Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lerohanták a filmmásolókat

2005.05.13. 10:42
Megrendelésre sokszorosító illegális zene- és filmmásolókra csaptak le csütörtökön a pénzügyőrök. A ProArt bejelentése alapján indult akcióban a másoláshoz használt számítógépeket és több tízezer darab üres adathordozót foglaltak le.
A ProArt bejelentése alapján a VPOP és a határőrség csütörtökön közös akciót hajtott végre illegális zene- és filmmásolókkal szemben. Az összehangolt akció Budapest északi részén négy, Vácott pedig három helyszínen zajlott.

Lefoglaltak közel ezer zenei kalózmásolat, valamint több száz, illegálisan másolt film és szoftver is, jelentette be a ProArt. A másolatokat rendelésre gyártották és egy Internet kávézóban árusították, az engedély nélküli többszörözést egy közeli lakásban végezték, egy másik lakásban pedig az "alapanyagot" (üres CD-ket, DVD-ket) tárolták.

A másoláshoz használt számítógépeket és a több tízezer darab üres adathordozót lefoglalták. A mostani akcióval felszámolt, külföldi kapcsolatokkal is rendelkező hálózat több száz millió forintos kárt okozott a szerzői jogi jogosultaknak és az államnak, áll a ProArt közleményében.

Még több razziát ígérnek

Az egyesületet a szerzőket, előadóművészeket, hangfelvétel-előállítókat, film-előállítókat, vizuális művészeket képviselő közös jogkezelő illetve érdekképviseleti szervezetek szövetségeként alapította az Artisjus - Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, az EJI - Előadóművészi Jogvédő iroda, a Filmjus - Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesülete, a Hungart - Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága és a MAHASZ - Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége.

A ProArt létrehozatalát a szerzői jogi jogsértések számának drámai növekedése tette szükségessé, emlékeztet az egyesület. Munkatársaik országszerte segítik a bűnüldöző hatóságok munkáját, és a közeljövőben is várható több hasonló nagyságrendű, a ProArt információi alapján induló akció, áll a közleményben.