Erzsébet
1 °C
4 °C

Visszagyűjtenék a használt mobilokat

2002.10.02. 16:02
Várhatóan a jövő héten találkozik Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter a hazai mobilszolgáltatók képviselőivel, hogy közösen találjanak megoldást a használt mobiltelefonok újrahasznosítására. Magyarországon egyelőre nem jelentenek komoly problémát a kidobott mobilok, mivel szinte minden régi készüléknek akad új gazdája, Nyugat-Európában azonban már komoly mennyiségű veszélyes hulladékot jelentenek a régi telefonok.
Nagy-Britanniában évente 15 millió mobiltelefont selejteznek le tulajdonosaik, ez körülbelül ezerötszáz tonnányi veszélyes hulladékot jelent. A szigetországban a múlt héten indult el a Fonebak nevű mobilújrahasznosító program, melyben az ország öt mobilcége mellett a Dixons műszaki áruházlánc is részt vesz, írja a Forbes magazin. Az új mobilok vásárlói felbélyegzett borítékot kapnak, melyben visszaküldhetik régi telefonjukat a Fonebak címére. A beérkező régi készülékek egy részét külföldön hozzák újra forgalomba, a maradék telefonokat pedig szétszedik és újrahasznosítják. A mobilgyártók egyelőre nem csatlakoztak a kezdeményezéshez, mivel attól tartanak, hogy csökkenni fog a régebbi készülékek piaci részesedése.

Másodlagos piac

Itthon a mobiltelefonoknak éppúgy, mint a számítógépeknek, virágzó másodlagos piacuk van: a használt készülékeket apróhirdetések útján és mobilszaküzletekben adják-veszik. Noha a Vodafone adatai szerint Magyarországon kétévente cserélik le telefonjaikat az emberek, egyik mobilszolgáltató szerint sem jellemző, hogy nagyobb mennyiségű kidobott telefon újrahasznosításáról kellene gondoskodniuk. A piac telítődésével azonban érdemes erre felkészülni, a háztartási szemétbe dobott akkumulátorok ugyanis a szemétlerakókba kerülhetnek, és többek között mérgező kadmiummal szennyezhetik a talajt.

Évi több tízezer leadott akku

Az akkumulátorok visszagyűjtésével a Pannon és a Westel is évek óta foglalkozik. A Westelnél évente több tízezerre tehető a leadott akkumulátorok száma - tudtuk meg a cég sajtóosztályától. Ez feltehetően betudható annak, hogy a cég ötszáz forint kedvezményt ad az új akkumulátorok árából azoknak az ügyfeleknek, akik vásárláskor leadják a régi akkut. A Pannon adatai szerint évente mintegy ezer készüléket és akkumulátort adnak le az ügyfelek, illetve használnak el tesztelésre a cég munkatársai. Mindkét cég a boltjaiban kihelyezett veszélyes hulladékgyűjtő edényekben gyűjti a régi akkumulátorokat, majd azokat veszélyes hulladékok kezelésével foglalkozó cégnek adja át. Hamarosan a Vodafone is hasonló konténereket helyez ki boltjaiba - tudtuk meg Pál Beátától, a cég szóvivőjétől.

A Westelnél a szerviztevékenység során javíthatatlan készülékeket a gyártók magyarországi szervizeinek juttatják el vagy selejtezik, a selejtet egy veszélyes hulladékok kezelésével foglalkozó cég dolgozza fel és ártalmatlanítja.

Külföldön használják tovább

Magyarországon a Vodafone akciójában tízezer forintos kedvezményt ad az Ericsson R600-as telefon árából azoknak az új ügyfeleknek, akik leadják régi telefonjukat, és aláírnak egy kétéves hűségnyilatkozatot. Az akcióban leadott telefonokat egy cég felvásárolja, majd eladja Magyarországon kívül, valószínűleg olyan fejlődő országok piacain, ahol a mobiltechnológia kevésbé fejlett. A két cég közötti szerződés értelmében a nem használható részeket környezetbarát módon kell felbontani, felhasználni - mondta el kérdésünkre Pál Beáta.

A környezetvédelmi minisztérium munkatársai is tisztában vannak azzal, hogy a mobilok újrahasznosítása egyelőre nem jelent komoly problémát. A miniszter által kezdeményezett beszélgetés épp azt a célt szolgálja, hogy a jövőben jelentkező gondokra időben találjanak megoldást a piaci szereplőkkel közösen. Információink szerint Kóródi Mária a jövő héten tart megbeszélést az ügyben a hazai mobilszolgáltatók képviselőivel.

Ki a felelős?

A mobiltelefonok és az akkumulátorok újrahasznosításáért a Westel szerint elsősorban a gyártók tartoznak felelősséggel, hiszen a terméket nem a mobilszolgáltatók állítják elő. A hamarosan elfogadásra kerülő európai uniós hulladékgazdálkozási törvény (European Waste of Electrical and Electronic Directive) szerint a régi készülékek visszagyűjtése és hasznosítása a gyártók és a forgalmazók feladata. A héten a magyar parlament elé kerülő hulladékgazdálkozási tervben a minisztérium is hasonló megoldást szorgalmaz, tehát a gyártó és az eladó feladata a használt elektronikai termékek visszagyűjtése és kezelése. A terv szerint a következő három év során, 2005 végéig kell "a hasznosítást megoldó termékfelelősség alapján működő hazai önfinanszírozó rendszert kialakítani".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?