Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Sulinetes gép minimálbérből?

2003.07.01. 12:37
Az Index Közgazdász Munkacsoportja kiszámolta, hogy mekkora keresettel érdemes nekivágni a Sulinet Expresszes számítógépek megvásárlásának. Kezdetnek nem árt, ha a családban minden jogosult keres hetvenezret havonta.
A teljes hatvanezer forintos adókedvezmény igénybevételének egyik alapfeltétele, hogy az illető akkora jövedelemmel rendelkezzen, amely után összesen legalább hatvanezer forintot kell adóznia, mondta el hétfőn Fejér Bernát, az Oktatási Minisztérium jogásza a Törzsasztalban olvasóink kérdésére válaszolva.

Legalább hetvenezer bruttó

Az Index Közgazdász Munkacsoportja rövid fejszámolással kiderítette, hogy a munkavállalók már havi bruttó hetvenezer forint körüli keresettel igénybe vehetik a teljes kedvezményt. Más kérdés, hogy bruttó hetvenezer forintos fizetésből az ember aligha fog komplett számítógépet vásárolni, hiszen a legolcsóbb összeállítások is bőven átlépik a százezer forintos határt. Az alkalmazotti minimálbér esetében ugyanakkora az adójóváírás, mint a minimálbér adója, így a minimálbérrel bejelentett dolgozók nem vehetik igénybe a sulinetes kedvezményt, hacsak nincs más adóköteles jövedelmük.

Minimálbéres vállalkozók

Amennyiben valaki vállalkozóként kapja a minimálbért, akkor esetében nincs adójóváírás, így már minimálbérrel is igénybe veheti a Sulinet program teljes adókedvezményét. Ha az összevont adóalap adóját az egyéb adójóváírások hatvanezer forint alá csökkentik, akkor természetesen már csak a maradékot lehet a Sulinet Expressz keretében leírni. Az egyetemisták szüleire már nem érvényes, de a közép- és általános iskolások szüleinek adóját csökkenti a gyermekek után járó kedvezmény is, így esetükben nagyobb bruttó kereset szükséges a teljes sulinetes adókedvezmény igénybevételéhez.

A családok sokkal jobban járnak az egyedülálló diákoknál. Két felnőtt és két tanuló gyermek esetén - feltéve, hogy a gyermekek még nem dolgoznak - a szülők fejenként legfeljebb hatvanezer forintot igényelhetnek vissza, mivel a gyermekek száma nem befolyásolja a kedvezmény mértékét.

Nagy családdal jobb

Dolgozó egyetemista gyermekekkel a kedvezmény tovább növelhető, persze a diákoknak is érdemes jól fizető munkát találniuk, hogy meglegyen a fent említett havi bruttó hetvenezer forintos keresetük, vagy a vállalkozói minimálbér. Amennyiben a négytagú családból mindkét szülő és a két diák is kereső ember, mind a négyen igénybe vehetik a fejenként hatvanezres kedvezményt, de egy termékre közösen nem. Kedvezmény természetesen kisebb keresetnél is igényelhető, de akkor hatvanezer forintnál biztosan kisebb lesz a keret.

A gyermektelen párok számára szomorú hír, hogy az egyetemre járó, és nem kereső feleség férje nem kaphat sulinetes adókedvezményt, mivel erre a diákon kívül csak az anyós és após (tehát a diák szülei) jogosultak - feltéve, hogy van adóköteles jövedelmük.

Építhetik a közös gépet

Két szülő és két gyermek esetén, ha mindenki rendelkezik saját jövedelemmel, legjobb esetben összesen kétszáznegyvenezer forint kedvezményt lehet összegyűjteni egy évben. Ha a lehető legolcsóbban akarnak minőségi számítógépet venni, akkor kénytelenek lesznek kedvezmény nélkül megvenni a huszonezer forintos alaplapot (amelyet a program keretében nem lehet külön megvásárolni), majd a családtagoknak egyenként kell beszerezniük a többi részegységet. Egyikük megveheti például a monitort, másvalaki pedig a videokártyát, az egeret, a billentyűzetet és a többi alkatrészt, amelyek árát később a Sulinet Expressz keretében leírhatják.

Kormányváltás boríthatja a bérletet

A számítógépek és alkatrészek egy összegben történő megvásárlása esetén könnyen átlátható a sulinetes rendszer, hiszen ebben az esetben csak a vásárlás évében lehet leírni a hatvanezer forintos kedvezményt, ugyanakkor a jogosultak mind a három évben vásárolhatnak.

A bérleti konstrukciónak azonban több buktatója lehet. A kedvezményt csak addig lehet igénybe venni, amíg az SZJA törvény erre vonatkozó paragrafusa hatályban van, és ez mindig a parlamenttől függ. Emellett a diákok megbukása és végzése esetén a diákigazolvány lejárta után szintén megszűnik a jogosultság. Ha valaki a jogosultság vagy a törvény változása után is folytatni szeretné a számítógép bérlését, annak valószínűleg többet kell majd fizetnie érte.