Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

A steril égetés meggátolja a kalózmásolást

2005.06.01. 11:50
Az újfajta tartalomvédelemmel ellátott cédéket a vásárlók néhányszor lemásolhatják, de a másolatokat már nem tudják újra lemásolni. A kalózkodást blokkoló technikát a Sony BMG mutatta be Amerikában.

A hatalmas lemezkiadó vállalat megpróbálja elrettenteni a vásárlókat a kalózkodástól, és ennek keretében március óta legalább tíz zenei albumot - összesen több mint egymillió korongot - szerelt fel a Firts4Internet nevű brit cég másolásvédelmi fejlesztésével. A cég nem árulja el, hogy melyik albumokon van ilyen másolásvédelem.

Steril korongok

A jelenlegi megoldások általában nem támogatják a biztonságos másolást, a digitális jogvédelemmel ellátott zenék simán átalakíthatók mp3 formátumú fájlokká, amelyek aztán könnyebben megoszthatóak másokkal a fájlcserélő hálózatokon. Az XCP elnevezésű megoldással a zenei számokat csak wma (Windows Media Audio) formátumban lehet kiírni üres cédére, ezt is csak háromszor teheti meg a júzer, és a másolatokról már nem tud újabb másolatokat készíteni, írta a Wired.

A steril égetés néven emlegetett elképzelés a Sony BMG vezetői szerint kulcsfontosságú lehet az alkalmi cédémásolás elleni küzdelemben.

A másolásvédelem persze még mindig az lejátszókkal való kompatibilitás miatt problémás, az Apple például nem licencelte a lemezek másolásvédelmét, ezért az iPodra nem lehet átmásolni a védett fájlokat.

Tartalmi fejlődés

A Sony BMG eddig főleg a SunnComm MediaMax technológiájával dolgozott, amely több mint 5,5 millió, már kiadott lemezen megtalálható. A First4Internet megoldását eddig csak kiadás előtti cédéken használták. A lemezkiadó vállalat egyébként azt tervezi, hogy a védett cédéken mindig lesz valamilyen extra tartalom, például fotóalbumok, szövegek és kapcsolódó linkek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!