Az ASVA szerint a letöltés is illegális

2005.05.04. 12:50
Nemcsak a filmek feltöltése és megosztása, hanem az egyszerű letöltés is jogsértő az ASVA szerint. A jogvédő szervezet álláspontja alapján a dvd-k magáncélú másolása, ideértve a biztonsági másolatok készítését is, tilos.

"Előszeretettel bújnak az internet 'szabadságharcosai', 'gerillái', a mögé az érvelés mögé, hogy ők csak letöltenek, ezért semmiféle kárt nem okoznak", mondta Kálmán András, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) igazgatója. A szervezet szerint azonban a passzív letöltők is vétkesek, bár nem tervezik feljelenteni őket.

Az ASVA jogi álláspontját a rendőrségnek szervezett tájékoztatókon is elmondja, annak ellenére, hogy jogértelmezésük kevés követőre talált.

Mi az az ASVA?
Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítványt filmforgalmazók, kábeltévés műsorkészítők és a Sony hozták létre 1992-ben piaci érdekeinek védelmére. A szervezet támogatói között szerepel az amerikai filmgyártók egyesülete (MPAA), a Magyar Filmkiadók Egyesülete, a Magyar Videó Kiadók Egyesülete, a Discovery, az HBO, az MTV Europe, a Sony Playstation és - az ASVA fejlesztés alatt álló honlapja szerint - az ORFK.

Minden jog fenntartva?

Számos rendőrségi akció indult az elmúlt két hónapban az ASVA feljelentése nyomán dvd-kalózok, illetve ftp-szerverek és fájlmegosztó hubok üzemeltetői ellen. Március végén lebukott a legnagyobb hazai ftp-kalózszerver, és megbénult a DC ++ fájlcserélő hálózat egyik magyarországi központja, a Mátrix hub is.

Kálmán András, az ASVA igazgatója elmondta, a szervezet célpontjai továbbra is azok lesznek, akik felkínálják a jogvédett tartalmakat. A bűnüldöző szervek és az ASVA tevékenysége nem a letöltők ellen irányul, mondta, ezért nem tervezik felelősségre vonni őket abban az esetben sem, ha fizettek az illegális szolgáltatóknak.

Ugyanakkor mivel a szerzők, illetve forgalmazók általában nem engedélyezik a másolást, az internetről letöltött jogvédett filmek, illetve a saját dvd-kről otthon készített másolatok az ASVA szerint illegális kópiák. Nem csak az engedély nélküli közzététel jogsértő, hanem a minden dvd-n megtalálható másolásvédelmi rendszer feltörése is.

Az ASVA a letöltések illegális voltáról az Artisjus-szal sem jutott megegyezésre, annak ellenére, hogy - az ASVA igazgatója szerint - "egy hajóban eveznek".

Artisjus: életszerű és zsebpénzbarát

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület szerzői jogvédő iroda jogásza, Szinger András az Indexnek korábban elmondta, az egyesület szerint ha a letöltő magáncélra tölt le, nem mást kér fel erre, és nem oszt meg semmit, nem lehet felelősségre vonni. "A letöltés a magyar jog szerint - amennyiben jövedelemszerző/fokozó jellege nincs és csak a családi-baráti kör műélvezetét szolgálja - magáncélú másolásnak minősül, amely a törvény értelmében szabad felhasználás" - mondta Szinger.

A szabad felhasználásnak erre a formájára hivatkozik az Artisjus, amikor azt mondja, hogy a szerzőket, előadóművészeket és kiadókat "a magáncélú másolásokra tekintettel külön díjazás is megilleti". 2003-ban 1,8 milliárd forint bevétele volt az egyesületnek üres cd-k és DVD-k jogdíjaiból, az írható dvd-k után idén 4,7GB-ig darabonként 150, afelett 300 forint jogdíjat állapított meg a jogvédő iroda.

A magánmásolás nemcsak a filmes DVD-k feltöréséről és a filmletöltésről szól, tette hozzá a jogász. Ha ezeket illegálisnak tekintjük is (mint ahogy a másolásvédelmi kód feltörése az is, de pl. az eleve rippelve megszerzett hordozó másolása nem!), megmarad a piacon legális forgalomban elérhető, és a CD-re DVD-re í­rhat milliónyi CD-lemez, szabadon fogható tv- és rádióműsorok, stb, ezeknek a magánmásolása miért is illegális? A jogalkotó egyszer eldöntötte, hogy ezek a jelenségek a magánszférába tartoznak, nem kriminalizálhatók, csak indirekt módon kompenzálható az okozott veszteség. Ha bármilyen fejlemény (DRM technológia, internet, stb) nyomán ezen a helyzeten változtatni kellene, az ismételten jogalkotói feladat lenne, mondta.

Click Download!

Dénes Bertold ügyvéd szerint a két vélemény közül az Artisjus értelmezése az, amely levezethető a szerzői jogi törvényből. A ügyvéd elmondta, magánszemélyek legálisan tölthetnek le díjfizetés és a szerző engedélye nélkül, ha az Artisjus által is leírt módon magáncélra, és nem pénzszerzés céljából teszik.

A felhasználótól nem várható el, hogy kiderítse: milyen körülmények között kerültek fel az internetre a letölthető filmek, a másolásvédelmi technikák megkerülése pedig legális, ha valaki ezt a fent említett feltételek betartásával végzi, mondta a ügyvéd.

Adatmegosztás
Az ASVA a rendőrségnek szervezett tájékoztatókon is elmondja, hogy a letöltések is jogellenesek, ám ilyenkor azt is hozzáteszik, hogy nem őket kell felelősségre vonni, hanem a szervezett bűnözőket, mondta a szervezet igazgatója. A rendőrök egyébként sem találkoznak a letöltések problémájával, tette hozzá. Az ASVA 2002-ben együttműködési megállapodást kötött az ORFK-val, melyet 2005-ben megújítottak. Kálmán András, a szervezet igazgatója szerint ennek alapján az ASVA rendszeresen tájékoztatja az ORFK-t a magyarországi és nemzetközi szerzői jogi trendekről, illetve bejelentést tesz a jogsértésekről. Az ORFK cserébe elemzi a bejelentéseket, ha kell nyomozást indítanak, illetve tájékoztatják az ASVA-t az ügyek kimeneteléről. Emellett oktatást is szerveznek a rendőröknek, amire meghívják az ASVA munkatársait is.


  • Tippek
  • Személyi kölcsön