Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Sok szemétbe kerül minden chip

2002.11.14. 11:09
Egységnyi súlyra vetítve nagyobb környezeti kárt okoz egy számítógépes chip előállítása, mint egy autó legyártása. Erre a következtetésre jutottak a tokiói United Nations egyetem kutatói.
Az integrált áramköri lapokba épített parányi felületű, hártyavékony szilíciumréteg előállítása vödörnyi hulladék keletkezésével jár. "Egy darab két grammos memóriachip gyártása során a felhasznált anyagok és fosszilis tüzelőanyagok összsúlya eléri az 1400 grammot. Ez 700-szor több, mint az eredeti chip súlya" - nyilatkozta a BBC-nek a vizsgálatot vezető Eric Williams.

A kutatók a puszta homok 32 MB-os RAM chippé alakulásában szerepet játszó valamennyi kémiai anyagot megvizsgálták, beleértve a szenet és más fosszilis tüzelőanyagokat is.

Az autó gyártása sem szennyez ennyire

Arra a következtetésre jutottak, hogy más elektronikai eszközök gyártásával összevetve a chipgyártáshoz sokkal többféle anyagra, például oldószerekre és fosszilis energiahordozókra is szükség van. Ez a chip kis méretéből illetve abból ered, hogy minden kosztól és portól tisztán kell tartani.

Eric Williams és munkatársai meglepődtek a tanulmány végeredményén, különösen amikor a kapott adatokat összevetették egy autó gyártásához felhasznált anyagok mennyiségével.

"A chip esetében a hulladék 700-szoros súlytöbblete, összevetve az autógyártás kétszeres ilyen arányával, messze rosszabb volt, mint amire számítottunk" - mondta a kutató. Véleménye szerint fontos tudni, hogy a mikrochip gyártása nem mentes a környezeti kihatásoktól. Ennek ismeretében ugyanis az emberek másként viszonyulnak a számítógép használatához.

A chipgyártás számos anyagot igényel

Az ipari országokban a személyi számítógépek életciklusa igen rövid, rendszerint alig 2-3 év. Vagyis az ha vesz valaki egy számítógépet, nyomban hatalmas terheket ró a környezetre, mondta Williams.

A számítástechnikai piac hajtórugója a verseny, és a gyártók a költségek leszorításában érdekeltek. Eric Williams viszont arra figyelmeztet, a cégek jobb eredményeket érhetnének el a chipgyártás különböző folyamatainak átgondolásával, beleértve a kémiai szerek használatát is.

A kutató véleménye szerint még nem tettek meg mindent az energiaszámla és a felhasznált anyagok teljes mennyiségének csökkentése érdekében.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.