Natália
-3 °C
7 °C

Diákgépek százötvenezerért

2003.06.02. 15:57
A Sulinet Expressz program weboldalán már olvasható a meghirdetett kedvezményes konfigurációk listája. Az alkatrészek és a kiegészítők egyelőre lemaradtak róla. Az adókedvezményes gépeket jövő héttől vehetik meg a tanárok, diákok és családtagjaik.
Az érdeklődők igen sok összeállítás közül választhatnak, és a Sulinet Expressz hivatalos oldalán igen alaposan elkészített, részletes termékleírásokat találhatnak. A gépekről többek között azt is megtudhatják, hogy azokat a megvásárlás helyett bérelni vagy lízingelni is lehet-e. A termékeket reális és megfizethető áron kínálják: a legolcsóbb konfigurációk bruttó százhúszezer-százötvenezer forintba kerülnek. Természetesen a legdrágább gépek ennél jóval többe kerülnek, vannak ötszázezer forintos, profi összeállítások is.

Nem nyúlhatnak bele

Az érdeklődőknek szigorú megkötéseknek kell megfelelniük, például minden számítógépet zárjeggyel védenek a megbontás ellen. Ez bérlet, lízing esetén érthető, de a megvásárolt gépeket valószínűleg a sokan szeretnék majd saját ízlésük szerint beállítani és kibővíteni.

A program egyik fő vállalkozója, a budapesti Qwerty Computer ügyvezető igazgatója, Gálfi István kérdésünkre elmondta, hogy a pályázati feltételek miatt minden összeállításban kell lennie monitornak, operációs rendszernek, USB memóriaegységnek, illetve internetelérést biztosító eszköznek. A céggel még nem írta alá a szerződést a minisztérium, de Gálfi szerint erre még a mai napon sor kerülhet. Szerinte legkésőbb a jövő hét elején megkezdhetik a gépek értékesítését. A számítógép bérléséről elmondta, hogy ez tulajdonképpen egy lízingelési lehetőség, azaz a vevő három év alatt fizeti ki a gép teljes árát, így mindegyik évben leírhat az adójából hatvanezer forintot.

A linuxos gép olcsóbb

Gálfi úgy véli, hogy sokan fogják választani a Linux operációs rendszert a költségek további csökkentésére, de nem feltétlenül azért, hogy valóban ezt az alternatív megoldást használják, hanem inkább azért, hogy a későbbiekben egy már meglévő vagy más forrásból megszerzett Windows operációs rendszerre cseréljék le.

A listáról véletlenszerűen felkeresett cégek nagy része - többek között a győri Mod Számítástechnikai Kft. és a budapesti Fefo Kft. - még szintén nem kezdte el az akciós számítógépek értékesítését. Némelyik azért, mert még mindig nem kötötte meg a szerződését a minisztériummal.

A Sulinet nyilvános információs vonalán (318-1318) azt is megtudtuk, hogy a lista még nem végleges, de most már csak a forgalmazóktól függ, hogy mikorra készül el teljesen. A Sulinet Expressz weboldalán (www.sulinet.hu/ado/) a cikk elkészülésének időpontjában kizárólag a komplett számítógépről lehetett információkat találni, az alkatrészekről és egyéb kiegészítőkről, például digitális fényképezőgépekről és nyomtatókról még nem.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!