Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Nem az elsőség, a részvétel

2003.07.01. 18:06
Kedden délután a Pólus Centerben átadták az első, Sulinet Expressz pályázat keretében vásárolt számítógépet. Pontosabban számítógépeket, mivel megmagyarázhatatlan okból több Első Gépet is átvehettek a boldog vásárlók. A helyzet később még bonyolódott, ugyanis kiderült, hogy a délben a QWERTY Computer Kft. Bartók Béla úti üzletében is átadták az első sulinetes gépet. Helyszíni riportunk.
Nézze meg képeinket!
Nézze meg képeinket, kattintson!
Bőven a meghirdetett három órás időpont előtt érünk a szinte kihalt Pólus Centerbe, de az Office Depot polcai között már nyüzsögnek az újságírók és a fotósok. Magyar Bálint oktatási miniszter kimagaslik a sulinetes konfigurációk közül, a fotósok legnagyobb örömére: ő azon kevés politikusok egyike, akiknek viszonylag nagy százalékát le lehet fényképezni a polc túloldaláról is.

Átadás, gratuláció, monitoring

Rövid várakozást követően, miközben kétszer megnézzük a Mátrix 2 bemutatóját a kiállított monitorokon, átadják a gépet az első vásárlónak, aki egyébként meglepően jól tűri az egymást taposó fotósokat. A monitort Magyar Bálint emeli a bevásárlókocsiba, a géppel azonban a hölgynek már magának kell boldogulnia, bár egy másik hölgy segít neki. Ezután mindenki gratulál mindenkinek. Valaki tapsvihart próbál kezdeményezni, de mivel szinte csak újságírók vannak jelen, a kísérlet hamvába hol.

"Nézzük meg a fizetést" - mondja valaki, "Jó, nézzük" - egyezik bele rezignáltan Magyar Bálint, így a csődület áthömpölyög a kasszához. Itt semmi érdekes nem történik, de mindenki bőszen fényképez és forgat, vágóképnek jó lesz. "Egy papíros kollégát kérünk a hármas pénztárhoz" - hajtogatja közben kérlelhetetlenül a hangosbemondó.

Visszamegyünk az üzlet hátsó részében megterített asztalokhoz, a szendvicsekhez egyelőre senki nem nyúl. Borbola István, az Educatio Kht. ügyvezetője itt elmondja, hogy nem csak az első gép átadásának lehettünk szemtanúi, hanem a monitoringrendszer működésének is, aminek célja "a forgalom nyomon követése és a szürkeforgalom kizárása", de részletekbe nem bocsátkozik ezzel kapcsolatban.

Szürkegazdaság

Nézze meg képeinket!
Nézze meg képeinket, kattintson!
Magyar Bálint, miután felcsatolták rá a mikroportot, elmondja, hogy "a nemzetek közötti versenyben a kormány elhatározta, hogy Magyarország az információs társadalom eszközeivel megpróbál előrelépni", és hogy a mai nap a kezdet. Miután csak ő van kierősítve, meglehetősen szürreális élményben lehet részünk: a miniszter hangja távolról, ércesen szól, pedig csak három-négy méterre áll tőlünk.

Ő bővebben is kitér az előbb már említett szürkegazdaságra: kiderül, hogy a monitoringrendszer azt akadályozza meg, hogy "az adóhatóság látóköréből ne kerüljenek ki a termékek, és a program ne váljon számlagyárrá", valamint azt is megtudjuk, hogy emiatt késett a Sulinet Expressz beindítása. Elmondja, hogy a végzősök augusztus 31-ig, diákigazolványuk érvényességének lejártáig vehetik igénybe a kedvezményt.

Borbola István ezután áthívja az újságírókat a Media Marktba, ahol szintén átadnak egy első gépet, "hogy ne csak egy értékesítőhelyhez kötődjön" a nagy esemény. Kifelé menet még a kezünkbe nyomják a Sulinet Expressz árak, avagy tiszta vizet a pohárba című tájékoztató anyagot, mely, ha jól értettük, kimondatlanul illegális tevékenységekkel vádolja a magyarországi forgalmazókat (az anyag a Bluefish, a Mikland, a Mistral, az Aqua és a Nanotrade boltokat említi). A tájékoztató szerint ugyanis a kereskedők más módon nem tudnák ennyire alacsonyan tartani az alkatrészek árát.

Egy másik első

Déli tizenkét órakor furcsamód a QWERTY Computer Kft. Bartók Béla úti üzletében is átadtak egy első sulinetes gépet, ünnepélyes keretek között. A cég közleményéből azt is megtudhatjuk, hogy ez az első gép a 093A03-000001 számú hologramos címkét viseli, boldog tulajdonosa Sasinszky Imre. Sasinszky úr szinte a pályázat eredményhirdetése óta folyamatosan kapcsolatban állt a céggel, ugyanis mindenképpen ő akarta az első számítógépet megvásárolni.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.