Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Újabb robotok a halhatatlanok között

2004.06.22. 12:50
A robottársadalomért végzett munkájuk elismeréseként újabb öt robotot választottak be a robotika arcképcsarnokába. C3PO a Csillagok háborújából így csatlakozhat végre tavaly díjazott társához, R2-D2-hoz, de friss hús is került a robothősök közé, a japán android, Asimo.
Öt új robot kerül Carnegie Mellon egyetem robot-dicsőségtermébe a robottörténelemben betöltött szerepük elismeréseként: a Honda Asimója, Shakey, a robot, Astroboy, C3PO és Robby, a robot. A robotokat a tudomány és technika prominens képviselőiből álló bizottság választotta ki, melynek tagja volt a tudományos-fantasztikus irodalom élő legendája, Arthur C. Clarke is. A robotokat hivatalosan októberben iktatják be a halhatalanok közé.

A díjat tavaly alapították, a novemberben tartott első beiktatási ünnepségen az 1996-ban fellőtt Sojourner Mars-kutató, az 1961-ben munkába állított Unimate ipari robot, Hal 9000 a 2001: Űrodusszeiából és a Csillagok Háborúja R2-D2-ja került a robothősök közé.

Kiváló választás

"A bizottság hosszasan vitatkozott az idei jelölteken, és kiváló döntéseket hozott - mondta James Morris, a díj alapítója. - Boldog vagyok, hogy néhány régi, történelmileg fontos robot, mint Shakey és Robby ott van az újabbak, Asimo vagy C3PO mellett." Nem csak valódi robotok kerülhetnek egyébként a díjazottak közé, hanem a tudományos és a tudományos-fantasztikus világ teremtményei is.

Asimót azért választották ki, mert ő az emberformájú robotok igazán forradalmi példája. Asimo már tud járni, lépcsőt mászni és táncolni is. Shakey, a robot Asimóhoz képest veterán, ő még a hatvanas évek gyermeke. Az 1969-ben alkotott Shakeyt "hihetetlenül korai robotnak" nevezte Illah Nourbakhsh, a NASA-Ames kutatóközpont robotikai csoportjának vezetője. "Shakeynek már akkor teljes drótnélküli videórendszere volt, emellett vizuálisan leképezte a környzetét, képes volt elkerülni az akadályokat és tolással manipulálni a világot" - mondta.

Kultúrhősök

A másik három robot a tudományos-fantasztikus világból származik, a csapatban jelentős kulturális befolyásuk miatt kaptak helyet.

C3PO a Csillagok háborújából így csatlakozhat végre tavaly beválasztott társához, R2-D2-hoz. Idén egy másik filmsztárt is kiválasztottak: ő Robby az 1956-os Tiltott bolygó című filmből.

Az utolsó díjazott, Astroboy (korábban Atom Boy névre hallgatott) kultikus japán képregényfigura, lélekkel bíró robotként bizonyos szempontból az Óz bádogemberének újrafeldolgozott verziója.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.