Auguszta
-7 °C
0 °C

Kampányt indítanak a mobilakkuk begyűjtéséért

2002.10.08. 09:45
A környezetvédelmi miniszter kezdeményezésére összehívott hétfői informális tanácskozás után mindhárom magyarországi mobilszolgáltató bejelentette, hogy üzleteiben gyűjtőkonténert helyez el a kiszolgált mobiltelefonok és akkumulátorok számára. A hétfői megbeszélésen arról is döntöttek, hogy a szolgáltatók közös információs kampányt indítanak annak tudatosítására, hogy veszélyes hulladék a mobiltelefon akkumulátora.
Hétfőn Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter megbeszélést tartott a három hazai mobilszolgáltató képviselőivel a mobiltelefonok és akkumulátorok hulladékainak visszagyűjtéséről és hasznosításáról. Az informális tanácskozáson Sugár András, a Westel vezérigazgatója, Vitai Attila, a Vodafone szolgáltatási igazgatója, és Kiss Attila, a Pannon GSM műszaki szolgálatának igazgatója tárgyalt a miniszterrel.

Közös elvek angol mintára

Kóródi Mária
Mivel az EU szabályozás 2005. január elsejétől kötelezővé teszi az e-hulladék begyűjtését, Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter azt javasolta a mobilszolgáltatóknak, hogy a kiöregedett mobiltelefonok kezelésének elveit közösen dolgozzák ki. A kidobásra ítélt telefonok kérdése jelenleg még nem égető, de néhány év múlva erre is ki kell terjeszteni a gyártói felelősség és újrahasznosítás elvét. Magyarországon eddig 7 milliónál is több előfizetést vásároltak. Példaértékű lehet az angol modell, melynek keretében már több millió darab telefont vásároltak vissza.

Az EU-ban is csak most formálódnak az e-hulladék kezelésének elvei, melyek a gyártók és a forgalmazók közös felelősségévé teszik a kiöregedett készülékek szervezett begyűjtését és újrahasznosítását. Magyarországnak minden esélye megvan, hogy példaértékű együttműködés épüljön ki, még a termékdíjat vagy betétdíjat előíró, készülőfélben levő jogszabályok életbelépése előtt, mondta Kóródi Mária.

Gyakran lecserélik

Az Index azon a kérdésére, hogy miért éppen a mobiltelefonnal kezdik a begyűjtést, a környezetvédelmi miniszter elmondta: a mobiltelefon ma a leggyakrabban cserélt eszközök közé tartozik. Ezek példáján a köztudatba kerülhet, hogy az elektromos eszközök éppen úgy veszélyes hulladéknak minősülnek, mint a kiszolgált hűtőszekrények, melyek begyűjtését különben törvény írja elő.

A használt telefonok kezelését rendező jogszabályok megszületéséig a szolgáltatók vállalták, hogy szemléletformáló kampányt indítanak, lehetőség szerint még az év végi szezon idején, illetve a hulladék kezelésének elveiről a telefonok prospektusaiban is felvilágosítást adnak.

A mobilszolgáltatók egyébként arról tájékoztatták a minisztert, hogy rendelkeznek szétbontásra jogosult hazai partnerekkel, de még minimális a visszatérő telefonok száma. A Westel üzletekben már begyűjtő konténerek állnak, de a társaság becslései szerint csak a használhatatlanná vált akkuk 20 százalékát helyezik el itt, kiöregedett telefonokat pedig nagyon ritkán adnak le.

Beszámítható

Vitai Attila arról számolt be, hogy egy korábbi akciójukban 47 ezer készüléket vásároltak vissza beszámítással. A Westelnél az új akku vásárlásakor néhány száz forintért beszámítják a használtat. A szolgáltatók szerint miután beindult az újrahasznosító rendszer, már önfenntartó lehet, hiszen a készülékekből kinyerhető anyagok fedezhetik a költségeket.

Kóródi Mária személyes tapasztalatai alapján vetette fel, hogy a szolgáltatók a készülékek értékesítésénél esetleg felkínálhatnák az eddig kötelező kiegészítőként csatolt töltő elhagyását. Ugyanis neki a négy eddigi telefonja után négy típusazonos töltője van. Ha valóban az a cél, hogy csökkenjen a hulladék mennyisége, ezen a feleslegesen ki nem kerülő töltőkkel is segíteni lehet. A forgalmazók szerint ez még üzletileg is hasznosnak bizonyulhat, a költségek csökkenése révén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!