Szabina
4 °C
12 °C

Szigorítások előtt a Sulinet Expressz?

2003.11.21. 12:40
A kormányzat tervei szerint jövőre szűkül a Sulinet Expressz programban adókedvezménnyel vásárolható termékek köre, értesült a Világgazdaság. A törlendő elemek közé elsősorban a számítógéphez szorosan nem kötődő termékek kerülhetnek, de a végleges lista még nem készült el. A oktatási tárca az Indexnek cáfolta, hogy a digitális fényképezőgépek kikerülnének a kedvezményes körből.
A 60 ezer forintos kedvezményt jelentő program az elmúlt hetekben lett rendkívül népszerű. Míg júlusban, az első héten csak 12 millió forintért adtak el a kereskedők termékeket, a múlt héten ez már 773 millió forintra ugrott.

Az OM az idén összesen 10-15 milliárd forintra becsüli a program éves forgalmát. Becslések szerint ennek akár kétharmadát is visszaigényelhetik a vásárlók adókedvezmény formájában.

Visszatartott visszaigénylések

Januártól már kevesebb termék után lehet igénybe venni a Sulinet Express program adókedvezményét. Az erre vonatkozó módosító indítványt a költségvetési bizottság nyújtotta be a jövő évi költségvetési törvény tervezetéhez.

A Világgazdaság értesülései szerint a kérdésben a kormány már egyezségre jutott, és az MSZP-frakció illetékesei kedden egyeztettek az oktatási tárca vezetőivel. Maga a javaslat csupán annyit irányoz elő, hogy jövőre 2,35 milliárd forinttal emelkedjen a személyi-jövedelemadó bevétel a sulinetes szja-kedvezmény részleges megvonásával.

Veszélyben az egyéb termékek

Az indítvány arról azonban nem szól, hogy pontosan mely termékek esnek ki a kedvezményhez igénybe vehető körből, hiszen ennek eldöntése a szakminisztériumok feladata.

Az akciós körből kikerülésre az úgynevezett egyéb besorolású árucikkek a legesélyesebbek, bár a részletekről egyelőre senki nem kívánt nyilatkozni a Világgazdaságnak.

Az önkormányzati csomag tehet róla

A lap szerint ebbe a kategóriába tartoznak majd a digitális fényképezőgépek, nyomtatók és a pendriveok. A Oktatási Minisztérium sajtóirodájának közlése szerint ezek az eszközök biztosan nem kerülnek le a listáról.

A Világgazdaság szerint a módosításra a visszaélések megszüntetése mellett azért volt szükség, mert a Pénzügyminisztérium a héten újabb, 15 milliárd forintos önkormányzati csomagban egyezett meg.

Ezt mindkét kormánypárt szorgalmazta, azt követően, hogy a miniszterelnök bejelentett egy 278 milliárdos kiegészítést az önkormányzatoknak.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!