:50

Több mint egymillió európai háztartást láthat el gazdaságosan nagysebességű internettel a bajkonuri űrrepülőtérről hétfőn kilőtt internetműhold. A világ egyik legnagyobb műhold-üzemeltetőjének számító, franciaországi székhelyű Eutelsat várakozásai szerint új internetműholdja 2011 áprilisában kezdheti meg működését, élettartama pedig legalább 15 év lesz.

Az Eutelsat csak Németországban legalább 200 ezer, Európában összesen több mint egymillió előfizetőre számít. A műhold által biztosított internetkapcsolat másodpercenként tíz megabites letöltési és akár négy megabites feltöltési sebességet tesz lehetővé. Az EADS európai légi, űr- és védelmi konzorciumhoz tartozó Astrium által gyártott 6,1 tonnás műhold magas adatforgalma miatt kategóriájában a legnagyobb teljesítményűnek számít. A műhold hat méter magas, kinyitott napvitorláinak fesztávolsága eléri a 40 métert.

9 hozzászólás

Letölthető a Firefox 4 legújabb bétája

2010. december 22., 10:25

A Mozilla tegnap tette elérhetővé a jövő évben megjelenő Firefox 4.0 böngésző legújabb, számozása szerint nyolcadik tesztváltozatát. A Firefox esetében már hozzászoktunk az előre megadott határidők be nem tartásához, és ez még a bétákra is érvényes, hiszen eredetileg a már feature-complete, azaz szolgáltatásaiban már teljes értékű 7-es béta után akarták kiadni nagyon gyorsan a következőt, úgy tervezve, hogy a hibajavításokat tartalmazó 8-as lesz a kiadásra jelölt előtt az utolsó változat. Ez talán így is van, ám gyorsnak nem mondható a kiadás, hiszen a hetes november elején jelent meg. A most kiadott béta a Mozilla közleménye, a kiadási megjegyzések szerint 1415 hibajavítást tartalmaz, elvégezték a kiegészítőkezelő (add-ons manager) finomhangolását, javítottak a natív WebGL-támogatáson. A fent említetteken kívül jelentős változás, hogy a Firefox Sync ebben a verzióban már egyszerűbben és könnyebben kezelhető. A hírek szerint a cég még két bétát fog megjelentetni (a 9-es nightly-build már kész van és elérhető).

7 hozzászólás

103 éves a Facebook legidősebb tagja

2010. december 20., 14:12

Barátaival és rokonaival is a Facebookon tartja a kapcsolatot egy 103 éves brit hölgy, Lillian Lowe. Amióta kiderült, hogy ő a legidősebb a Facebookon, majdnem ezer bejelölést kapott a világ minden tájáról. Profilképén az Ipaddal pózol, amelynek a kijelzőjén a Facebook látható.

6 hozzászólás

Bizakodó a német számítástechnikai és távközlési ipar

2010. december 20., 13:15

A Bitkom ágazati szakmai képviseleti szervezet kimutatása szerint az üzleti hangulatindex az idei negyedik negyedévben 69 ponton a legmagasabb értéket érte el 2001-es bevezetése óta.

A jövő évi várakozások is kifejezetten jók: a megkérdezett vállalatok 84 százaléka számít az értékesítési árbevétel növekedésére 2011-ben, 9 százalékuk számít stabil forgalomra és mindössze csak 6 százalékuk számít csökkenésre. Jövőre mind a vállalati, mind a lakossági vevőkör keresletének növekedése várható.

A mutatók egyértelmű tanúsága szerint az ágazat már el is felejtette a gazdasági visszaesést - mondta a Bitkom elnöke August-Wilhelm Scheer a felmérés eredményének berlini bemutatása alkalmából hétfőn.

Idén az ágazati vállalatok forgalma a 2009-eshez képest 1,4 százalékkal 142 milliárd euróra emelkedett. A Bitkom adatai szerint a krízisévben a fejlett technológiai ágazatokban a visszaesés mértéke elmaradt a hagyományos gazdasági ágazatokétól, ezért a növekedés mértéke is viszonylag alacsony.

A kilátások azonban így is kedvezőek: az év elején a Bitkom 2010-re még stagnálással számolt. Jövőre pedig már 2,0 százalékos növekedés várható, és az ágazat forgalma 144 milliárd euróra emelkedhet.

Szólj hozzá!

Szárnyal a Blackberry

2010. december 17., 15:01

Rekordforgalomról számolt be a Blackberry okostelefonok gyártója, a RIM cég a novemberben véget ért negyedévre. 14,2 millió készüléket adtak el, vagyis ha kicsivel is, de megelőzték az Apple-t, aminek 14,1 millió iPhone-t sikerült eladnia ezalatt. Ezzel a Blackberry már egymás után a második negyedévben előzi meg az iPhone-t.

Bár a számok szépek, a forgalom (5,1 milliárd dollár), és a nyereség (911 millió) is növekedést mutat, valójában a Blackberry-használók körét csak kis mértékben sikerült növelni a cégnek, az eladott telefonok nagy része régi Blackberry-modellek cseréjeként kelt el, a Blackberry Internet Service szolgáltatáshot mindössze 600 ezer új felhasználó csatlakozott a negyedév alatt.

5 hozzászólás

3,7 milliárd dollárt ér a Twitter

2010. december 16., 15:04

A pletykák szerint hetek óta licitháborút folytatott a legnagyobb amerikai és orosz technológiai tőkebefektetőcég a Twitter felvásárlásáért - azonban most úgy tűnik, mindketten veszítettek, a Twitter elutasítja a vételi ajánlatokat, cáfolja a tőzsdei bevezetés szintén régóta keringő hírét, és egy 200 milliós tőkebefektetéssel oldja meg pénzügyi problémáit.

A befektető a kaliforniai Kleiner Perkins Caufield & Byers cég (az említett licitálás amerikai résztvevője), ami olyan internetes cégek indulását segítette némi részesedésért cserébe tőkével, mint a Google, az Amazon, az AOL, vagy a Zynga. Ezzel a befektetéssel a Twitter 2007-es indulása óta a cégbe pumpált külső tőke 360 millió dollárra emelkedett.

A befektetés a Twitter értékét 3,7 milliárd dollárra teszi. Ez a legutóbbi tőkebefektetéskor, 15 hónapja mmég egymilliárd volt, ami megmagyarázza, miért próbálkozik olyan hevesen minden nagy technológiai cég és befektető a felvásárlással.

6 hozzászólás

Megjelent az Opera 11

2010. december 16., 14:01

A legfontosabb a böngésző funkcióinak repertoárját bővítő (a riválisoknál már jó ideje elérhető) kiterjesztések támogatása. Az Opera kiterjesztései a W3C Widget specifikációra épülnek, írni ilyeneket a norvég programozók fejlesztői felületének és szabványos webes technológiáknak (például HTML5 és JavaScript) felhasználásával lehet. A kiegészítők, akárcsak a konkurens programokban, az Operában is egy kattintással telepíthetők, a kódok minőségét és biztonságosságát a cég azok publikálása előtt minden esetben ellenőrzi.

Átalakították a böngésző címsávját is. Ebben mostantól nem látszanak a protokollokat jelző (http, https stb.) rövidítések, ezek helyett színkódolással jelzi a szoftver, hogy biztonságos, standard vagy veszélyes weboldalon járunk-e. Szintén új, hogy a Google keresési javaslatai gépelés közben megjelennek.

Új funkció a Tab stacking, a lapok csoportba rendezésének lehetősége, illetve a felhasználóbarátabbá tett egérgesztusok, azaz az egér jobb gombjának nyomva tartása mellett egérmozgással végrehajtható vezérlés.

A böngésző legújabb verziója letölthető Windows, Mac OS és Linux platformokra az Opera weboldaláról.

2 hozzászólás

A klímaváltozással eltolódik a kétéltűek szaporodási időszaka

2010. december 15., 13:04

A Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban megjelent cikkük az első bizonyíték arra, hogy az éghajlatváltozás befolyásolja a kétéltűek reprodukcióját. A kutatók megállapítása szerint két faj őszi szaporodása későbbre tolódott, két másik faj téli nemzőidőszaka viszont korábbra került, mint a megelőző években. Hat további béka- és varangyfaj esetében nem találtak szignifikáns változást.

"Harminc évnyi adatot elemeztünk ki tíz kétéltűfaj szaporodási időszakára vonatkozóan. Feltártuk a késleltetett szaporodás első klímaváltozással összefüggésbe hozható bizonyítékát" - hangsúlyozták a cikkben. A reprodukciós időszak változásának üteme a leggyorsabbak közé tartozik, amelyet valaha kimutattak bármilyen ökológiai eseményről.

A szaporodási időszak eltolódása az átlagos éjszakai hőmérséklet 1,2 Celsius-fokos emelkedése mellett ment végbe. Az eredmények rávilágítanak a kétéltűek környezeti változásokra való érzékenységére, és aggodalomra adnak okot a folytatódó felmelegedés fényében. Hasonló kutatások korábban kimutatták, hogy egyes észak-amerikai és európai madárfajok északabbra húzódtak a felmelegedés miatt.

Szólj hozzá!

123456 a leggyakoribb jelszó a Gawkeren

2010. december 14., 15:13

A Gawker blogbirodalom adatbázisát feltörő hekkerek még a betörés napján, vasárnap közzétették az ellopott adatbázist fájlcserélő hálózatokon. Az emailcímeket és jelszavakat tartalmazó csomag természetesen titkosított volt, de a könnyen visszafejthető (rövid, értelmes szavakból álló) jelszavakból 190 ezret sikerült megfejteni.

A statisztika szerint leggyakrabban használt jelszó a Gawker blogjain az "123456", ezt követi a "password", az "12345678", a "qwerty", és az "abc123". A toplistán szerepelnek még a gawkeres blogok nevei (gizmodo, lifehacker, kotaku), gyakori keresztnevek, és olyan szavak, mint a baseball, starwars, cheese (sajt), monkey (majom), sunshine (napsütés), és whatever (tökmindegy). Meglepő módon nem került be a top10-be az angol nyelv talán legismertebb két kifejezése, az iloveyou (szeretlek), és a fuckyou (általános káromkodás, ízlés szerint sokféleképpen fordítható az ilyen téren sokkal gazdagabb magyarra).

39 hozzászólás

Közös lcd-gyárat épít az Apple és a Toshiba

2010. december 14., 10:11

A Toshiba és az Apple közös lcd-gyártó üzem építését jelentette be Japánban. A gyár 1,19 milliárd dolláros befektetésből épül fel, a munka 2011 elején kezdődik, és a tervek szerint jövő ősszel már beindul a termelés is a gyárban, ami a Toshiba lcd-gyártó kapacitását a duplájára emeli.

Az üzem kizárólag az Apple számára fog nagy felbontású kijelzőket gyártani, valószínűleg a hatodik generációs, 2012-ben bemutatkozó iPhone-nal kezdve. A cégnek szüksége is van újabb lcd-forrásokra, mert a telefonok és táblagépek gyártásánál ez a szűk keresztmetszet, és emiatt akadozik az ellátás iPhone-ból és iPadból mostanában is. Az Apple-nek ugyan több éves szerződése van az LG-vel a kijelzők gyártására, a koreai cég nem bírja kapacitással a megrendeléseket.

4 hozzászólás

Egymilliárdot fizet a Dell, hogy bekerüljön a felhőbe

2010. december 14., 08:56

A Dell és a Compellent Technologies megállapodtak, hogy a szerveriparban is jelentős szereplőnek számító Dell 960 millió dollárnyi készpénz kifizetése után beolvasztja a tárolóüzletben fontos tényezőként számon tartott Compellentet, és így megtartja esélyeit a mind szélesebb piacot kínáló cloud computing terén a versenytársakkal, például a HP-val és az IBM-mel szemben.

A két cég tárgyalásairól már a múlt héten szivárogtak ki információk, és az is bizonyosra vehető volt, hogy egyezségre jutnak, miután a Dell néhány hónapja alulmaradt egy hasonló ügyletben (a 3PAR tárolócég felvásárlása kapcsán) a HP-val szemben. A felvásárlással a Dell a kis és közepes vállalkozások számára tud majd új lehetőségeket kínálni, és ez illeszkedik abba a stratégiába, ami szerint a Dell középtávon a vállalati szektor egyik legerősebb informatikai szolgáltatója akar lenni.

7 hozzászólás

Magyarországon is elérhető a Google Instant mobilon

2010. december 11., 09:52

A Google Instant mostantól Magyarországon is működik mobiltelefonokon is. Az Instant béta verzióját novemberben jelentette be a Google és mára több, mint 30 nyelven érhető el 40 országban. Az Android 2.2+ vagy iOS4 rendszerű készülékekkel rendelkező felhasználókat mobil böngészőjük a google.com-ról a google.hu oldalra irányítja, ahol a Google Instant linkre kattintva aktiválható a funkció.

3 hozzászólás

Lehalt a T-Mobile 3G-hálózata

2010. december 9., 15:27

Twitterezők az ország több pontjáról jelezték, hogy leállt a T-Mobile 3G-hálózatán a netszolgáltatás. Egyelőre nincs hivatalos információnk arról, hogy mennyi felhasználót érint a probléma. Egy olvasónk informatikusoktól úgy tudja, országos szintű a hiba, de ezt még nem erősítette meg a T-Mobile. A legfrissebb olvasói levelek szerint a 2G-hálózaton is gond lehet, valaki ezen sem tud hívást kezdeményezni.

A T-Mobile közölte, hogy a hiba főleg az adatszolgáltatást érinti, és részben a hangszolgáltatást is. Az okot vizsgálják, és közleményükben kérik az ügyfelek türelmét és megértését. A cég két órával cikkünk megjelenése után kiadott közleménye szerint a hibát még mindig keresik, de az már nem érinti a hang- és az sms-szolgáltatást. Akadozhat viszont a 1430-as ügyfélszolgálati szám elérése.

Az MTI nem megnevezett forrásra hivatkozva azt írja, hogy a szélvihar megrongált egy átjátszótornyot, ez okozza a meghibásodást.

A helyzet vészesen hasonlít a tavalyira, amikor akadozott a mobilszolgáltatás. Távközlési szakértőktől tudjuk, hogy tavaly hamarabb megoldható lett volna a probléma, ha az emberek újraindítják a készüléküket. Most több helyről azt a visszajelzést kaptuk, hogy ez a módszer most nem működik. Egy olvasó szerint érdemes átállítani a készüléket 3G-módról GSM-re, azaz 2G-re.

Cikkünket folyamatosan frissítjük, amint megtudunk valamit.

414 hozzászólás

40 gigabites vonalat kapnak a kutatók

2010. december 9., 13:13

Új generációs optikai hálózatot fejlesztett ki a NIIF Intézet, és ezzel elérhetővé vált Magyarországon az úgynevezett hibrid adathálózat, amelynek révén a hazai felsőoktatás és kutatás informatikai háttere világszínvonalúvá vált.

Magyarország legkorszerűbb és legnagyobb teljesítményű optikai hálózata többéves kutatómunkával, világviszonylatban is a leghaladóbb technológiák alkalmazásával valósult meg. A NIIF Intézet 20 éve végzi a magyar felsőoktatás, kutatás és közgyűjteményi hálózat informatikai hátterének fejlesztését és működtetését. A mostani fejlesztés a HBONE+ nevű, átfogó elektronikus infrastruktúra fejlesztési projekt része, amelyet az NIIF Intézet 2009-2011 között valósít meg, az Új Magyarország Fejlesztési Terv által támogatott projektek keretében, európai uniós források bevonásával. A hibrid hálózati fejlesztés a teljes HBONE+ projekt 4,2 milliárd forintos költségének mintegy felét teszi ki.

A fejlesztéssel a magyarországi felsőoktatási és kutatási informatikai háttér nemzetközi összehasonlításban is jelentős lehetőségekhez jut. A hálózat ugyanis a legkorszerűbb technológia alkalmazásával teszi elérhetővé a hazai kutatók, közgyűjtemények, egyetemi oktatók és hallgatók számára az egész világ kutatóit összekötő GÉANT rendszer elérését. Így hozzáférést biztosít a nagy értékű kutatási erőforrásokhoz, kísérleti eszközökhöz, szuperszámítógépes kapacitásokhoz, a kutatási információk adattáraihoz, a távoli kutatási együttműködés eszközeihez, sőt a világ különböző részein található egyedi nagyberendezésekhez is.

A fejlesztésnek köszönhetően Közép-Kelet-Európában elsőként Magyarországon alkalmazható a 40 Gbps sávszélességű technológia, 2011-től pedig a 100 Gbps technológiák, illetve az integrált menedzsmentet megkönnyítő IPoDWDM technológiák tesztelésére is lehetőség nyílik.

14 hozzászólás

Mostantól NNG a Nav N Go

2010. december 8., 11:40

2009-ben és 2010-ben az iGO My way Navigációt fejlesztő vállalat jelentős változásokon ment keresztül az iGO My way átfogó márka lett a vállalat termékei és fejlesztései számára. A 2004-ben alapított Nav N Go Kft. NNG Kft.-re változtatta a nevét. A névváltozás egy közel kétéves folyamat eredménye, amely során a vállalat az autóipar számára kínált szoftverek és webszolgáltatások fejlesztésére helyezte a hangsúlyt. A vállalat korábbi weboldala, a Navngo.com hamarosan megszűnik, helyette a megújult Igomyway.com szolgál majd hivatalos weboldalként.

9 hozzászólás

A Marvel Entertainment a Zen Stúdiót választotta

2010. december 8., 11:34

Egy magyar játékkiadó is tagja lett annak a szűk szakmai elitnek, mely a Marvel Entertainment képregényhőseinek számítógépes átiratát készítheti el. A magyar Zen Stúdió első nemzetközi sikerét 2005-ben érte el, ekkor jelent meg a kizárólag digitális formában terjesztett Pinball FX, mely közel 2 milliós rajongótáborával a világ egyik legnépszerűbb alkalmi játéka volt a Microsoft online játékértékesítő hálózatában. Ekkor figyelt fel rá a több mint 8000 képregényhős kiadási jogaival rendelkező Marvel Entertainment. A több mint másfél évig tartó fejlesztés során a Zen Stúdió a Marvel Entertainmenttel szorosan együttműködve dolgozott azon, hogy a Marvel Pinballban megjelenő szuperhősök még a legkritikusabb képregényrajongók tetszését is elnyerjék. Ez nem pusztán a karakterek megjelenésére, de a játékban megvalósuló viselkedésükre, valamint a hangulatot tovább fokozó zene- és hangeffektusokra is vonatkozik. A legapróbb részletekig kidolgozott játékkörnyezetet jól jellemzi, hogy a Zen Stúdió fejlesztésében szereplő hősök - Pókember, Rozsomák, Vasember és Penge - a Marvel karakterek eredeti hangján szólalnak meg.

1 hozzászólás

Egymillió fölött a Samsung Galaxy Tab

2010. december 7., 11:30

A Samsung bejelentette, hogy alig két hónap alatt elérte az egymilliós darabszámos a Galaxy Tab. Az iPad legkomolyabb ellenfelét november közepén kezdték el árulni a négy legnagyobb amerikai mobilszolgáltatónál, ami elég nagy lökést adott a keresletnek.

Az iPad valamivel jobban startolt anak ellenére, hogy csak egyetlen piacon lehetett kapni: egy hónap alatt adtak el egymilliót az Apple tabletjéből az áprilisi amerikai start után, és a havi egymilliós darabszámot többé-kevésbé őszig tartani tudták (már a világpiac bevonásával).

Azt nem lehet tudni, hogy az egymillió Tabból mennyit adtak el az amerikai piacon, elemzők szerint ugyanakkor az iPad már nyolcmilliós darabszámnál tarthat, így az továbbra is uralja a világpiacot. Az viszont most már biztosnak tűnik, hogy a Samsung dominálja az androidos tabletmezőnyt, és a Galaxy Tab az iPad egyetlen fajsúlyos ellenfele.

32 hozzászólás

Vége a pc-korszaknak?

2010. december 7., 11:20

Az IDC piacelemző szerint közeleg a pc-korszak vége, amennyiben a tabletek és okostelefonok piaca rövidesen nagyobb lesz a számítógépekénél. A várakozások szerint a hatalomátvételre 2012-ben kerül sor.

Az IDC szerint persze növekedni fognak a pc-eladások is, de kevésbé jelentős mértékben. Éppen ezért 2011-ben már várhatóan 377 millió alkalmazás-alapú eszközt adnak el, míg 402 millió pc-t, aztán 2012-ben az okosmobilok és tabletek száma 462 millióra nő, míg a számítógépek csak 448 millióig jutnak.

Az IDC elemzője ugyanakkor fontosnak tartotta elmondani, hogy ezek az eszközök nem helyettesítik a pc-ket, csak kiegészítik azokat.

25 hozzászólás

Igazi tűzrókákat fogadott örökbe a Mozilla

2010. december 7., 11:04

Új kampányt indított a Mozilla: a hivatalos blogban a múlt héten jelentették be, hogy örökbe fogadják a knoxville-i állatkert két nőstény vörös panda kölykét, vagyis két olyan állatot, melyekről az egyik eredetlegenda szerint az alapítvány népszerű böngészője a nevét kapta (angolul a vörös panda: firefox).

Az Ázsia középső részén élő vörös panda (vörös macskamedve) a világ egyik veszélyeztetett állatfaja, és ezt a tényt a Mozilla ki is használja, amikor párhuzamot vonnak a az ökoszisztéma fenntartására tett erőfeszítések, illetve a nyílt forrás segítségével megőrzendő egészséges gazdasági környezet között.

A kis állatok élete néhány hónapig hat kamera segítségével élő adásban is követhető, emellett az e célból elkészített weboldalon névadó pályázatot is meghirdettek.

Szólj hozzá!

Adatbázishiba miatt áll a Tumblr

2010. december 6., 10:47

Fél napja áll a népszerű nemzetközi mikroblogplatform, amelyet világszerte naponta 4,6 millióan látogatnak. A Tumblr közölte, hogy az adatbázis hibája miatt áll a szolgáltatás, és keresik a megoldást.

Az elkeseredett mikroblogolók fórumokon panaszkodnak. Egyikük napokig szerkesztette a blogbejegyzését, amit most nem tud publikálni. A When Tumblr Is Down portálon különböző javaslatok jelentek meg arról, hogy mit tegyenek a Tumblr felhasználói. Például azt javasolják, hogy kapcsolják be a tévét, olvassák a Wikipediát, vagy írják meg a házi feladatukat. A legtöbb internetező most szembesül azzal, hogy eddig nem is hallott a Tumblr-ről.

tumbli.png

Klánok háborúja?

Egyesek arra gyanakodnak, hogy a 4chan áll a leállás mögött, hiszen a mémgyár júzerei november elején hadat üzentek a Tumblr-nek. Azt kifogásolják a 4chan tagjai, hogy a tumblerezők rendszeresen lenyúlják az ötleteiket, és nem közlik a bejegyzéseik forrását.

Egyelőre nem tudni, hogy történt-e bármilyen komoly adatvesztés, és hogy a szolgáltatás mikor lesz újra elérhető. A Tumblr azért népszerű blogplatform, mert a felhasználók viszonylag gyorsan tudnak vele szöveget, képet, videót és hangot megosztani.

202 hozzászólás

Twitterren keresik a lopott autókat

2010. december 2., 09:42

Az elképzelés szerint a lopott autók színét, felépítését, gyártási évét, típusát és rendszámát teszik közzé a legfeljebb 140 karakteres üzenetek továbbítására alkalmas oldalon. Annak, aki az adatokra kíváncsi, a Get your car back (Szerezd vissza a kocsidat) nevű csatornára kell feliratkoznia.

A rendőrség szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a tavalyi 8,46-ról idén átlagosan 9,9-re emelkedett a naponta eltűnt járművek száma, és Seattle környékéről októberben már több mint 3000 autót kötöttek el.

A keresett autók adatai közvetlenül a bejelentés után kerülnek fel a mikroblogra, a rendőrök azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy aki lopott autót vél felfedezni, csak a 911-et hívja és semmi esetre se próbáljon közbelépni.

Szólj hozzá!

Net a Lufthansa gépein

2010. december 1., 16:36

A Lufthansa újra biztosít egyes hosszútávú repülőjáratain műholdas internetszolgáltatást. A német légitársaság a lehetőséget először az észak-amerikai útvonalakon vezeti be, majd 2011 végéig fokozatosan szinte valamennyi tengerentúli járaton elérhető lesz a fedélzeti internet – közölték.

A FlyNet néven futó szolgáltatást wifis számítógéppel vagy okostelefonnal lehet használni, jövő tavasztól pedig a GSM- és GPRS-képes telefonokkal is lehet majd kommunikálni (sms-t fogadni és küldeni, illetve egyéb adatforgalmat bonyolítani). Az internetszolgáltatás a következőképpen működik: a megfelelő készülék a böngésző megnyitása után automatikusan a Lufthansa FlyNet oldalára navigál, ahol friss híreket olvashatnak az utasok, ingyen. Erről az oldalról lehet a Deutsche Telekom által biztosított internet-hozzáférést megvásárolni.

A szolgáltató az oldalon tájékoztat a különböző számlázási és fizetési lehetőségről, így akár hitelkártyával, akár roamingpartner segítségével vagy a Miles & More kártya pontjaival is lehet majd fizetni. Egyórányi online csatlakozás ára 10,95 euró vagy 3500 mérföld, a 24 órás kapcsolódás ára pedig 19,95 euró vagy 7000 mérföld. A 24 órás opcióval az utasok a Lufthansa valamennyi internetet biztosító gépén átszállás után is internetezhetnek, illetve leszállás után a társaság reptéri váróiban is. A bevezető promóció részeként a FlyNet-képes gépeken 2011. január 31-ig ingyenes a szolgáltatás.

A Lufthansa 2003. január 15-én indította el a világ első, széles sávú internet-hozzáférést kínáló, menetrend szerinti repülőjáratát. A WLAN-alapú kapcsolat népszerű és megbízható is volt a 2004 májusa és 2006 vége közötti időszakban, de a társaság akkori partnere, a Connexion by Boeing pénzügyi okokra hivatkozva megszüntette a szolgáltatást.

Akkor 69 nagy távolságú járaton volt elérhető a FlyNet, amelyet havonta 30 ezer felhasználó vett igénybe. A most bevezetett szolgáltatás technológiáját a Panasonic Avionics biztosítja, az Exconnect – a Boeing korábbi megoldásához hasonlóan – Ku frekvenciasávon működő, kétirányú műholdas kapcsolatot biztosít a repülőgépeken.

5 hozzászólás

Négyszázmilliós informatikai fejlesztés szombathelyi iskolákban

2010. december 1., 08:26

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán 364 millió forintos támogatást nyert el a város, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által kiírt pályázaton pedig 38 millió forint támogatáshoz jutott - részletezte.

A normatív támogatásból 28 városi oktatási intézmény informatikai fejlesztése valósulhat meg - fűzte hozzá.

A pályázat előkészítésekor felmérték a városi oktatási intézmények informatikai ellátottságát, ennek eredményeként 23 általános és középiskolában szerelnek be új informatikai eszközöket, többek között 726 asztali számítógépet, 196 "tantermi csomagot", vagyis interaktív táblát, notebookot, projektort, digitális oktatási anyagokat tartalmazó csomagot.

Négy nagyothalló-, nyolc gyengénlátó-, egy vak-, valamint 28 mozgássérültcsomag is segíti majd a sérült diákokat a tanulásban. Az informatikai eszközökre közbeszerzést írnak ki, a fejlesztés várhatóan 2011 közepére valósulhat meg.

Szólj hozzá!

A Samsung lenyomta az Electroluxot Szolnokban

2010. december 1., 08:24

A Samsung magyar cége eddig azért nem szerepelt a megyei iparkamara és a regionális adóhatóság által évente közösen összeállított listán, mert székhelyeként a fővárost tartották nyilván. Tavaly azonban központja a jászfényszarui gyár mellé települt, így eredményeit már a megyében vették számba, és azonnal a lista élére került - tette hozzá a gazdasági szakember.

A híradástechnikai berendezéseket előállító dél-korai világcég magyarországi leányvállalatának tavalyi nettó árbevétele meghaladta a 782 milliárd forintot, ebből az export 573 milliárd forintot tett ki. A fehérárukat gyártó, svéd tulajdonú jászberényi Electrolux nettó árbevételként a 2008. évinél kevesebb, kereken 196 milliárd forintot könyvelhetett el, exportértékesítése - 148 milliárd forint - is kisebb a tavalyelőttinél.

A TOP 50-es lista első tízes csoportjában a harmadik helytől már lényegesen megcsappan a nettó árbevétel nagysága, a 3. és 10. hely között viszont öt magyar társaság - a Jász-Plasztik Kft., három Coop-cég és a Szatmári Kft. - is megtalálható. A megye félszáz legnagyobb cége közé kerüléséhez tavaly minimum 2,7 milliárd nettó árbevétel kellett elérni, 2008-ban még ennél többre, 3,4 milliárd forint volt szükség.

5 hozzászólás